Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Większy eksport masła oraz serów i twarogów z Polski

Kategoria: Biznes

Wzrost wartości eksportu

Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w I kw. 2018 r. wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski wyniosła 482 mln euro i była o 0,4% większa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Wartość sprzedaży do krajów UE zwiększyła się o 3,9% do 366 mln euro, podczas gdy na rynki krajów trzecich zmniejszyła się o 9,3% do 116 mln euro. Pod względem wolumenu, w I kw. 2018 r., wzrost sprzedaży zagranicznej odnotowano w przypadku masła, mleka i śmietany płynnej oraz serów i twarogów. Eksport masła zwiększył się o 28,5% do 18,8 tys. t, przede wszystkim za sprawą wzrostu sprzedaży do Holandii (o 118,4% do 5,3 tys. t), Czech (o 81,1% do 2,2 tys. t) i Francji (o 89,7% do 1,9 tys. t).

Główni importerzy

W I kw. 2018 r. wolumen eksportu serów i twarogów zwiększył się o 7,5% do 63,9 tys. t. Wśród największych dziesięciu ich odbiorców najbardziej dynamiczny wzrost sprzedaży odnotowano w przypadku Holandii – o 35,5% do 2,6 tys. t. Znacząco, bo o 22,8%, zwiększyła się sprzedaż do Czech, która osiągnęła poziom 7,0 tys. t. W I kw. 2018 r. Arabia Saudyjska stała się czwartym największym importerem serów z Polski, z wolumenem na poziomie 3,9 tys. t, czyli o 22,0% większym niż w I kw. 2017 r. Eksport do głównego odbiorcy, Niemiec, zwiększył się natomiast o 6,8% do 9,3 tys. t. Warto dodać, że w analizowanym okresie, import serów i twarogów do Polski zmniejszył się o 12,1% do 19,9 tys. t.

Mleko w proszku, serwatka i jogurty

W pierwszych trzech miesiącach br. eksport mleka w proszku zmniejszył się o 4,4% do 32,0 tys. t, pomimo, że  jego największy odbiorca z Polski, Algieria, zwiększyła zakupy o 36,8% do 11,4 tys. t. Spadek eksportu był wynikiem przede wszystkim mniejszych zakupów ze strony Holandii  (o 71,8% do 1,1 tys. t) oraz do Wietnamu (o  45,3% do 1,4 tys. t).  Wolumen eksportu serwatki zmniejszył się natomiast względem I kw. 2017 r. o 6,0% do 55,0 tys. t, a jogurtów i pozostałych napojów fermentowanych spadł o 1,3% do 24,8 tys. t.

Eksport OMP z UE

Według danych Eurostat, w I kw. 2018 r. wolumen eksportu odtłuszczonego mleka w proszku z Unii Europejskiej zwiększył się o 8% (r/r) do 207,1 tys. t. Wzrost zakupów odnotowano przede wszystkim ze strony krajów afrykańskich – Algierii (o 64% do 44,1 tys. t) oraz Egiptu (o 36% do 14,3 tys. t). Spadła natomiast sprzedaż na główne rynki azjatyckie – do Chin (o 44% do 11,9 tys. t) i Indonezji (o 33% do 11,6 tys. t). W I kw. 2018 r. eksport masła z UE zwiększył się również o 8% do 38,0 tys. t., a serów o 1% do 204 tys. t. Sprzedaż pełnego mleka w proszku na rynki krajów trzecich zmniejszyła się natomiast o 12% do 94,3 tys. t.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.