Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn
Dziękujemy za opinię!

Polskie mięso z laboratorium - premiera podczas New Food Forum Proveg

Kategoria: Biznes

Firma LabFarm, specjalizująca się w produkcji mięsa komórkowego, zaprezentowała pierwszy w Polsce prototyp kulki mięsnej z drobiowego mięsa komórkowego. Prezentacja odbyła się 12 czerwca podczas ProVeg New Food Forum i stanowi istotny krok w kierunku nowoczesnego rolnictwa komórkowego.

Zespół naukowców i technologia

LabFarm powstał dzięki inicjatywie Jarosława Krzyżanowskiego, właściciela grupy drobiarskiej KPS Food, i od momentu założenia w grudniu 2022 roku rozwija technologię produkcji mięsa komórkowego. Zespół naukowy, w skład którego wchodzą biolog molekularny Stanisław Łoboziak, Katarzyna Roszkowska, specjalistka ds. badań laboratoryjnych, Aleksandra Jackowska, specjalistka R&D oraz Wojciech Witarski, konsultant naukowy z Instytutu Zootechniki, pracował nad opracowaniem prototypu. Efektem ich pracy jest w 100% mięsna kulka, która na potrzeby prezentacji została poddana obróbce termicznej.

Potencjał na rynku Pet-Food

Choć regulacje prawne dotyczące mięsa komórkowego w Unii Europejskiej są jeszcze w fazie opracowywania, LabFarm nie ogranicza się tylko do rynku spożywczego. Zespół zarządzający firmą planuje rozwinięcie działań w sektorze pet food. Jak wynika z raportu ProVeg, aż 47% właścicieli kotów i 48% właścicieli psów jest otwartych na karmienie swoich zwierząt mięsem komórkowym, jeśli zostaną poinformowani o jego zaletach. Firma prowadzi już rozmowy z brytyjskim partnerem zainteresowanym polskim mięsem komórkowym do produkcji karmy dla zwierząt domowych.

Nowe możliwości dla przemysłu mięsnego

Prezentacja prototypu mięsa hodowlanego to ważny krok dla polskiego przemysłu mięsnego. Choć obecnie brakuje regulacji prawnych dotyczących sprzedaży takich produktów, wydarzenie to pokazuje potencjał nowoczesnych technologii. Produkcja mięsa komórkowego może ograniczyć cierpienie zwierząt i wspierać zrównoważony rozwój rolnictwa i przemysłu spożywczego.

Podsumowanie

LabFarm pokazał, że produkcja mięsa komórkowego w Polsce jest możliwa i ma ogromny potencjał. Przełomowe osiągnięcia w tej dziedzinie wskazują na realną możliwość zmiany podejścia do produkcji mięsa, zarówno z korzyścią dla zwierząt, jak i środowiska. Przyszłość rolnictwa komórkowego wygląda obiecująco, a kolejne lata mogą przynieść jeszcze więcej innowacji i rozwój tej nowoczesnej technologii.

Wybierz temat: Nowości rynkowe Przemysł mięsny

Autor: FoodFakty Portal

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.