Jakość handlowa żywności (w tym on-line) – nowe uprawnienia Inspekcji, nowe oznaczenia - nowy projekt ustawy
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaproponowało zmiany do ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Mają one służyć zwiększeniu efektywności nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych w produkcji i w obrocie, w tym w obrocie detalicznym. Zaproponowane zostały przepisy odnoszące się do zasad kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i postępowania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, w tym w zakresie kontroli żywności sprzedawanej na odległość oraz w zakresie ochrony danych osobowych.
WPROWADZENIE
Przedmiotem nowelizacji jest ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektóre inne ustawy.
Najistotniejsze zmiany dotyczą:
- doprecyzowania zasad kontroli sprzedaży żywności prowadzonej na odległość, w szczególności za pośrednictwem internetu (wprowadzenie instytucji anonimowego pobrania próbki),
- dostosowania funkcjonowania IJHARS do wymagań w zakresie ochrony danych osobowych,
- umożliwienia kontroli działalności zakładów żywienia zbiorowego przez zakup kontrolny produktu (z ujawnieniem tożsamości i okazaniem upoważnienia do kontroli po otrzymaniu zamówionej potrawy/produktu),
- uzyskania pomocy Policji w toku kontroli prowadzonych przez organy IJHARS,
- wskazania na możliwość pobierania przez organy IJHARS próbek do kontroli oznakowania,
- umożliwienia organom IJHARS wykonywania fotografii kontrolowanych artykułów rolno-spożywczych,
- sporządzania protokołu z kontroli w więcej niż w jednym egzemplarzu,
- podawania do publicznej wiadomości przez organy IJHARS informacji o wynikach kontroli (niezależnie od upubliczniania informacji dotyczących zafałszowań),
- przyznania IJHARS możliwości stosowania sankcji w związku z realizacją nowych zadań związanych z nadzorem nad wprowadzaniem do obrotu materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością,
- znaku „Produkt polski”,
- wyróżnienia informacją ,,DobrostanPlus” produktów pochodzących od lub ze zwierząt utrzymywanych w warunkach podwyższonego dobrostanu.
ZNACZENIE DLA FIRM
Wejście zmian w życie, które jest planowane na II kwartał 2021 roku, będzie miało bezpośrednie znaczenie dla firm. Zmiany dotyczą przede wszystkim rozszerzenia zakresu i sposobu kontroli jakości handlowej prowadzonej przez IJHAR-S, której podlegają podmioty branży spożywczej.
Przeczytaj także
-
06.11.2020
„Czekolada w proszku” = „czekolada sproszkowana”? Czy na etykiecie, w wykazie składników można stosować synonimy nazw? Czekamy na stanowisko TSUE
Do obrotu w Czechach, w sieci TESCO wprowadzony został środek spożywczy (Monte mleczny deser w trzech wersjach), zawierający składnik złożony – czekoladę w proszku. Czekolada ta została jednak oznaczona jako „proszek czekoladowy [czekolada sproszkowana]”.
-
03.11.2020
Czy można stosować oświadczenie „probiotyk”? - racjonalne podejście urzędu
Zasady stosowania terminu „probiotyk” są skomplikowane. Generalnie samo słowo probiotyk, a także prebiotyk i określenia probiotyczny (np. szczep) i prebiotyczny (np. błonnik) uznawane są za oświadczenia zdrowotne...
-
01.10.2020
Naczynia z dodatkiem bambusa – innowacyjne, ale czy zgodne z przepisami?
W parze z ogromnym zainteresowaniem żywnością naturalną idzie trend przyjaznych dla środowiska opakowań do żywności. Z punktu widzenia prawa żywnościowego stanowią one tzw. materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością – FCM (z ang. FCM – food contact materials and articles)