Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Rynek serów świeżych w Polsce

Kategoria: Biznes Fakty

Polska, wg danych Eurostat, w 2016 r. była czwartym największym producentem serów świeżych w Unii Europejskiej. Więcej serów świeżych produkuje się w Niemczech, Francji i we Włoszech. Udział Polski w unijnej produkcji szacowany jest na ok. 13%.

Wzrost produkcji w dużych zakładach

Według najnowszych danych GUS, w Polsce w dużych zakładach (zatrudniających co najmniej 50 osób)  w pierwszych dwóch miesiącach 2018 r. produkcja serów świeżych (włącznie z twarogami) zwiększała się o 5,3% do 75,8 tys. t. W  2017 r. produkcja ta wyniosła 451 tys. t i była o 1,7% większa niż w 2016 r. Doliczając produkcję w małych zakładach, wyniosła ona ok. 467 tys. t czyli 53% wolumenu produkcji wszystkich serów w Polsce.

Eksport serów

Około 1/5 produkcji serów świeżych w Polsce jest eksportowana. Wg danych Eurostat, w 2017 r. wolumen eksportu tych produktów wyniósł 93,2 tys. t i był o 5,5% większy niż w 2016 r. Zdecydowana większość, bo 86,0 tys. t trafiła na rynek unijny (wzrost o 2,1% w relacji do 2016 r.) . Warto jednak zauważyć, że wolumen eksportu na rynki pozaunijne zwiększył się aż o 78% do 7,2 tys. t.

Eksport do największego odbiorcy serów świeżych – Niemiec – zmniejszył się o 11,9% do 22,9 tys. t. Do drugiej Wielkiej Brytanii wzrósł o 11,6% do 9,1 tys. t, a do trzecich Włoch zwiększył się o 13,4% do 9,0 tys. t. Największym pozaunijnym importerem serów świeżych z Polski była Korea Południowa, do której wywóz zwiększył się o 313,4% do 1,9 tys. t. Wolumen sprzedaży do Arabii Saudyjskiej wzrósł o 72% do 742 t. Co ciekawe, na mapie eksportu polskich serów świeżych znalazły się takie kraje jak Szwajcaria, Nigeria czy Ghana.

W strukturze wolumenu eksportu  serów świeżych Mozzarella zajmowała 22% a Mascarpone 19%. Wywóz pozostałych serów świeżych, w skład których wchodzą m.in. twarogi stanowił 59%.

Import i spożycie sera

W 2017 r. do Polski sprowadzono 30,4 tys. t serów świeżych czyli zaledwie 0,6% mniej niż przed rokiem. Blisko połowa tych serów pochodziła z Niemiec,  16% z Czech, a po 9 % z Francji i Włoch.

Biorąc pod uwagę dane o produkcji i handlu zagranicznym można szacować, że spożycie serów świeżych w Polsce, w 2017 r. ukształtowało się na poziomie ok. 10,5 kg/mieszkańca i było na podobnym poziomie jak przed rokiem.

Niższe ceny zbytu serów świeżych

Według danych MRiRW, w pierwszej połowie marca 2018 r. średnia cena zbytu twarogów (o zawartości min. 40% tłuszczu)  wyniosła 8,81 zł/kg  i była o 2,0% niższa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Za sery typu Mozzarella producenci otrzymywali w tym okresie 14,02 zł/kg, czyli o 2,7% mniej niż przed rokiem.

Kluczowe obszary: Mleko

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn