Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Znakowanie wartością odżywczą to jeden z obowiązkowych – dla większości środków spożywczych – elementów oznakowania żywności zarówno w UE jak i w USA. Jest to także informacja, która zajmuje znaczną część etykiety. Zarówno przepisy unijne jak i USA dopuszczają odstępstwa od reguły w zależności od wielkości powierzchni opakowania lub jego pojemności.
KIEDY MOŻNA SKRÓCIĆ TABELĘ I JAK?
Unia Europejska
Jednym z wyjątków, w których możemy przedstawić skróconą wersję jest znikoma zawartość składników odżywczych prezentowanych obowiązkowo w tabeli. Zgodnie z art. 34 ust. 5 rozporządzenia 1169/2011 w sprawie informacji na temat żywności przekazywanych konsumentom „w przypadkach, gdy wartość energetyczna lub ilość składnika(-ów) odżywczego(-ych) w produkcie jest znikoma, informacje dotyczące tych elementów można zastąpić komunikatem "Zawiera znikome ilości...", który umieszcza się bezpośrednio w pobliżu informacji o wartości odżywczej, o ile informacja taka występuje.
Rozporządzenie nie definiuje ilości znikomych, jednak zostały one opisane w przewodniku Komisji Europejskiej dotyczącym poziomów tolerancji dla składników odżywczych. Dla przykładu: znikoma ilość tłuszczu to taka, która nie przekracza 0,5 g w 100 g/ml produktu, a soli – 0,0125 g w 100 g/ml. Obecność składników w ilości znikomej pozwala na ich pominięcie w tabeli, przy jednoczesnym zamieszczeniu ww. komunikatu.
Z opcji tej może skorzystać wiele rodzajów środków spożywczych np. napoje złożone głównie z wody, aromatów i niewielkiej ilości składników słodzących (np. zagęszczonych soków owocowych lub cukru).
Zgodnie z wymogami unijnymi preferowaną formą prezentacji wartości odżywczej jest tabela, która wymaga odpowiedniej powierzchni na etykiecie. Planując rozmieszczenie tabeli na etykiecie należy pamiętać, że zgodnie z art. 37 rozporządzenia 1169/2011 informacje dobrowolne „nie mogą być przekazywane ze szkodą dla przestrzeni dostępnej do prezentacji obowiązkowych informacji”. Z tego powodu przedstawienie liniowe (w formie tekstu) wartości odżywczej, podczas gdy dostępna przestrzeń została wykorzystana do celów marketingowych, może naruszać ww. przepis.
Skrócona forma nie zwalnia natomiast z obowiązku deklaracji składników wynikającego z przepisów szczegółowych np. tych o wzbogacaniu lub stosowaniu oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych.
USA
Podobne zasady obowiązują w stosowaniu tzw. uproszczonego formatu znakowania wartością odżywczą na rynku USA, choć zasadniczo prezentacja NUTRITION FACTS jest o wiele bardziej skomplikowana (jeśli chodzi o czcionki i możliwe formaty) niż w przypadku wymogów unijnych.
Mamy tu do czynienia z terminem „nieznacznych ilości”, a dokładnie „nieistotnego źródła” (“Not a significant source of”), które określane jest dla poszczególnych składników. Skrócenie tabeli jest możliwe wtedy, gdy min. 8 z 15 określonych składników występuje w nieznacznej ilości. W takim przypadku obowiązuje standardowy (uproszczony) format, zawierający te same pozycje (nawet jeśli wynoszą one 0), tzn. przynajmniej: całkowitą liczbę kalorii, tłuszcz ogółem, węglowodany ogółem, białko i sód. Dodatkowo zamieszcza się komentarz dotyczących nieznacznych ilości, analogiczny jak w UE.
W USA przewidziane są również sytuacje, w których tabelę można przedstawić w wersji linearnej.
ZNACZENIE DLA FIRM
Dzięki znajomości odstępstw przewidzianych w przepisach, zarówno unijnych jak i amerykańskich, istnieje możliwość zaoszczędzenia cennego miejsca na etykiecie, które może posłużyć innym celom, np. marketingowym. Informacja o wartości odżywczej jest obowiązkowa, dlatego w jej przypadku mają zastosowanie wymogi dotyczące wielkości czcionki, a w USA także rodzaju linii w tabeli.
Przeczytaj także
W dzisiejszym świecie coraz częściej zwraca się uwagę na jakość żywności i jej wpływ na zdrowie. Modne staje się propagowanie produktów jak najmniej przetworzonych, bardziej naturalnych, a często także o konkretnym pochodzeniu. Pochodzenie żywności i jej składników wydaje się być istotnym wyróżnikiem decydującym o postrzeganiu danego produktu przez odbiorców.
W wyniku kontroli IJHAR-S przeprowadzonej w 2019 r. zakwestionowany został sposób umocowania etykiety do opakowania środka spożywczego. Inspekcja uznała, że etykieta przymocowana do słoiczka gumką recepturką nie jest nieusuwalna, w związku z tym naruszone zostały przepisy Rozporządzenia 1169/2011[1], a na Firmę została nałożona kara pieniężna za wprowadzenie do obrotu partii produktów o niewłaściwej jakości handlowej.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaproponowało zmiany do ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Mają one służyć zwiększeniu efektywności nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych w produkcji i w obrocie, w tym w obrocie detalicznym.