Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wzrost eksportu produktów mleczarskich z Polski do krajów pozaunijnych

Kategoria: Biznes

Algieria, Chiny i Arabia Saudyjska

W 2017 r. wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski na rynki pozaunijne zwiększyła się o 27% do 476 mln EUR. Największym, pod względem wartości, odbiorcą tych produktów była Algieria, gdzie sprzedaż osiągnęła 68,8 mln EUR, tj. o 67% więcej niż przed rokiem. Zwiększyła się również wartość eksportu do drugich pod tym względem Chin (o 52% do 48,2 mln EUR) oraz trzeciej Arabii Saudyjskiej (o 32% do 34,8 mln EUR).  Wśród dziesięciu największych, pod względem wartości, pozaunijnych importerów polskich produktów mleczarskich na uwagę zasługuje ponadto 201-proc. wzrost wartości zakupów ze strony RPA (łącznie 18,2 mln EUR), 80-proc. wzrost sprzedaży na Kubę (22,0 mln EUR) oraz 62-proc. wzrost eksportu na Ukrainie (16,8 mln EUR).

Największy udział serów i twarogów

Największy, pod względem wartości, udział w sprzedaży z Polski na rynki krajów trzecich miały sery i twarogi (36,2%), a ich wartość w 2017 r. zwiększyła się o 31,6% do 172 mln EUR. Udział wartości serów i twarogów w eksporcie produktów mleczarskich ogółem był na podobnym poziomie jak przeciętny z UE (37,5%). Warto jednak przypomnieć, że w 2013 r. stanowiły one ponad połowę wartości wyeksportowanych na rynki trzecie produktów mleczarskich z Polski. Wolumen eksportu serów i twarogów do krajów trzecich zwiększył się o 13,5% do 53,5 tys. t. Nadal jednak było to o ponad 20% mniej niż w 2013 r. W 2017 r. najbardziej zwiększył się eksport do Panamy (o 2,4 tys. t), Arabii Saudyjskiej (o 1,6 tys. t) Korei Południowej (1,4 tys. t) i na Ukrainę (o 1,3 tys. t). Natomiast największy spadek odnotowano w przypadku Armenii (o 1,9 tys. t).

Mleko w proszku i serwatka

Znaczącą pozycją w eksporcie produktów mleczarskich na rynki krajów trzecich z Polski było też mleko w proszku. Jego sprzedaż w 2017 r. zwiększyła się o 44,1% do 146 mln EUR, co stanowiło 31% wartości eksportu ogółem. Wolumen jego eksportu zwiększył się o 34% do 73,4 tys. t, ale w porównaniu do średniej z lat 2014-2016 był o 3,9% mniejszy. W 2017 r. zwiększył się przede wszystkim wywóz mleka w proszku do największego odbiorcy, Algierii (o 14,3 tys. t, tj. o  70%). Znaczący wzrost sprzedaży odnotowano też na Kubę (o 2,2 tys. t), do Chin (o 1,7 tys. t), do Wietnamu (o 1,2 tys. t) oraz na Filipiny (o 1,0 tys. t). W największym stopniu zmniejszył się natomiast eksport do Indonezji (o 1,6 tys. t) i do Jemenu (o 1,1 tys. t).

Wartość eksportu serwatki wyniosła 90 mln EUR i była o 26,4% większa niż w 2016 r. Należy jednak zauważyć, że wolumen sprzedaży zmniejszył się o 2,4% do 99,3 tys. t, przede wszystkim z uwagi na spadek eksportu do Wietnamu (o 5,6 tys. t) i do Indonezji (o 2,4 tys. t). Największy wzrost wolumenu sprzedaży odnotowano natomiast w przypadki Chin (o 3,5 tys. t) i Korei Południowej (o 2,1 tys. t).

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka

Przeczytaj także

  • 03.04.2018

    Rynek serów świeżych w Polsce

    Polska, wg danych Eurostat, w 2016 r. była czwartym największym producentem serów świeżych w Unii Europejskiej. Więcej serów świeżych produkuje się w Niemczech, Francji i we Włoszech. Udział Polski w unijnej...

    Czytaj więcej
  • 27.03.2018

    Rumuński rynek mleka

    W ostatnich dwóch latach Rumunia była jedną z najszybciej rozwijających się gospodarek w Unii Europejskiej. Dobra koniunktura gospodarcza miała również pozytywny wpływ na popyt na produkty mleczarskie, dlatego warto przyjrzeć się jak wygląda rumuński rynek mleka.

    Czytaj więcej
  • 20.03.2018

    Ponowny wzrost cen masła?

    Po czterech miesiącach spadków cen masła, w lutym i na początku marca na unijnym i polskim rynku obserwowaliśmy ich ponowny wzrost. Wg danych KE, w pierwszym tygodniu marca 2018 r. średnia cena masła w UE wyniosła 472 EUR/100 kg i była o 14,4% wyższa niż w analogicznym okresie 2017 r.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.