Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rośnie eksport produktów mleczarskich z UE do Stanów Zjednoczonych i Kanady

Kategoria: Biznes

Eksport do Stanów

Stany Zjednoczone to drugi, pod względem wartości, odbiorca produktów mleczarskich z Unii Europejskiej. Według wstępnych danych Eurostat, w I połowie 2019 r., wartość eksportu produktów mleczarskich z Unii Europejskiej do Stanów Zjednoczonych wyniosła 571,5 mln EUR i była o 15% większa niż w analogicznym okresie 2018 r. i o ponad połowę większa niż I połowie 2014 r. W I połowie 2019 r. wartość sprzedaży do Stanów Zjednoczonych stanowiła 10,2% całkowitej wartości eksportu produktów mleczarskich z UE.

Sery

Zdecydowanie dominującą pozycją w eksporcie do Stanów Zjednoczonych były sery, których wartość sprzedaży stanowiła ponad 3/4 całkowitego eksportu produktów mleczarskich do tego kraju. W I połowie 2019 r. ich wartość zwiększyła się o 9,3% (r/r), podczas gdy wolumen sprzedaży zwiększył się o 3,9% do 63 tys. t.

Masło

Stany Zjednoczone nadal zwiększają zainteresowanie unijnym masłem. W I połowie 2019 r. wartość jego eksportu zwiększyła się o połowę do 117 mln EUR, co stanowiło ponad 1/5 całkowitej wartości sprzedaży na ten rynek. Wolumen eksportu masła był natomiast o 41% większy niż przed rokiem.

Najwięksi dostawcy

Największym, pod względem wartości, dostawcą produktów mleczarskich z UE na rynek Stanów Zjednoczonych były Włochy, których udział wyniósł 28%. Włosi do Stanów Zjednoczonych sprzedawali prawie wyłącznie sery. Na drugim miejscu uplasowała się natomiast Irlandia, z udziałem na poziomie 21%. W tym przypadku zdecydowanie dominującą pozycją było masło. Trzecim największym dostawcą była Francja – udział 16%.

Wartość eksportu z Polski wyniosła 3,9 mln EUR czyli zaledwie 0,7% wartości sprzedaży z całej UE i była o 29% mniejsza niż przed rokiem.

Eksport do Kanady

W I połowie 2019 r. wartość eksportu produktów mleczarskich z UE do Kanady wyniosła 79 mln EUR i była o 10% większa niż w I połowie 2018 r.

Rynek kanadyjski, jeszcze bardziej niż Stanów Zjednoczonych, skoncentrowany był na serach, których wartość sprzedaży stanowiła 96% wartości eksportu do tego kraju z UE, zaś wzrosła wobec I połowy 2018 r. o 9%.

Najwięcej do Kanady, pod względem wartości, eksportują Włochy i Francja. W I połowie 2019 r. z Polski do Kanady sprzedano natomiast produkty mleczarskie o wartości 0,6 mln EUR.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mleka

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.