Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rynek serów świeżych w Polsce

Kategoria: Biznes

Polska, wg danych Eurostat, w 2016 r. była czwartym największym producentem serów świeżych w Unii Europejskiej. Więcej serów świeżych produkuje się w Niemczech, Francji i we Włoszech. Udział Polski w unijnej produkcji szacowany jest na ok. 13%.

Wzrost produkcji w dużych zakładach

Według najnowszych danych GUS, w Polsce w dużych zakładach (zatrudniających co najmniej 50 osób)  w pierwszych dwóch miesiącach 2018 r. produkcja serów świeżych (włącznie z twarogami) zwiększała się o 5,3% do 75,8 tys. t. W  2017 r. produkcja ta wyniosła 451 tys. t i była o 1,7% większa niż w 2016 r. Doliczając produkcję w małych zakładach, wyniosła ona ok. 467 tys. t czyli 53% wolumenu produkcji wszystkich serów w Polsce.

Eksport serów

Około 1/5 produkcji serów świeżych w Polsce jest eksportowana. Wg danych Eurostat, w 2017 r. wolumen eksportu tych produktów wyniósł 93,2 tys. t i był o 5,5% większy niż w 2016 r. Zdecydowana większość, bo 86,0 tys. t trafiła na rynek unijny (wzrost o 2,1% w relacji do 2016 r.) . Warto jednak zauważyć, że wolumen eksportu na rynki pozaunijne zwiększył się aż o 78% do 7,2 tys. t.

Eksport do największego odbiorcy serów świeżych – Niemiec – zmniejszył się o 11,9% do 22,9 tys. t. Do drugiej Wielkiej Brytanii wzrósł o 11,6% do 9,1 tys. t, a do trzecich Włoch zwiększył się o 13,4% do 9,0 tys. t. Największym pozaunijnym importerem serów świeżych z Polski była Korea Południowa, do której wywóz zwiększył się o 313,4% do 1,9 tys. t. Wolumen sprzedaży do Arabii Saudyjskiej wzrósł o 72% do 742 t. Co ciekawe, na mapie eksportu polskich serów świeżych znalazły się takie kraje jak Szwajcaria, Nigeria czy Ghana.

W strukturze wolumenu eksportu  serów świeżych Mozzarella zajmowała 22% a Mascarpone 19%. Wywóz pozostałych serów świeżych, w skład których wchodzą m.in. twarogi stanowił 59%.

Import i spożycie sera

W 2017 r. do Polski sprowadzono 30,4 tys. t serów świeżych czyli zaledwie 0,6% mniej niż przed rokiem. Blisko połowa tych serów pochodziła z Niemiec,  16% z Czech, a po 9 % z Francji i Włoch.

Biorąc pod uwagę dane o produkcji i handlu zagranicznym można szacować, że spożycie serów świeżych w Polsce, w 2017 r. ukształtowało się na poziomie ok. 10,5 kg/mieszkańca i było na podobnym poziomie jak przed rokiem.

Niższe ceny zbytu serów świeżych

Według danych MRiRW, w pierwszej połowie marca 2018 r. średnia cena zbytu twarogów (o zawartości min. 40% tłuszczu)  wyniosła 8,81 zł/kg  i była o 2,0% niższa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Za sery typu Mozzarella producenci otrzymywali w tym okresie 14,02 zł/kg, czyli o 2,7% mniej niż przed rokiem.

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka

Przeczytaj także

  • 27.03.2018

    Rumuński rynek mleka

    W ostatnich dwóch latach Rumunia była jedną z najszybciej rozwijających się gospodarek w Unii Europejskiej. Dobra koniunktura gospodarcza miała również pozytywny wpływ na popyt na produkty mleczarskie, dlatego warto przyjrzeć się jak wygląda rumuński rynek mleka.

    Czytaj więcej
  • 20.03.2018

    Ponowny wzrost cen masła?

    Po czterech miesiącach spadków cen masła, w lutym i na początku marca na unijnym i polskim rynku obserwowaliśmy ich ponowny wzrost. Wg danych KE, w pierwszym tygodniu marca 2018 r. średnia cena masła w UE wyniosła 472 EUR/100 kg i była o 14,4% wyższa niż w analogicznym okresie 2017 r.

    Czytaj więcej
  • 13.03.2018

    Unijny rynek mleka rośnie, a rola Polski zwiększa się

    W 2017 r. dostawy mleka w Unii Europejskiej zwiększyły się o 1,8%, a dynamika wzrostu skupionego mleka na rynku europejskim była szybsza niż u drugiego, obok UE, największego eksportera produktów mleczarskich - Nowej Zelandii.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.