Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przyspieszony program do oceny zestawów testowych COVID-19

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

AOAC INTERNATIONAL ogłosił uruchomienie projektu oceniającego i certyfikującego działanie zestawów testowych wykrywających koronawirusa SARS-CoV-2, czynnik wywołujący chorobę COVID-19, na powierzchniach środowiskowych.

W projekcie wykorzystana zostanie opcja Walidacji Kryzysowego Reagowania programu metod testowanych przez AOAC Research Institute. Ta opcja pozwala na ocenę i przegląd wielu modeli zestawów testowych jednocześnie, aby przyspieszyć dostępność i różnorodność certyfikowanych zestawów testowych. AOAC Research Institute jest oddziałem AOAC INTERNATIONAL.

Program ten zapewnia niezależny zewnętrzny przegląd ekspertów i certyfikację wydajności zastrzeżonych metod testowych. Znak certyfikacji zapewnia użytkownikom, że niezależna ocena wykazała, że ​​wydajność metody testowej spełnia odpowiednią normę dla jej zamierzonego zastosowania.

Zestawy do testowania powierzchni w środowisku są zaprojektowane do użytku na miejscu nawet przez laika i mogą obejmować wymazy do pobierania próbek, sprzęt bezpieczeństwa, taki jak rękawiczki i waciki nasączone alkoholem, oraz materiały logistyczne do wysyłania zebranych próbek do laboratorium.

Monitorowanie środowiska jest już powszechne w przemyśle spożywczym dla monitorowania obiektów pod kątem patogenów i alergenów oraz w celu ustalenia, czy programy sanitarne są skuteczne. Wiarygodne testy do wykrywania koronawirusa na powierzchniach środowiska mają kluczowe znaczenie dla łańcucha dostaw żywności i przedsiębiorstw detalicznych zajmujących się ochroną pracowników i konsumentów, szczególnie jeśli ograniczenia zdrowotne są łagodzone.

Podczas gdy podstawową ścieżką transmisji koronawirusa jest kontakt bezpośredni, to przenoszące wirusa krople oddechowe mogą pozostać na powierzchniach i transmisja może również nastąpić poprzez kontakt z tymi powierzchniami. Badania opublikowane w kwietniu w New England Journal of Medicine wskazują, że żywy koronawirus może pozostawać do 72 godzin na plastiku i stali nierdzewnej, 24 godziny na tekturze i cztery godziny na miedzi.

Przewiduje się, że projekt walidacji AOAC INTERNATIONAL Emergency Response Validation będzie realizowany do około 15 czerwca 2020 r. Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się ze Scott Coates pod adresem scoates@aoac.org lub 301-924-7077 wew. 137.

 

Źródło: AOAC

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: FoodFakty Portal

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.