Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Turecki rynek mleka – znaczący wzrost produkcji w ostatnich latach

Kategoria: Biznes Fakty

8 największy producent mleka

Według danych tureckiego instytutu statystycznego w 2017 r. w Turcji wyprodukowano 20,7 mln t mleka, czyli o 12,0% więcej niż w 2016 r., a w porównaniu z 2007 r. produkcja zwiększyła się aż o 68%. Oznacza to, że Turcja jest ósmym największym producentem mleka na świecie (wielkość produkcji podobna do Nowej Zelandii), a biorąc pod uwagę prawie 80 mln mieszkańców tego kraju, jest również znaczącym rynkiem zbytu produktów mleczarskich.

Wzrost produkcji

Około 91% wytworzonego w 2017 r. mleka pochodziło od krów, których pogłowie szacowane jest przez USDA na ok. 5,8 mln sztuk. Warto jednak zwrócić uwagę, że przy znaczącym wzroście produkcji, skup mleka zmniejszył się o 0,6% do 9,1 mln t.  Dane te mogą być jednak nie do końca precyzyjne, gdyż w 2017 r. produkcja większości wyrobów mleczarskich wzrosła. W ubiegłym roku w Turcji wyprodukowano 1,55 mln t mleka pitnego, tj. o 8,9% więcej niż w 2016 r. Produkcja śmietany wzrosła o 3,3% do 32,9 tys. t, ajranu zwiększyła się o 4,8% do 717,3 tys. t, a jogurtów zmniejszyła się o 0,3% do 1,17 mln t. W 2017 r., w Turcji, produkcja serów pochodzących z mleka wyprodukowanego przez krowy zwiększyła się o 3,7% do 662,2 tys. t, a masła wzrosła o 3,2% do 59,5 tys. t. W przypadku proszków mlecznych, produkcja odtłuszczonego mleka zwiększyła się o 12,1% do 87,7 tys. t, a pełnego mleka w proszku zmniejszyła o 1,6% do 45,2 tys. t.

Spożycie bezpośrednio w gospodarstwach domowych

Jeżeli porównamy dane o produkcji z danymi o skupie, to okazuje się, że w 2017 r. tylko ok. 48% wyprodukowanego mleka krowiego trafiło do przemysłu mleczarskiego, a znacząca część spożywana była bezpośrednio w gospodarstwach domowych. Według tureckiego instytutu statystycznego, w 2015 r. spożycie mleka i produktów mleczarskich w Turcji w przeliczeniu na jednego mieszkańca wyniosło 236 kg, czyli więcej niż np. w Polsce.

Eksporter netto

Turcja jest eksporterem netto produktów mleczarskich. Według danych CLAL, w 2017 r. z tego kraju wyeksportowano 48 tys. t serów, głównie do Arabii Saudyjskiej (14,3 tys. t) i Iraku (12,5 tys. t). Sprzedaż OMP na rynki zewnętrzne wyniosła 32 tys. t i była kierowana m.in. na rynek rosyjski (7,5 tys. t), do Iraku (5,3 tys. t) i Bangladeszu (5,1 tys. t). Wolumen eksportu serwatki w proszku wyniósł 43 tys. t. Natomiast import produktów mleczarskich miał marginalne znaczenie. W 2017 r. sprawdzono 9,3 tys. t serów.

Warto zauważyć, że w pierwszych miesiącach 2018 r. obserwuje się dynamiczny wzrost skupu mleka w Turcji. Wg danych tureckiego instytutu statystycznego w I kw. br. zwiększył się on o 15,7% (r/r) do 2,6 mln t. Większa niż przed rokiem, wielkość skupionego mleka znalazła przede wszystkim odzwierciedlenie we wzroście produkcji serów - o 11,8% (r/r) oraz mleka pitnego (o 18,4% (r/r).

Wybierz obszar: Mleko

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn