Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Większy eksport masła oraz serów i twarogów z Polski

Kategoria: Biznes Fakty

Wzrost wartości eksportu

Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w I kw. 2018 r. wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski wyniosła 482 mln euro i była o 0,4% większa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Wartość sprzedaży do krajów UE zwiększyła się o 3,9% do 366 mln euro, podczas gdy na rynki krajów trzecich zmniejszyła się o 9,3% do 116 mln euro. Pod względem wolumenu, w I kw. 2018 r., wzrost sprzedaży zagranicznej odnotowano w przypadku masła, mleka i śmietany płynnej oraz serów i twarogów. Eksport masła zwiększył się o 28,5% do 18,8 tys. t, przede wszystkim za sprawą wzrostu sprzedaży do Holandii (o 118,4% do 5,3 tys. t), Czech (o 81,1% do 2,2 tys. t) i Francji (o 89,7% do 1,9 tys. t).

Główni importerzy

W I kw. 2018 r. wolumen eksportu serów i twarogów zwiększył się o 7,5% do 63,9 tys. t. Wśród największych dziesięciu ich odbiorców najbardziej dynamiczny wzrost sprzedaży odnotowano w przypadku Holandii – o 35,5% do 2,6 tys. t. Znacząco, bo o 22,8%, zwiększyła się sprzedaż do Czech, która osiągnęła poziom 7,0 tys. t. W I kw. 2018 r. Arabia Saudyjska stała się czwartym największym importerem serów z Polski, z wolumenem na poziomie 3,9 tys. t, czyli o 22,0% większym niż w I kw. 2017 r. Eksport do głównego odbiorcy, Niemiec, zwiększył się natomiast o 6,8% do 9,3 tys. t. Warto dodać, że w analizowanym okresie, import serów i twarogów do Polski zmniejszył się o 12,1% do 19,9 tys. t.

Mleko w proszku, serwatka i jogurty

W pierwszych trzech miesiącach br. eksport mleka w proszku zmniejszył się o 4,4% do 32,0 tys. t, pomimo, że  jego największy odbiorca z Polski, Algieria, zwiększyła zakupy o 36,8% do 11,4 tys. t. Spadek eksportu był wynikiem przede wszystkim mniejszych zakupów ze strony Holandii  (o 71,8% do 1,1 tys. t) oraz do Wietnamu (o  45,3% do 1,4 tys. t).  Wolumen eksportu serwatki zmniejszył się natomiast względem I kw. 2017 r. o 6,0% do 55,0 tys. t, a jogurtów i pozostałych napojów fermentowanych spadł o 1,3% do 24,8 tys. t.

Eksport OMP z UE

Według danych Eurostat, w I kw. 2018 r. wolumen eksportu odtłuszczonego mleka w proszku z Unii Europejskiej zwiększył się o 8% (r/r) do 207,1 tys. t. Wzrost zakupów odnotowano przede wszystkim ze strony krajów afrykańskich – Algierii (o 64% do 44,1 tys. t) oraz Egiptu (o 36% do 14,3 tys. t). Spadła natomiast sprzedaż na główne rynki azjatyckie – do Chin (o 44% do 11,9 tys. t) i Indonezji (o 33% do 11,6 tys. t). W I kw. 2018 r. eksport masła z UE zwiększył się również o 8% do 38,0 tys. t., a serów o 1% do 204 tys. t. Sprzedaż pełnego mleka w proszku na rynki krajów trzecich zmniejszyła się natomiast o 12% do 94,3 tys. t.

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn