Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Projekt zmian w Rolniczym Handlu Detalicznym

Kategoria: Biznes, Prawo Żywnościowe

Opublikowano projekt nowelizacji ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia liberalizującej zasady prowadzenia Rolniczego Handlu Detalicznego. 

  • Po podstawowych proponowanych zmian należy wszystkim zwiększenie obszaru, na którym mogą być prowadzone dostawy żywności wyprodukowanej w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD) do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego, takich jak np. sklepy, restauracje, stołówki - do terytorium całego kraju.
  • Proponowane jest również zniesienie maksymalnych limitów żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego w odniesieniu do sprzedaży żywności konsumentom finalnym i pozostawienie tych limitów wyłącznie w odniesieniu do dostaw do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego.
  • W projekcie ustawy proponuje się również zmianę upoważnienia ustawowego, zawartego w art. 44a ust. 3 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, do wydania przez ministra właściwego do spraw rolnictwa w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw zdrowia, rozporządzenia określającego maksymalną ilość żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego, poprzez wskazanie że ilości te dotyczą wyłącznie dostaw do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego, nie zaś, jak dotychczas zarówno sprzedaży żywności konsumentom finalnym jak i dostaw do ww. zakładów.
  • Zmiany mają wejść w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. Projekt trafił obecnie do konsultacji społecznych.

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn