Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

REBREAD i misja ratowania chleba zwróciły uwagę zagranicznych firm

Kategoria: Biznes , Innowacje

Prestiżowy program BIND 4.0 Open Innovation and Acceleration ogłosił wyniki Finalistów tegorocznego konkursu. Na liście znalazły się trzy startupy z Polski, w tym REBREAD, którego misją jest ratowanie chleba na całym świecie i tym samym przyczynianie się do do zmniejszenia ilości żywności, która jest marnowana.

Hiszpański program BIND 4.0 wspierał młode firmy w kategoriach Intelligent Industry, Clean Energy & Sustainability, Health Tech i Food Tech przez 7 dotychczasowych edycji, w których otrzymały wsparcie. Startupy z całego świata rywalizowały o zakwalifikowanie się. Nic w tym dziwnego - program pomaga im wejść na rynek, zaistnieć, zdobyć finansowanie, mentoring, akcelerator i wsparcie biznesowe. Jednak to nie wszystko. Co najważniejsze, BIND 4.0 zapewnia wybranym startupom programu realną współpracę z największymi gigantami rynku mającymi siedzibę w Kraju Basków, w Hiszpanii jak Unilever, Coca-Cola, Siemens, Okin czy Eroski. Obie strony czerpią z tego układu ogromne korzyści. Startupy mają szansę zaistnieć na rynku, zdobyć płatnego klienta i zacząć wdrażać pomysły na szerszą skalę. Z kolei duże korporacje, mogą wykorzystywać we własnych fabrykach rozwiązania startupu, z którym współpracują i w ten sposób redukować emisję, oszczędzać energię, minimalizować odpady i tworzyć w przyszłości jeszcze bardziej zrównoważony przemysł. Zatem efektem prawdziwej współpracy pomiędzy startupem a firmą jest m.in. wdrożenie realnych zmian dzięki poczynionym inwestycjom.

Wysoce innowacyjny program międzynarodowy

Aby skorzystać z programu należy przejść kilka etapów kwalifikacyjnych, które są oceniane drobiazgowo i merytorycznie. W ubiegłym roku wybrano tylko 28 startupów, które będą mogły rozwijać jeden lub więcej projektów i uczestniczyć w programie BIND 4.0. Zgłoszenia do tegorocznego, siódmego już naboru, rozpoczęły się w lipcu, a zakończyły we wrześniu. Ponad 700 startupów z 70 krajów złożyło swoje aplikacje. Po pierwszej ocenie jury dopuściło do drugiego etapu tylko 125 firm. Kolejnym krokiem była prezentacja sprzedażowa przed przed klientami korporacyjnymi. Podczas Pitching Session trzeba było zaprezentować swój startup i przekonać publiczność o wartości swojego rozwiązania. To był decydujący moment, po którym duże, wiodące w branży firmy wskazywały finalistów, czyli młodych przedsiębiorców, których chciały zaprosić do współpracy.

Biuro Basque Trade & Investment Poland & Ukraine przeprowadziło wiele ukierunkowanych kampanii promocyjnych na rynkach polskim i ukraińskim. Z Polski do finału programu zakwalifikowały się trzy startupy: REBREAD, Surveily i Silencions. Kraj Basków jest domem dla jednych z najbardziej wpływowych firm produkcyjnych na świecie i obopólną korzyścią jest to, że przełomowe polskie startupy mają możliwość przyspieszenia rozwoju i zanurzenia się w baskijskim ekosystemie przemysłowym. W sumie lista finalistów ogłoszona przez BIND 4.0 obejmuje 67 startupów z 32 krajów.

"W tym roku BIND 4.0 otrzymał największą liczbę międzynarodowych wnioskodawców w 7 dotychczasowych edycjach, udowadniając po raz kolejny, że BIND 4.0 Open Innovation & Acceleration Program stał się międzynarodową platformą referencyjną z potencjałem wpływu startupów na całym świecie na baskijski ekosystem przemysłowy. Jesteśmy dumni, że wśród Finalistów znalazły się REBREAD, Surveily i Silencions." - relacjonuje Zespół Koordynujący BIND 4.0.

Gospodarka cyrkularna i zrównoważony rozwój to przyszłość

Ograniczenie emisji, zrównoważone wykorzystanie surowców, zmniejszenie ilości odpadów i zielone łańcuchy dostaw są tym, co zadecyduje o tym, jak szybko poradzimy sobie z katastrofą klimatyczną. Nie jest to już opcja, ale konieczność, dlatego coraz więcej firm sięga po zaawansowane technologie i innowacyjne rozwiązania. Rebread przyciągnął uwagę kilku gigantów rynku, którzy pracują nad włączeniem bardziej zrównoważonych rozwiązań do swoich zakładów. "Rebread został wybrany jako jeden z finalistów, a jego potencjał został wysoko oceniony przez Partnerów Korporacyjnych biorących udział w tym roku", mówi Zespół Koordynujący BIND 4.0.

"Pracujemy nad technologiami, dzięki którym niesprzedane, niewykorzystane pieczywo, zamiast trafiać do śmietnika, wraca do obiegu jako surowiec do nowych, nieoczywistych produktów. Jeśli te rozwiązania zaczną stosować firmy w różnych częściach świata, pomoże nam to rozwiązać m.in. globalny problem marnowania żywności - mówi Katarzyna Młynarczyk, współzałożycielka REBREAD, która zaprezentowała pomysł podczas drugiego etapu procesu BIND 4.0 Startup Selection.

"Jesteśmy dumni, że nasz pomysł znalazł zrozumienie i uznanie za granicą. To pokazuje że nasza wizja zmiany jest zrozumiała, potrzebna i realna. Niesprzedany czy czerstwy chleb nie jest odpadem, ale surowcem. Fakt, że wśród finalistów z całego świata potencjał w polskim startupie został dostrzeżony, również dodaje wiatru w żagle - kontynuuje Katarzyna.

 

W ciągu najbliższych tygodni odbędą się spotkania przedstawicieli startupów z przedstawicielami firm, aby omówić konkretne działania i szczegóły płatnych projektów w ramach współpracy Startup-Korporacja. Ostateczne wyniki umów pomiędzy partnerami a międzynarodowymi startupami w tegorocznym programie akceleracyjnym BIND 4.0, zostaną ogłoszone w styczniu 2023 roku.

Więcej informacji o Programie BIND 4.0: https://bind40.com/

Informacje o startupach startujących w tegorocznej edycji:

https://www.spri.eus/es/emprendimiento/500-startups-europeas-y-200-de-energia-sostenible

-apuestan-por-bind-4-0-como-motor-de-aceleracion/.

Listę 67 startupów finalistów można znaleźć tutaj:

https://bind40.com/2022/11/09/startup-finalists-7th-edition/

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Nowości rynkowe Przemysł piekarski

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.