Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Koronawirus we Włoszech a bezpieczeństwo żywnościowe

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Koronawirus i bezpieczeństwo żywnościowe

Północne Włochy są w epicentrum epidemii koronawirusa COVID-19. Aby powstrzymać jej rozprzestrzenianie, władze Włoch zablokowały co najmniej kilkanaście miast zamykając szkoły, uniwersytety i firmy.

Premier Giuseppe Conte ogłosił plan ratunkowy, poddając kwarantannie miasta w najbardziej dotkniętych obszarach tzw. czerwonej strefie.

Rzecznik stowarzyszenia zrzeszającego włoskich producentów żywności (Unione Italiana Food) poinformował, że jego członkowie postępują zgodnie z zaleceniami i współpracują z władzami w celu powstrzymania rozprzestrzeniania się wirusa. Lokalne doniesienia sugerują, że koncern Unilever zmuszony został zamknąć swój zakład w Casalpusterlengo w Lombardii po tym, jak jeden z pracowników uzyskał pozytywny wynik testu na obecność COVID-19.

Pomimo szeroko rozpowszechnianych zdjęć pustych półek sklepowych w miastach, jak Mediolan przedstawiciele przemysłu spożywczego wydają się być pewni, że długotrwałe zapasy żywności pozostaną stabilne. Produkcja poza czerwoną strefą odbywa się jak zwykle. Jednak jeśli epidemia rozprzestrzeni się na całe Włochy może dojść do większych zakłóceń.

Wpływ na włoską gospodarkę

Wg stowarzyszenia branżowego Federalimentare zakłócenie produkcji stanowi poważne zagrożenie dla wydajności producentów żywności w dotkniętych obszarach. W oświadczeniu prezes stowarzyszenia ostrzegł, że zamknięcie północnych regionów kraju może mieć duży wpływ na PKB brutto.

Lombardia i Wenecja Euganejska są ważnymi gospodarczo obszarami Włoch, które łącznie odpowiadają za 32% PKB, a wraz z Emilia-Romagna, wytwarzają 41% krajowego PKB.

Stowarzyszenie Federalimentare obliczyło, że jeśli PKB w tych regionach spadnie o 1%, to uderzy to w krajowy PKB, a kraj prawdopodobnie nie osiągnie prognozy OECD na 2020 r. dotyczącej wzrostu o 0,3%.

Sektor spożywczy jest szczególnie narażony na spadek ze względu na koronawirus. Wg stowarzyszenia Federalimentare w 2018 r. Lombardia i Wenecja Euganejska stanowiły 36% włoskiego sektora spożywczego, a wraz Emilia-Romagna produkcja spożywcza w tych 3 regionach stanowiła 52% produkcji całego sektora spożywczego.

Rządowy pakiet wsparcia dla biznesu

Włoski rząd jest w trakcie przygotowywania pakietu wsparcia dla biznesu w czerwonej strefie. CNA Nazionale – włoski związek rzemieślniczy zrzeszających producenta z sektora MSP naciska, by pakiet wsparcia zawieszał podatki, hipoteki, pożyczki, składki na ubezpieczenia oraz płatności za media.

 

Źródło: https://www.cna.it/coronavirus-misure-efficaci-per-le-imprese/

http://www.federalimentare.it/new2016/ms_comunicati_det.asp?ID=981

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.