Jakość handlowa żywności (w tym on-line) – nowe uprawnienia Inspekcji, nowe oznaczenia - nowy projekt ustawy
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaproponowało zmiany do ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Mają one służyć zwiększeniu efektywności nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych w produkcji i w obrocie, w tym w obrocie detalicznym. Zaproponowane zostały przepisy odnoszące się do zasad kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i postępowania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, w tym w zakresie kontroli żywności sprzedawanej na odległość oraz w zakresie ochrony danych osobowych.
WPROWADZENIE
Przedmiotem nowelizacji jest ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektóre inne ustawy.
Najistotniejsze zmiany dotyczą:
- doprecyzowania zasad kontroli sprzedaży żywności prowadzonej na odległość, w szczególności za pośrednictwem internetu (wprowadzenie instytucji anonimowego pobrania próbki),
 - dostosowania funkcjonowania IJHARS do wymagań w zakresie ochrony danych osobowych,
 - umożliwienia kontroli działalności zakładów żywienia zbiorowego przez zakup kontrolny produktu (z ujawnieniem tożsamości i okazaniem upoważnienia do kontroli po otrzymaniu zamówionej potrawy/produktu),
 - uzyskania pomocy Policji w toku kontroli prowadzonych przez organy IJHARS,
 - wskazania na możliwość pobierania przez organy IJHARS próbek do kontroli oznakowania,
 - umożliwienia organom IJHARS wykonywania fotografii kontrolowanych artykułów rolno-spożywczych,
 - sporządzania protokołu z kontroli w więcej niż w jednym egzemplarzu,
 - podawania do publicznej wiadomości przez organy IJHARS informacji o wynikach kontroli (niezależnie od upubliczniania informacji dotyczących zafałszowań),
 - przyznania IJHARS możliwości stosowania sankcji w związku z realizacją nowych zadań związanych z nadzorem nad wprowadzaniem do obrotu materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością,
 - znaku „Produkt polski”,
 - wyróżnienia informacją ,,DobrostanPlus” produktów pochodzących od lub ze zwierząt utrzymywanych w warunkach podwyższonego dobrostanu.
 
ZNACZENIE DLA FIRM
Wejście zmian w życie, które jest planowane na II kwartał 2021 roku, będzie miało bezpośrednie znaczenie dla firm. Zmiany dotyczą przede wszystkim rozszerzenia zakresu i sposobu kontroli jakości handlowej prowadzonej przez IJHAR-S, której podlegają podmioty branży spożywczej.
Przeczytaj także
- 
        
          
          06.11.2020
        
        „Czekolada w proszku” = „czekolada sproszkowana”? Czy na etykiecie, w wykazie składników można stosować synonimy nazw? Czekamy na stanowisko TSUE
Czytaj więcejDo obrotu w Czechach, w sieci TESCO wprowadzony został środek spożywczy (Monte mleczny deser w trzech wersjach), zawierający składnik złożony – czekoladę w proszku. Czekolada ta została jednak oznaczona jako „proszek czekoladowy [czekolada sproszkowana]”.
 - 
        
          
          03.11.2020
        
        Czy można stosować oświadczenie „probiotyk”? - racjonalne podejście urzędu
Czytaj więcejZasady stosowania terminu „probiotyk” są skomplikowane. Generalnie samo słowo probiotyk, a także prebiotyk i określenia probiotyczny (np. szczep) i prebiotyczny (np. błonnik) uznawane są za oświadczenia zdrowotne...
 - 
        
          
          01.10.2020
        
        Naczynia z dodatkiem bambusa – innowacyjne, ale czy zgodne z przepisami?
Czytaj więcejW parze z ogromnym zainteresowaniem żywnością naturalną idzie trend przyjaznych dla środowiska opakowań do żywności. Z punktu widzenia prawa żywnościowego stanowią one tzw. materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością – FCM (z ang. FCM – food contact materials and articles)
 
  
  
  
      


        
