Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W 2018 r. dostawy mleka w UE wzrosną o 1,4%

Kategoria: Biznes

Nowy raport Komisji Europejskiej

W pierwszym tygodniu kwietnia 2018 r. eksperci Komisji Europejskiej opublikowali wiosenną edycję raportu „Short-term outlook for EU agricultural markets”, w której zaprezentowali prognozy dla podstawowych rynków rolnych w UE. Według oceny ekspertów, w 2018 r. dostawy mleka w Unii Europejskiej zwiększą się o 1,4% do 158,3 mln t. Dynamika wzrostu będzie zatem mniejsza niż w 2017 r., kiedy to wyniosła 1,8%. W I kw. br. dostawy mleka mają zwiększyć się w relacji rocznej o 3%. Oczekuje się, że w kolejnych kwartałach, roczna dynamika wzrostu będzie się osłabiać.

Według ostatniego badania pogłowia, w grudniu 2017 r. w UE pogłowie krów mlecznych było o 1% mniejsze niż w analogicznym okresie 2016 r., a najbardziej dynamiczny spadek pogłowia zaobserwowano w Holandii (o 7%) co było konsekwencją wypełnienia wymogów środowiskowych. Warto przy tym zauważyć, że mimo tak znaczącego spadku pogłowia, dostawy mleka w tym kraju były o zaledwie 0,2% mniejsze niż w 2016 r. W 2018 r. pogłowie krów mlecznych powinno ulec dalszej redukcji, jednak skala spadku, wg ocen eksportów KE, będzie mniejsza niż w 2017 r.

Większa konsumpcja wewnętrzna i eksport

Według przewidywań KE, w 2018 r. popyt na produkty mleczarskie na rynku unijnym ma wzrosnąć o 0,9%. Najbardziej dynamicznie ma zwiększyć się zużycie proszków mlecznych – pełnego o 2,9%, a odtłuszczonego o 2,6%. Wzrosnąć ma również spożycie masła (o 1,9%) oraz serów (o 1,2%). Jedynie w przypadku produktów płynnych przewidywany jest 0,5-proc. spadek konsumpcji wewnętrznej. W 2018 r. ma zwiększyć się również eksport produktów mleczarskich z UE – o 4%. Warto przypomnieć, że w 2017 r. zwiększył się on o 10%. W konsekwencji UE stała się największym eksporterem produktów mleczarskich  na świecie  z udziałem w globalnym handlu na poziomie 34%.

Problem zapasów OMP w UE ciągle aktualny

Podobnie jak przed rokiem, jednym z tematów najbardziej zajmujących uwagę ekspertów  będzie sytuacja na rynku OMP. Wg prognoz KE, w br. jego produkcja we Wspólnocie ma zwiększyć o 3% do 1,56 mln t. Eksperci założyli dwa scenariusze kształtowania się sprzedaży zapasów interwencyjnych. W pierwszym, przy wzroście produkcji na powyższym poziomie, wzroście eksportu o 5%, wzroście zużycia na rynku wewnętrznym o 3% oraz zwiększeniu poziomu zapasów prywatnych z 75 do 85 tys. t, z zapasów interwencyjnych powinno zostać sprzedane 80 tys. t OMP.  W drugim scenariuszu, w którym zakładany eksport byłby o 4% mniejszy niż w 2017 r., a produkcja wzrosłaby w takim samym stopniu jak w scenariuszu pierwszym, zapasy prywatne mają wzrosnąć do 100 tys. t. W tym przypadku z zapasów interwencyjnych sprzedaż mogłaby sięgnąć tylko ok. 30 tys. t.  Eksperci zaznaczają, że są to wyłącznie scenariusze robocze a ostateczna sprzedaż będzie zależała od rzeczywistego kształtowania się produkcji i eksportu OMP.

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 10.04.2018

    Wzrost eksportu produktów mleczarskich z Polski do krajów pozaunijnych

    W 2017 r. wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski na rynki pozaunijne zwiększyła się o 27% do 476 mln EUR. Największy, pod względem wartości, udział w sprzedaży z Polski na rynki krajów trzecich miały sery i twarogi (36,2%), a ich wartość w 2017 r. zwiększyła się o 31,6% do 172 mln EUR.

    Czytaj więcej
  • 27.03.2018

    Rumuński rynek mleka

    W ostatnich dwóch latach Rumunia była jedną z najszybciej rozwijających się gospodarek w Unii Europejskiej. Dobra koniunktura gospodarcza miała również pozytywny wpływ na popyt na produkty mleczarskie, dlatego warto przyjrzeć się jak wygląda rumuński rynek mleka.

    Czytaj więcej
  • 20.03.2018

    Ponowny wzrost cen masła?

    Po czterech miesiącach spadków cen masła, w lutym i na początku marca na unijnym i polskim rynku obserwowaliśmy ich ponowny wzrost. Wg danych KE, w pierwszym tygodniu marca 2018 r. średnia cena masła w UE wyniosła 472 EUR/100 kg i była o 14,4% wyższa niż w analogicznym okresie 2017 r.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.