Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Polska liderem w przyroście produkcji serów, mleka pitnego i śmietany

Kategoria: Biznes

Wzrost dostaw mleka w UE

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszym kwartale 2018 r., w relacji do analogicznego okresu przed rokiem, dostawy mleka w Unii Europejskiej zwiększyły się o 2,3% do 38,9 mln t. Dynamika wzrostu skupionego mleka była zatem niższa od prognozowanej w ostatnim raporcie KE „Short-term outlook”, wg którego w I kw. 2018 r. miały one zwiększyć się o 3%.

Polska w czołówce

Największy przyrost wolumenu dostaw mleka odnotowano w Niemczech (o 270 tys. t), Francji (o 152 tys. t), Włoszech (o 87 tys. t) i w Polsce (o 77 tys. t). Warto natomiast zauważyć, że w przypadku Holandii, dostawy mleka w I kw. br. zmniejszyły się w relacji rocznej o 44 tys. t. Z końcem marca br. upłynął trzeci rok, w którym przestały obowiązywać kwoty mleczne. W okresie od kwietnia 2017 r. do marca 2018 r. w UE dostarczono do mleczarni 155,3 mln t mleka, czyli o 5,6% więcej niż w okresie ostatnich dwunastu miesięcy obowiązywania systemu kwotowania produkcji mleka we Wspólnocie.

Więcej sera…

W przypadku przetwórstwa mleka, pierwszy kwartał 2018 r. upłynął pod znakiem znacznie większej niż przed rokiem, bo o 9,2% (r/r), produkcji odtłuszczonego mleka w proszku – przede wszystkim za sprawą Niemiec (wzrost o 9,6 tys. t) i Belgii (o 7,6%). We Wspólnocie zwiększyła się również produkcja serów – o 2,0% (r/r) do 2,4 mln t. Co istotne, krajem, w którym wytworzono najwięcej dodatkowego sera, była Polska. Produkcja wzrosła tu o 11,6 tys. t. Kolejnymi krajami o największym przyroście były Włochy (o 11,4 tys. t) oraz Niemcy (o 10,6 tys. t). W I kw. br. proddukcja masła w UE zwiększyła się o 1,7% (r/r) do  552,9 tys. t, a jego największy wzrost odnotowano w przypadku Francji (o 6,6 tys. t) i Polski (o 6,1 tys. t).

…oraz mleka i śmietany znad Wisły

Spadki produkcji odnotowano natomiast w przypadku produktów płynnych. W pierwszych trzech miesiącach 2018 r. mleczarnie w UE wyprodukowały o 1,4% mniej mleka pitego niż w analogicznym okresie przed rokiem – 7,6 mln t. Warto jednak zauważyć, że w Polsce odnotowano wzrost jego produkcji, o 16,5 tys. t, co było największym przyrostem wśród krajów UE. Podobnie było w przypadku śmietany przeznaczonej do bezpośredniego spożycia. O ile jej produkcja w UE spadła o 1,5% do 672,5 tys. t, to w Polsce zwiększyła się ona o 3,4 tys. t, czyli najbardziej w całej Unii. W UE zmniejszyła się również produkcja jogurtów i napojów fermentowanych – o 0,3% do 2,0 mln t.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.