Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wolny handel z Meksykiem i wzrost produkcji mleka dzięki zniesieniu kwot

Kategoria: Biznes

Umowa UE-Meksyk

W sobotę (21.04.2018 r.) Unia Europejska doszła do porozumienia w sprawie najważniejszych postanowień umowy o wolnym handlu z Meksykiem. Nowe uregulowania będą również wpływać na kształtowanie się zasad handlu produktami rolno-spożywczymi, w tym m.in. dotyczyć będą produktów mleczarskich.

1,5% unijnego eksportu

W 2017 r. do Meksyku z Unii Europejskiej wyeksportowano produkty mleczarskie o wartości 155 mln EUR (1,5% wartości produktów mleczarskich z UE), co pod względem wartości,  plasowało ten kraj na 18 miejscu wśród odbiorców ze Wspólnoty. W przypadku Polski, kraj ten miał małe znaczenie – w 2017 r. wartość eksportu wyniosła 5,0 mln EUR (0,3% wartości eksportu ogółem). Należy jednak zauważyć, że Meksyk pełni znaczącą rolę w imporcie produktów mleczarskich na świecie. W 2017 r. kraj ten, pod względem wolumenu, był największym importerem odtłuszczonego mleka w proszku. W przypadku masła był na czwartym, a serów na szóstym miejscu na świecie.

Bezcłowa sprzedaż

W ramach osiągniętego porozumienia, w odniesieniu do mleka w proszku, w pierwszym roku po wejściu w życie umowy z Meksykiem możliwa będzie bezcłowa sprzedaż 30 tys. t mleka w proszku z UE. Limit ten w okresie pięciu lat zwiększy się do 50 tys. t. Nie będzie limitów na eksport do Meksyku serów z przerostami niebieskiej pleśni, w przypadku których cła sięgają obecnie nawet 20%. Bezcłowy limit na eksport do Meksyku serów świeżych i topionych wyniesie 5 tys. t, a na pozostałe sery – 20 tys. t. Obecne porozumienie zawiera najważniejsze elementy umowy, a prace nad finalnym tekstem będą kontynuowane do końca roku, co oznacza, że wejście umowy w życie jest możliwe prawdopodobnie dopiero w przyszłym roku.

Rozwój produkcji mleka w północno-wschodniej Polsce

Z końcem marca br. upłynęły trzy lata od kiedy produkcja mleka w UE przestała podlegać regulacjom. W trzecim roku po zniesieniu kwotowania (od kwietnia 2017 r. do marca 2018 r.) wg GUS, w Polsce skupiono prawie 11,3 mld litrów mleka, tj. o 10,9% więcej niż w ostatnim roku obowiązywania kwot (od kwietnia 2014 do marca 2015 r.) oraz o 4,6% więcej niż w poprzednich dwunastu miesiącach.

Zniesienie kwot mlecznych sprzyja rozwojowi produkcji mleka, szczególne w północno-wschodniej Polsce. Między trzecim rokiem po zniesieniu kwot, a ostatnim rokiem kwotowym, skup mleka najbardziej zwiększył się w woj. podlaskim (o 346 mln l, tj. o 16,6%). Znaczący wzrost skupionego mleka – o 308 mln l, tj. 14,3% – odnotowano w woj. mazowieckim. Również w woj. warmińsko-mazurskim skup mleka zwiększył się dynamiczniej niż średnio w kraju – o 13,1% tj. o 105 mln l. Oprócz tych województw, duży przyrost wolumenu skupu wystąpił też w woj. wielkopolskim (o 203 mln l, tj. o 13,1%).

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.