Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wzrost dostaw mleka w UE
Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszym kwartale 2018 r., w relacji do analogicznego okresu przed rokiem, dostawy mleka w Unii Europejskiej zwiększyły się o 2,3% do 38,9 mln t. Dynamika wzrostu skupionego mleka była zatem niższa od prognozowanej w ostatnim raporcie KE „Short-term outlook”, wg którego w I kw. 2018 r. miały one zwiększyć się o 3%.
Polska w czołówce
Największy przyrost wolumenu dostaw mleka odnotowano w Niemczech (o 270 tys. t), Francji (o 152 tys. t), Włoszech (o 87 tys. t) i w Polsce (o 77 tys. t). Warto natomiast zauważyć, że w przypadku Holandii, dostawy mleka w I kw. br. zmniejszyły się w relacji rocznej o 44 tys. t. Z końcem marca br. upłynął trzeci rok, w którym przestały obowiązywać kwoty mleczne. W okresie od kwietnia 2017 r. do marca 2018 r. w UE dostarczono do mleczarni 155,3 mln t mleka, czyli o 5,6% więcej niż w okresie ostatnich dwunastu miesięcy obowiązywania systemu kwotowania produkcji mleka we Wspólnocie.
Więcej sera…
W przypadku przetwórstwa mleka, pierwszy kwartał 2018 r. upłynął pod znakiem znacznie większej niż przed rokiem, bo o 9,2% (r/r), produkcji odtłuszczonego mleka w proszku – przede wszystkim za sprawą Niemiec (wzrost o 9,6 tys. t) i Belgii (o 7,6%). We Wspólnocie zwiększyła się również produkcja serów – o 2,0% (r/r) do 2,4 mln t. Co istotne, krajem, w którym wytworzono najwięcej dodatkowego sera, była Polska. Produkcja wzrosła tu o 11,6 tys. t. Kolejnymi krajami o największym przyroście były Włochy (o 11,4 tys. t) oraz Niemcy (o 10,6 tys. t). W I kw. br. proddukcja masła w UE zwiększyła się o 1,7% (r/r) do 552,9 tys. t, a jego największy wzrost odnotowano w przypadku Francji (o 6,6 tys. t) i Polski (o 6,1 tys. t).
…oraz mleka i śmietany znad Wisły
Spadki produkcji odnotowano natomiast w przypadku produktów płynnych. W pierwszych trzech miesiącach 2018 r. mleczarnie w UE wyprodukowały o 1,4% mniej mleka pitego niż w analogicznym okresie przed rokiem – 7,6 mln t. Warto jednak zauważyć, że w Polsce odnotowano wzrost jego produkcji, o 16,5 tys. t, co było największym przyrostem wśród krajów UE. Podobnie było w przypadku śmietany przeznaczonej do bezpośredniego spożycia. O ile jej produkcja w UE spadła o 1,5% do 672,5 tys. t, to w Polsce zwiększyła się ona o 3,4 tys. t, czyli najbardziej w całej Unii. W UE zmniejszyła się również produkcja jogurtów i napojów fermentowanych – o 0,3% do 2,0 mln t.
Przeczytaj także
Wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski wyniosła 482 mln euro i była o 0,4% większa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Wartość sprzedaży do krajów UE zwiększyła się o 3,9% do 366 mln euro, podczas gdy na rynki krajów trzecich zmniejszyła się o 9,3% do 116 mln euro.
Turcja jest ósmym największym producentem mleka na świecie (wielkość produkcji podobna do Nowej Zelandii), a biorąc pod uwagę prawie 80 mln mieszkańców tego kraju, jest również znaczącym rynkiem zbytu produktów mleczarskich.
W I kw. 2018 r. obserwowaliśmy dalszy wzrost zainteresowania produktami mleczarskimi ze strony Państwa Środka. Natomiast w tym samym czasie produkcja mleka w Nowej Zelandii była o 3,0% mniejsza niż w analogicznym okresie przed rokiem.