Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W 2017 r. koszty wyższe niż przychody
Większa ilość przerobionego mleka oraz wyższy niż przed rokiem poziom cen zbytu produktów mleczarskich wpłynęły na zdecydowany wzrost przychodów firm zajmujących się przetwórstwem mleka. Warto jednak zauważyć, że koszty działalności zwiększyły się w większym stopniu niż przychody.
Wzrost przychodów
Według danych Pont-Info, w 2017 r. przychody firm branży mleczarskiej, zatrudniających co najmniej 10 osób, zwiększyły się o 21,5% do rekordowego poziomu 34,1 mld zł. Przychody firm zajmujących się przetwórstwem mleka zwiększyły się w większym stopniu niż przychody firm zajmujących się produkcją artykułów spożywczych ogółem, co w konsekwencji spowodowało wzrost udziału tego sektora w przychodach branży spożywczej z 13,8 do 15,5%. Wzrost przychodów branży mleczarskiej wynikał przed wszystkim z wyższych cen uzyskiwanych za większość produktów. Ceny zbytu masła były o 52% wyższe niż w 2016 r. Przeciętne ceny serów Edam i Gouda zwiększyły się po 20%, w OMP wzrosły o 2%. Kolejnym czynnikiem, oddziaływującym na wzrost przychodów branży, był zwiększony przerób mleka - w 2017 r. do skupu trafiło o 4,7% więcej mleka niż przed rokiem.
Spadek rentowności
Koszty działalności branży wzrosły w większym stopniu niż przychody, bo o 21,6% do 33,3 mld zł, co w znaczącym stopniu wynikało z wyższych cen płaconych producentom za mleko - średnia cena skupu mleka była o 25,1% wyższa niż w 2016 r. W konsekwencji wyższej dynamiki wzrostu kosztów niż przychodów, wskaźniki rentowności mleczarni uległy nieznacznej obniżce. Stopa zysku brutto spadła z 2,38% w 2016 r. do 2,32% w 2017 r., a na poziomie netto obniżyła się z 1,94 do 1,84%. Na spadek rentowności wpłynęła przede wszystkim druga połowa roku, gdyż w I p. 2017 r. wskaźnik zysku netto wyniósł 3,05%, co było związane ze spadkiem cen zbytu większości produktów mleczarskich w IV kw. 2017 r. przy wzrastających cenach płaconych rolnikom za mleko.
Rekordowe inwestycje w branży mleczarskiej
Stosunkowo dobra koniunktura w mleczarstwie przełożyła się na zdecydowany, bo ponad 20-proc. wzrost inwestycji, do rekordowego poziomu 1,05 mld zł. Przedsiębiorstwa inwestowały przede wszystkim w zakup maszyn i urządzeń technicznych - nakłady na ten cel stanowiły 66% wartości inwestycji ogółem -a ich wartość w 2017 r. zwiększyła się o 19%. Nakłady na budynki i budowle wzrosły o 24% do 267 mln zł. Warto też zauważyć, że inwestycje w środki transportu zwiększyły się o 49% do 58 mln zł. Chociaż działalność inwestycyjna była przede wszystkim domeną wielkich zakładów (zatrudniających co najmniej 250 os.) – 77% wartości inwestycji – to warto zwrócić uwagę, że w jednostkach mniejszych (9-249 os.) nakłady inwestycyjne wzrosły aż o 55% do 242 mln zł.
Przeczytaj także
Według oceny ekspertów Komisji Europejskiej, w 2018 r. dostawy mleka w Unii Europejskiej zwiększą się o 1,4% do 158,3 mln t. Dynamika wzrostu będzie zatem mniejsza niż w 2017 r., kiedy to wyniosła 1,8%.
W 2017 r. wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski na rynki pozaunijne zwiększyła się o 27% do 476 mln EUR. Największy, pod względem wartości, udział w sprzedaży z Polski na rynki krajów trzecich miały sery i twarogi (36,2%), a ich wartość w 2017 r. zwiększyła się o 31,6% do 172 mln EUR.
W ostatnich dwóch latach Rumunia była jedną z najszybciej rozwijających się gospodarek w Unii Europejskiej. Dobra koniunktura gospodarcza miała również pozytywny wpływ na popyt na produkty mleczarskie, dlatego warto przyjrzeć się jak wygląda rumuński rynek mleka.