Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wysoki popyt na produkty mleczarskie w Chinach i spadek produkcji mleka w Nowej Zelandii

Kategoria: Biznes

Wysoki import do Chin

Po dwóch latach dynamicznie rosnących zakupów produktów mleczarskich ze strony Chin, również w I kw. 2018 r. obserwowaliśmy dalszy wzrost zainteresowania nimi ze strony Państwa Środka. Według danych CLAL, w okresie pierwszych trzech miesięcy br. wolumen importu większości najważniejszych produktów mleczarskich przez Chiny był większy niż w analogicznym okresie przed rokiem. Stale rośnie popyt na produkty mleczarskie dla niemowląt (pod względem wartości stanowią najważniejszą pozycję w imporcie). W I kw. 2018 r. ich zakupy w relacji rocznej zwiększyły się o 16,7% do 63,1 tys. t, a w porównaniu z I kw. 2016  r. wzrosły o 38,6%.

Wzrost zakupów serwatki, jogurtów i masła

Zakupy proszków mlecznych (PMP, OMP, serwatki) były o 10-12% większe niż w I kw. 2017 r. Z wyjątkiem śmietany, której import był o 3,2% mniejszy niż przed rokiem, zwiększyły się zakupy produktów płynnych – mleka o 36,3% do 134,3 tys. t, a jogurtów i maślanki o 36,2% do 8,2 tys. t.  W I kw. 2018 r. wolumen importu masła zwiększył się o blisko 30% do 31,2 tys. t. Zmniejszył się natomiast wolumen zakupów serów, o 5,0% do 26,7 tys. t.  Łączna wartość zakupionych, w I kw. br., na rynkach zagranicznych produktów mleczarskich przez Chiny osiągnęła poziom 2,59 mld USD i była o 24,2% większa niż w analogicznym okresie przed rokiem, a w porównaniu z okresem pierwszych trzech miesięcy 2015 r. zwiększyła się o 72%.

Spadek produkcji w Nowej Zelandii

Niekorzystną informacją dla konsumentów są natomiast dane DCANZ, według których w I kw. 2018 r., produkcja mleka w Nowej Zelandii była o 3,0% mniejsza niż w analogicznym okresie przed rokiem i wyniosła 5,9 mld l, a w porównaniu ze średnią z pierwszego kwartału, w trzech ostatnich latach, była o 1,9% mniejsza. Spadek produkcji mleka u jednego z dwóch największych eksporterów produktów mleczarskich na świecie, w połączeniu z utrzymującym się popytem, wpływa na wzrost średniego poziomu cen przetworów mleczarskich. Według danych FAO, w kwietniu br. światowy indeks cen przetworów mleczarskich był na poziomie o 3,4% wyższym niż przed miesiącem i o ponad 11% wyższym niż w kwietniu 2017 r. 

Więcej mleka w Australii

Natomiast według danych Dairy Australia w I kw. 2018 r. w Australii wyprodukowano 2,0 mld l mleka tj. o 3,5% więcej niż w analogicznym okresie 2017 r. Warto jednak pamiętać, że  w 2017 r. poziom produkcji był wyjątkowo niski, dlatego w relacji do średniej z pierwszego kwartału, w ostatnich trzech latach, wolumen w br. był o 1,2% mniejszy.

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.