Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pierwszy od dziesięciu lat wzrost pogłowia krów mlecznych w grudniu

Kategoria: Biznes

Według danych GUS w grudniu 2017 r.  pogłowie krów mlecznych w Polsce wyniosło 2,15 mln sztuk i było o 1,1% większe niż przed rokiem. Ostatni raz w Polsce, w grudniu, pogłowie krów mlecznych było większe niż przed rokiem, dziesięć lat temu.

Przyczyny wzrostu

Głównym czynnikiem wzrostu pogłowia krów mlecznych były utrzymujące, się wysokie ceny skupu surowca. W 2017 r. średnia cena skupionego w Polsce mleka była rekordowa, wyniosła 1,38 netto za litr, czyli o 25% więcej niż w 2016 r.

Co ciekawe, wzrost pogłowia nie był prawdopodobnie związany z mniejszymi ubojami krów. Wg danych MRiRW w pierwszych dziesięciu miesiącach 2017 r. liczba ubitych w Polsce krów była o 2,2% większa niż w analogicznym okresie przed rokiem.

W grudniu 2017 r. w trzech największych, pod względem ilości skupionego mleka, województwach, tj. mazowieckim, podlaskim i wielkopolskim utrzymywano 54% pogłowia krów mlecznych ogółem. We wszystkich tych województwach odnotowano wzrost pogłowia w skali roku o 1,7-2,9% co oznacza, że dynamika ta była większa niż przeciętna w kraju.

Warto też zauważyć, że w grudniu 2017 r., w woj. warmińsko-mazurskim pogłowie krów mlecznych było o 16,8 tys. sztuk, tj. o 10,4%, większe niż w analogicznym okresie przed rokiem. Natomiast najgłębszy spadek pogłowia odnotowano w woj. małopolskim – o 11,2 tys. sztuk, tj. o 13,4%.

Pogłowie krów mlecznych mniejsze niż w ostatnim badaniu przed zniesieniem kwot

Mimo odnotowanego ostatnio wzrostu pogłowia krów mlecznych w Polsce, porównującego jego wielkość z ostatnim, przed zniesieniem systemu kwotowania produkcji mleka w Unii Europejskiej, wynikiem badania GUS, okazuje się, że zmniejszyło się ono o 4,2%.

Szczególnie głęboką dynamikę spadku odnotowano w przypadku woj. zachodniopomorskiego i dolnośląskiego gdzie w grudniu 2017 r. pogłowie krów mlecznych było odpowiednio o 24 i 23% mniejsze niż w grudniu 2014 r. Silny spadek wystąpił też w woj. podkarpackim (o 21%) i lubuskim (o 19%).

W tym okresie, pogłowie zwiększyło się jedynie w woj. wielkopolskim (o 2,1%) i w woj. warmińsko-mazurskim (o 1,3%). Natomiast w woj. podlaskim było na takim samym poziomie jak w grudniu 2017 r. 

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.