Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Rośnie liczba zatruć Salmonellą w Australii – winne surowe jaja

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

51 osób zatrutych, 19 hospitalizowanych

Australijskie organy kontrolne twierdzą, że najprawdopodobniej przyczyną zakażenia, w wyniku którego Salmonellą zatruło się już ponad 50 osób, było niewłaściwe obchodzenie się z produktami na bazie surowych jaj. Śledztwo w tej sprawie zaprowadziło urzędników do trzech piekarni Angkor Bakery – zebrane w nich próbki żywności i próbki środowiskowe wykazały obecność patogennych bakterii. W aktualizacji pierwotnego ostrzeżenia Służba Zdrowia Południowej Australii (ang. South Australia Health, SA Health) poinformowała, że liczba osób chorych wzrosła z 11 do 51, z czego aż 19 przypadków wymagało hospitalizacji.

Winne wietnamskie sajgonki

Wszystkie zatrucia związane były ze spożyciem wietnamskich sajgonek w jednej z trzech wspomnianych piekarni. Dr Fay Jenkins, dyrektor wykonawczy ds. zdrowia publicznego SA Health, stwierdziła, że biorąc pod uwagę wyniki analiz pobranych próbek oraz wykryty szczep Salmonelli, zakażenia wywołane zostały prawdopodobnie niewłaściwym obchodzeniem się z produktami na bazie surowych jaj. „Właściciele Angkor Bakery ściśle współpracują z lokalnymi władzami oraz SA Health w celu poprawy stosowanych w zakładach procedur, a wszystkie trzy piekarnie będące źródłem zakażenia dobrowolnie zamknięto na czas śledztwa. Po wprowadzeniu działań korygujących, kolejne testy wykazały odpowiedni stan mikrobiologiczny piekarni, w związku z czym mogły one zostać ponownie otwarte. Lokale nadal znajdują się jednak pod ścisłą kontrolą”.

Niezbędne zasady higieny

Eksperci SA Health podkreślają, że produkty oparte na surowych jajach mogą być potencjalnie niebezpieczne, jeśli w procesie produkcji nie stosuje się właściwych praktyk higienicznych – dotyczy to nie tylko przedsiębiorstw spożywczych, ale również gospodarstw domowych. Dr Jenkins zwraca uwagę, że wiele przypadków zatruć pokarmowych wywoływanych jest przez spożycie żywności zawierającej surowe bądź niedogotowane jaja, takiej jaki aioli, majonez, sos tatarski czy musy. „Zewnętrzna skorupka jaj może zawierać szkodliwe bakterie, takie jak Salmonella, nawet gdy samo jajko wydaje się świeże. Dlatego zawsze należy upewnić się czy surowiec jest czysty i nieuszkodzony – zabrudzone lub pęknięte egzemplarze należy wyrzucić. Jaja warto traktować jak surowe mięso i za każdym razem dokładnie myć ręce po ich obróbce”.

Objawy salmonellozy

Osoby, które spożyły żywność zakażoną Salmonellą mogą doświadczyć objawów infekcji już po 8 godzinach, jednak czas wylęgania choroby może wydłużyć się do 72 godzin. Symptomy utrzymują się zazwyczaj przez 3 do 7 dni i obejmują gorączkę, biegunkę, wymioty, bóle głowy, skurcze żołądka oraz utratę apetytu. Salmonelloza jest szczególnie groźna w przypadku małych dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży oraz osób o obniżonej odporności.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn