Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Raport dzienny WHO o stanie epidemii koronawirusa – 04.03.2020

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Cztery nowe państwa (Argentyna, Chile, Polska i Ukraina) zgłosiły przypadki wystąpienia koronawirusa COVID-19 w ciągu ostatnich 24 godzin.

Zespół WHO ogłosił, że procedura Listy zastosowań awaryjnych (Emergency Use Listing - EUL) została uruchomiona w przypadku laboratoryjnych badań diagnostycznych in-vitro (IVD) w celu wykrycia wirusa COVID-19. Procedura EUL została opracowana w celu przyspieszenia dostępności IVD potrzebnych w sytuacjach zagrożenia zdrowia publicznego. Producenci są proszeni o zgłaszanie składania deklaracji zaangażowania. Więcej informacji można znaleźć tutaj.

Zakłócenia w globalnym zaopatrzeniu w środki ochrony osobistej sprawiają, że pracownicy służby zdrowia są źle wyposażeni do opieki nad zarażonymi pacjentami. WHO współpracuje z rządami, przemysłem i siecią epidemiologicznych łańcuchów dostaw w celu zwiększenia produkcji i zabezpieczenia przydziałów dla krajów najbardziej dotkniętych i zagrożonych. Więcej informacji można znaleźć tutaj.

Na platformie Open WHO udostępniono kurs poradnikowy dotyczący planowania operacyjnego oraz platformę partnerów COVID-19. Wszystkie kursy COVID-19 na dostępne na platformie OpenWHO można znaleźć tutaj.

Państwa, terytoria lub obszary, w których odnotowano potwierdzone przypadki COVID-19, 04 marca 2020 r.

Kraje europejskie w których odnotowano potwierdzone laboratoryjnie przypadki COVID-19 i zgony. Dane na dzień 04 marca 2020

 

Szczegółowe informacje dostępne w raporcie WHO

Wybierz obszar: Koronawirus

Autor: WHO

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.