Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w pistacjach

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zagrożenie

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w orzechach pistacji, które po konfekcjonowaniu zostały wprowadzone do obrotu przez firmę Bio Planet S.A.

Aflatoksyny to substancje mające szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka, produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkty:

PISTACJE ŁUSKANE BIO 150 g – BIO PLANET

PISTACJE ŁUSKANE BIO 75 g – BIO PLANET

Wycofaniu podlegają wszystkie partie, których numery rozpoczynają się od następujących cyfr:

925-xxxxxx

1026-xxxxxx

1069-xxxxxx

9-xxxxxx

86-xxxxxx

161-xxxxxx

261-xxxxxx

297-xxxxxx

452-xxxxxx

Data minimalnej trwałości: 31.08.2023

Kraj pochodzenia: Iran

Producent: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firma Bio Planet S.A. poinformowała swoich odbiorców o konieczności wycofania produktów o wskazanych numerach partii oraz rozpoczęła wycofywanie z rynku.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające
w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktu.

Źródło: GIS

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Owoce i warzywa RASFF Wycofania z rynku

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.