Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ponowny wzrost cen masła?

Kategoria: Biznes

Masło znów drożeje

Po czterech miesiącach spadków cen masła, w lutym i na początku marca na unijnym i polskim rynku obserwowaliśmy ich ponowny wzrost. Wg danych KE, w pierwszym tygodniu marca 2018 r. średnia cena masła w UE wyniosła 472 EUR/100 kg i była o 6,3% wyższa od notowanej na początku lutego br.  i o 14,4% wyższa niż w analogicznym okresie 2017 r. W Polsce, wg danych MRiRW, w pierwszych dniach  marca br. za masło w blokach płacono producentom 1795 zł netto za 100 kg, o 8,8% więcej niż przed miesiącem i o 9,2% więcej niż przed rokiem. Również w portach w Nowej Zelandii w okresie 19.02-2.03 2018 r. średnia cena zbytu masła wyniosła 5375 USD/t i była o 12,3% wyższa od notowanej  przed czterema tygodniami.

Susza w Nowej Zelandii i wzrost popytu w Chinach

Głównych przyczyn wzrostu cen masła na rynkach światowych należy upatrywać w obawach dotyczących poziomu produkcji mleka w Nowej Zelandii oraz utrzymującym się popycie na ten produkt. W styczniu 2018 r., produkcja mleka w Nowej Zelandii, która jest największym eksporterem masła, była o prawie 5% mniejsza niż w analogicznym okresie przed rokiem, co spowodowane było gorszą jakością pastwisk, które dotknęła susza. Z drugiej strony, Chiny, które w 2017 r. stały się największym importerem masła i tłuszczów mlecznych na świecie, w styczniu 2018 r. zakupiły blisko o połowę więcej masła niż w styczniu 2017 r. Dodatkowo, jak wskazują analitycy USDA, popyt na masło w UE nadal pozostaje wysoki.

Próbując odpowiedzieć na pytanie czy możliwa jest powtórka z wysokich cen masła również w 2018 r., należy przypomnieć powody, dla których ceny tego produktu tak znacząco wzrosły. Z jednej strony był to utrzymujący się popyt na masło na rynkach światowych, z drugiej jego mniejsza produkcja u największych eksporterów, która była związana zarówno z mniejszą podażą mleka, jak i cenami pozostałych produktów (przede wszystkim OMP, serów, śmietany).

Odtłuszczone mleko w proszku

Z surowca, razem z masłem, produkowane jest odtłuszczone mleko w proszku (OMP), którego ceny w ubiegłym roku były relatywnie niskie, przez co producentom bardziej opłacało się kierować mleko np. do przetwórstwa serów.  W tym roku  relacje cen są podobne. Co prawda, w lutym 2018 r. średnie ceny zbytu serów w UE były o kilka procent niższe od notowanych w analogicznym okresie poprzedniego roku, ale cena OMP była aż o 31 % niższa od średniej z lutego 2017 r. Dodatkowo, w Nowej Zelandii, w obecnym sezonie produkcja mleka będzie prawdopodobnie jeszcze niższa niż w ubiegłym.  Inaczej niż przed rokiem kształtuje się sytuacja w UE. Tutaj w pierwszym półroczu spodziewamy się większych dostaw mleka do mleczarni.

Jeżeli popyt na masło będzie się utrzymywał  a problem zapasów OMP w UE nie zostanie rozwiązany,  to biorąc pod uwagę powyższe czynniki, możemy się spodziewać, że w najbliższych miesiącach ceny masła pozostaną wysokie, a nawet możemy spodziewać się ich dalszego wzrostu. Warto zauważyć, że w pierwszym tygodniu marca br. ceny zbytu masła w UE i w Polsce były odpowiednio o 39% i 32% wyższe od średniej z tego okresu w poprzednich pięciu latach.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.