Wykryty w Polsce wirus grypy ptaków nie jest groźny dla ludzi
Badania prowadzone przez naukowców z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach potwierdzają, że wykryty w Polsce szczep wirusa H5N8 nie jest groźny dla konsumentów i nie zagraża zdrowiu publicznemu.
Naukowcy z PIWet PIB w Puławach potwierdzają, że analiza całego genomu szczepu wirusa grypy H5N8 wykrytego w Polsce wskazuje na jego wysoki stopień podobieństwa do szczepów wirusa HPAI H5N8 występujących aktualnie w Europie, co wskazuje na ich wspólne pochodzenie i brak zagrożenia dla zdrowia ludzi.
Badania nad identyfikacją molekularnych markerów zagrożenia zdrowia człowieka nie wykazały, aby wykryty w kraju wirus H5N8 posiadał cechy wskazujące na zwiększoną zakaźność oraz patogenność dla ludzi i pod tym względem nie różni się od innych wirusów wykrywanych aktualnie w Europie.
Uzyskane wyniki nie pozwalają jednak na precyzyjne określenie obszaru geograficznego, z którego wirus trafił do Polski, gdyż identyczny poziom podobieństwa genetycznego występuje zarówno w sekwencjach wirusów wykrytych w państwach leżących na zachód od Polski (tzn. w Niemczech, Danii, Belgii, Holandii, Wielkiej Brytanii), jak również na wschód od naszego kraju (Rosja). Z uwagi na liczne przypadki zakażeń u ptaków dzikich w Europie, należy je uznać za najbardziej prawdopodobny wektor wprowadzenia wirusa do Polski. Wyniki przeprowadzonych badań wskazują również, że aktualna sytuacja nie ma związku z epidemią HPAI H5N8 w Europie w sezonie 2019/2020.
Źródło: KE
Przeczytaj także
-
25.11.2020
Znajomość zagadnień alergii pokarmowej wśród pracowników restauracji a bezpieczeństwo konsumenta
Temat alergenów jest bardzo złożony, ale i niezmiernie ważny. Nieprawidłowe oznakowanie lub błędna deklaracja o alergenach mogą mieć poważne skutki, przede wszystkim dla zdrowia konsumenta, ale również dla producentów. Zapewnienie konsumentom żywności całkowicie bezpiecznej (w rozumieniu: wolnej od alergenów) nie jest w tej chwili możliwe. Niezbędne są dalsze badania i analiza skali problemu przez wielu specjalistów z różnych środowisk – żywieniowców, lekarzy, restauratorów – celem zapewnienia bezpieczeństwa konsumentom.
-
20.11.2020
Badania naukowe potwierdzają porównywalną jakość białka dla droższych kawałków mięsa oraz tańszych przetworów mięsnych
Naukowcy z Uniwersytetu Illinois przeprowadzili badania oceniające jakość białka różnych mięs. Dowiedziono, że zarówno drogie kawałki mięsa, jak tańsze przetworzone produkty mięsne zawierają równie dobrze przyswajalne aminokwasy.
-
20.11.2020
Coraz większe obawy o bezpieczeństwo żywności – badanie Tetra Pak Index 2020
Coroczne badanie wykazało wzrost globalnego niepokoju dotyczącego bezpieczeństwa żywności i przyszłych dostaw żywności. Badanie zostało przeprowadzone w 9 krajach na całym świecie.