Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

UE znosi „żółtą kartkę” Kiribati po reformie systemu kontroli

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Po czterech i pół latach ścisłej współpracy Komisja Europejska podnosi żółtą kartkę Kiribati. „Żółta kartka” jest oficjalnym ostrzeżeniem wydanym przez Unię Europejską partnerom handlowym, którzy nie radzą sobie z nielegalnymi, nieraportowanymi i nieuregulowanymi połowami (NNN). 

Znosząc tę ​​kartę, Komisja Europejska uznaje ważny postęp Kiribati w usuwaniu niedociągnięć w zarządzaniu rybołówstwem. Komisarz ds. Środowiska, oceanów i rybołówstwa Virginijus Sinkevičius powiedział:„Opowiadam się za zerową tolerancją dla nielegalnych, nieraportowanych i nieuregulowanych połowów. Dlatego cieszę się, że mogę docenić wysiłki Kiribati w tej wspólnej walce. Aktywnie współpracowali z Komisją i skutecznie zajęli się niedociągnięciami w swoim systemie kontroli rybołówstwa, stając się nowym sojusznikiem w zapewnianiu zdrowszych oceanów i równych szans rybakom przestrzegającym zasad ”. 

Komisja Europejska ostrzegła Kiribati w kwietniu 2016 r., Że nie robią wystarczająco dużo przeciwko nielegalnym, nieraportowanym i nieuregulowanym połowom (NNN). Od tego czasu, w ścisłej współpracy z Komisją Europejską, kraj ten rozpoczął szereg reform w celu dostosowania swojego ustawodawstwa dotyczącego kontroli rybołówstwa do prawa międzynarodowego i jest teraz przygotowany do skutecznego zwalczania nielegalnych połowów. Nielegalne, nieraportowane i nieuregulowane połowy (NNN) stanowią jedno z najpoważniejszych zagrożeń dla zrównoważonej eksploatacji żywych zasobów wodnych, zagrażając samym podstawom wspólnej polityki rybołówstwa (WPRyb) i międzynarodowym wysiłkom UE na rzecz promowania lepszego zarządzania oceanami. Połowy NNN stanowią również poważne zagrożenie dla środowiska morskiego, trwałości stad ryb i morskiej różnorodności biologicznej. 

Zrównoważone rybołówstwo w Europie i na całym świecie przyczynia się do realizacji Europejskiego Zielonego Ładu i strategii różnorodności biologicznej w odniesieniu do środowiska morskiego. Więcej informacji można znaleźć w komunikacie prasowym oraz w sekcji pytań i odpowiedzi.

 

Źródło: KE

Wybierz obszar: Przemysł mięsny

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

  • 07.12.2020

    Alergeny – regulacje prawne oraz obowiązek informowania

    Ze względu na ryzyko wystąpienia reakcji na dostarczaną żywność, poszczególne osoby muszą mieć możliwość weryfikacji oraz eliminacji substancji, które mogą wywołać niepożądane reakcje czy zagrażać ich zdrowiu, a nawet życiu. Konieczne było więc uregulowanie kwestii informowania o obecności substancji najczęściej uznawanych za alergeny oraz dla których działanie takie udowodnione jest naukowo. Celem podawania informacji w omawianym zakresie jest umożliwienie konsumentom dokonywania świadomych i bezpiecznych dla nich wyborów.

    Czytaj więcej
  • 04.12.2020

    Uproszczone formy tabeli wartości odżywczej – Porównanie UE i USA

    Znakowanie wartością odżywczą to jeden z obowiązkowych – dla większości środków spożywczych – elementów oznakowania żywności zarówno w UE jak i w USA. Jest to także informacja, która zajmuje znaczną część etykiety. Zarówno przepisy unijne jak i USA dopuszczają odstępstwa od reguły w zależności od wielkości powierzchni opakowania lub jego pojemności.  

    Czytaj więcej
  • 02.12.2020

    Wieloletni program kontroli w łańcuchu rolno-spożywczym

    Komisja uchwaliła wieloletni program kontroli na lata 2021–2025. Mają one być przeprowadzane przez ekspertów Komisji w państwach członkowskich w celu weryfikacji stosowania prawodawstwa Unii dotyczącego łańcucha rolno-spożywczego. 

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.