Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ptasia grypa powróciła

Kategoria: Biznes

25 listopada 2020 r. potwierdzono pierwsze w drugim półroczu tego roku ognisko ptasiej grypy w Polsce. W związku z tym Polska utraciła status kraju wolnego od tej choroby, co skutkuje ograniczeniami w eksporcie.

Więcej o ognisku choroby

Według informacji GIW, 25 listopada 2020 r. potwierdzono pierwsze w drugim półroczu tego roku ognisko ptasiej grypy w Polsce. Zostało ono wykryte w powiecie wolsztyńskim w województwie wielkopolskim, w stadzie kur niosek.

Powrót ptasiej grypy

Jest to 33 ognisko HPAI w 2020 r. na terytorium Polski i jednocześnie pierwsze w drugim półroczu bieżącego roku. W pierwszym półroczu 2020 r. wyznaczono 32 ogniska HPAI u drobiu, przy czym ostatnie zostało stwierdzone w marcu br. W sierpniu Polska odzyskała status kraju wolnego od grypy ptaków, jednak aktualnie, wraz z wystąpieniem pierwszego ogniska, ponownie utraciła ten status.

Ograniczenia w eksporcie

W związku z tym wprowadzono już częściowe ograniczenia w eksporcie. Hongkong wstrzymał import mięsa drobiowego i produktów drobiowych z powiatów objętych ptasią grypą. Rosja wstrzymała import drobiu i produktów drobiowych z całego obszaru Polski. Jak podała KRD-IG częściowe ograniczenia wprowadził również Singapur.

Ostatnie doniesienia

2 grudnia br. potwierdzono drugie w drugim półroczu ognisko grypy ptaków w powiecie siedleckim w województwie mazowieckim, w stadzie utrzymującym ponad 117 tys. indyków rzeźnych.

Ptasia grypa obecna jest również w wielu krajach Europy, m.in. Niderlandach, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Danii, Chorwacji, Słowenii, we Francji i Włoszech.

Zagrożona pozycja Polski na rynku?

Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w UE. Ponad 45% produkowanym w naszym kraju drobiu trafia na eksport, głównie do krajów UE, gdzie obowiązuje regionalizacja. Utrata statusu kraju wolnego od ptasiej grypy powoduje ograniczenie możliwości eksportu do wielu lukratywnych odbiorców pozaunijnych. Dodatkowo ogranicza możliwości zdobywania nowych rynków zbytu.

Prognozy na przyszły rok

Spodziewamy się, że do końca roku i na początku 2021 roku mogą pojawić się kolejne ogniska i przypadki ptasiej grypy, czemu sprzyja okres jesienno-zimowy.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.