Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
8 największy producent mleka
Według danych tureckiego instytutu statystycznego w 2017 r. w Turcji wyprodukowano 20,7 mln t mleka, czyli o 12,0% więcej niż w 2016 r., a w porównaniu z 2007 r. produkcja zwiększyła się aż o 68%. Oznacza to, że Turcja jest ósmym największym producentem mleka na świecie (wielkość produkcji podobna do Nowej Zelandii), a biorąc pod uwagę prawie 80 mln mieszkańców tego kraju, jest również znaczącym rynkiem zbytu produktów mleczarskich.
Wzrost produkcji
Około 91% wytworzonego w 2017 r. mleka pochodziło od krów, których pogłowie szacowane jest przez USDA na ok. 5,8 mln sztuk. Warto jednak zwrócić uwagę, że przy znaczącym wzroście produkcji, skup mleka zmniejszył się o 0,6% do 9,1 mln t. Dane te mogą być jednak nie do końca precyzyjne, gdyż w 2017 r. produkcja większości wyrobów mleczarskich wzrosła. W ubiegłym roku w Turcji wyprodukowano 1,55 mln t mleka pitnego, tj. o 8,9% więcej niż w 2016 r. Produkcja śmietany wzrosła o 3,3% do 32,9 tys. t, ajranu zwiększyła się o 4,8% do 717,3 tys. t, a jogurtów zmniejszyła się o 0,3% do 1,17 mln t. W 2017 r., w Turcji, produkcja serów pochodzących z mleka wyprodukowanego przez krowy zwiększyła się o 3,7% do 662,2 tys. t, a masła wzrosła o 3,2% do 59,5 tys. t. W przypadku proszków mlecznych, produkcja odtłuszczonego mleka zwiększyła się o 12,1% do 87,7 tys. t, a pełnego mleka w proszku zmniejszyła o 1,6% do 45,2 tys. t.
Spożycie bezpośrednio w gospodarstwach domowych
Jeżeli porównamy dane o produkcji z danymi o skupie, to okazuje się, że w 2017 r. tylko ok. 48% wyprodukowanego mleka krowiego trafiło do przemysłu mleczarskiego, a znacząca część spożywana była bezpośrednio w gospodarstwach domowych. Według tureckiego instytutu statystycznego, w 2015 r. spożycie mleka i produktów mleczarskich w Turcji w przeliczeniu na jednego mieszkańca wyniosło 236 kg, czyli więcej niż np. w Polsce.
Eksporter netto
Turcja jest eksporterem netto produktów mleczarskich. Według danych CLAL, w 2017 r. z tego kraju wyeksportowano 48 tys. t serów, głównie do Arabii Saudyjskiej (14,3 tys. t) i Iraku (12,5 tys. t). Sprzedaż OMP na rynki zewnętrzne wyniosła 32 tys. t i była kierowana m.in. na rynek rosyjski (7,5 tys. t), do Iraku (5,3 tys. t) i Bangladeszu (5,1 tys. t). Wolumen eksportu serwatki w proszku wyniósł 43 tys. t. Natomiast import produktów mleczarskich miał marginalne znaczenie. W 2017 r. sprawdzono 9,3 tys. t serów.
Warto zauważyć, że w pierwszych miesiącach 2018 r. obserwuje się dynamiczny wzrost skupu mleka w Turcji. Wg danych tureckiego instytutu statystycznego w I kw. br. zwiększył się on o 15,7% (r/r) do 2,6 mln t. Większa niż przed rokiem, wielkość skupionego mleka znalazła przede wszystkim odzwierciedlenie we wzroście produkcji serów - o 11,8% (r/r) oraz mleka pitnego (o 18,4% (r/r).
Przeczytaj także
W I kw. 2018 r. obserwowaliśmy dalszy wzrost zainteresowania produktami mleczarskimi ze strony Państwa Środka. Natomiast w tym samym czasie produkcja mleka w Nowej Zelandii była o 3,0% mniejsza niż w analogicznym okresie przed rokiem.
W sobotę (21.04.2018 r.) Unia Europejska doszła do porozumienia w sprawie najważniejszych postanowień umowy o wolnym handlu z Meksykiem, a z końcem marca br. upłynęły trzy lata od kiedy produkcja mleka w UE przestała podlegać regulacjom - w trzecim roku po zniesieniu kwotowania w Polsce skupiono o 10,9% więcej mleka niż w ostatnim roku obowiązywania kwot.
Większa ilość przerobionego mleka oraz wyższy niż przed rokiem poziom cen zbytu produktów mleczarskich wpłynęły na zdecydowany wzrost przychodów firm zajmujących się przetwórstwem mleka. Warto jednak zauważyć, że koszty działalności zwiększyły się w większym stopniu niż przychody.