Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Unijny rynek mleka rośnie, a rola Polski zwiększa się

Kategoria: Biznes

Dynamiczny wzrost dostaw mleka

Według danych Komisji Europejskiej w 2017 r. dostawy mleka w Unii Europejskiej zwiększyły się o 1,8% do 155,9 mln t. Szczególną uwagę należy zwrócić na ostatni kw. 2017 r., kiedy to do skupu trafiło o 4,9% więcej mleka niż w IV kw. 2016 r. Warto zauważyć, że obserwowana w ubiegłym roku dynamika wzrostu skupionego mleka w UE była szybsza niż u drugiego, obok EU, największego eksportera produktów mleczarskich - Nowej Zelandii, gdzie w 2017 r. dostawy zwiększyły się o 1,4%.

Polska na trzecim miejscu w UE

W 2017 r. Polska była trzecim krajem w UE o największym przyroście skupionego surowca. W naszym kraju skup zwiększył się o 517 tys. t, czyli o 4,6%. W konsekwencji udział Polski w unijnych dostawach mleka zwiększył się o 0,3 p.p. do 7,5%, a w porównaniu do 2012 r. wzrósł o 0,7 p.p.

Większy przyrost skupu odnotowano jedynie w Irlandii (o 632 tys. t) i w Wielkiej Brytanii (o 592 tys. t). Co więcej, wśród największych dziesięciu dostawców mleka w UE, wyższą niż w Polsce dynamikę zanotowano jedynie w Irlandii, gdzie dostawy mleka zwiększyły się o 9,2%. Ilość skupionego przez dwóch największych dostawców mleka w UE – Niemcy i Francję – była na zbliżonym poziomie do 2016 r.  W Wielkiej Brytanii wzrosły one o 4,1%.

Sery, śmietana i pełne mleko w proszku

Na unijnym rynku, ze względu na relatywnie dużą opłacalność (szczególnie w pierwszych trzech kwartałach 2017 r.), utrzymała się wzrostowa tendencja w produkcji serów. Według danych Eurostatu, w 2017 r. we Wspólnocie produkcja serów zwiększyła się o 2,0% do 9,17 mln t.

Najbardziej dynamiczny wzrost produkcji odnotowano jednak w przypadku pełnego mleka w proszku, którego wytworzono o 2,8% więcej niż w 2016 r. (680 tys. t.). Natomiast produkcja śmietany przeznaczonej do bezpośredniego spożycia zwiększyła się o 1,0% do 2,8 mln t.

Utrzymuje się natomiast spadek produkcji mleka pitnego, w 2017 r. wytworzono go o 0,7% mniej niż przed rokiem, tj. 30,1 mln t. Z uwagi na wysokie zapasy odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) w UE i utrzymujący się niski poziom cen, jego produkcja zmniejszyła się o 2,6% do 1,5 mln t.

Większy udział Polski w produkcji unijnej

Mimo, że w ostatnim kwartale 2017 r. produkcja masła w UE była aż o 7,4% większa niż w analogicznym okresie przed rokiem, to i tak w całym ubiegłbym roku wytworzono go o 0,4% mniej niż w 2016 r. We Wspólnocie w 2017 r. wytworzono też 8,1 mln t jogurtów i pozostałych produktów fermentowanych, czyli podobną ilość jak przed rokiem.

Warto zauważyć, że z wyjątkiem produkcji PMP i jogurtów udział Polski w unijnej produkcji zwiększył się. W przypadku masła wzrost udziału wyniósł 0,5 p.p. co oznacza, że prawie co dziesiąta kostka masła w UE była produkowana w Polsce. Udział naszego kraju w produkcji OMP zwiększył się o 0,4 p.p. do 9,6%, a w produkcji serów o 0,2 p.p. do 9,2%.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.