Rośnie liczba zatruć Salmonellą w Australii – winne surowe jaja
51 osób zatrutych, 19 hospitalizowanych
Australijskie organy kontrolne twierdzą, że najprawdopodobniej przyczyną zakażenia, w wyniku którego Salmonellą zatruło się już ponad 50 osób, było niewłaściwe obchodzenie się z produktami na bazie surowych jaj. Śledztwo w tej sprawie zaprowadziło urzędników do trzech piekarni Angkor Bakery – zebrane w nich próbki żywności i próbki środowiskowe wykazały obecność patogennych bakterii. W aktualizacji pierwotnego ostrzeżenia Służba Zdrowia Południowej Australii (ang. South Australia Health, SA Health) poinformowała, że liczba osób chorych wzrosła z 11 do 51, z czego aż 19 przypadków wymagało hospitalizacji.
Winne wietnamskie sajgonki
Wszystkie zatrucia związane były ze spożyciem wietnamskich sajgonek w jednej z trzech wspomnianych piekarni. Dr Fay Jenkins, dyrektor wykonawczy ds. zdrowia publicznego SA Health, stwierdziła, że biorąc pod uwagę wyniki analiz pobranych próbek oraz wykryty szczep Salmonelli, zakażenia wywołane zostały prawdopodobnie niewłaściwym obchodzeniem się z produktami na bazie surowych jaj. „Właściciele Angkor Bakery ściśle współpracują z lokalnymi władzami oraz SA Health w celu poprawy stosowanych w zakładach procedur, a wszystkie trzy piekarnie będące źródłem zakażenia dobrowolnie zamknięto na czas śledztwa. Po wprowadzeniu działań korygujących, kolejne testy wykazały odpowiedni stan mikrobiologiczny piekarni, w związku z czym mogły one zostać ponownie otwarte. Lokale nadal znajdują się jednak pod ścisłą kontrolą”.
Niezbędne zasady higieny
Eksperci SA Health podkreślają, że produkty oparte na surowych jajach mogą być potencjalnie niebezpieczne, jeśli w procesie produkcji nie stosuje się właściwych praktyk higienicznych – dotyczy to nie tylko przedsiębiorstw spożywczych, ale również gospodarstw domowych. Dr Jenkins zwraca uwagę, że wiele przypadków zatruć pokarmowych wywoływanych jest przez spożycie żywności zawierającej surowe bądź niedogotowane jaja, takiej jaki aioli, majonez, sos tatarski czy musy. „Zewnętrzna skorupka jaj może zawierać szkodliwe bakterie, takie jak Salmonella, nawet gdy samo jajko wydaje się świeże. Dlatego zawsze należy upewnić się czy surowiec jest czysty i nieuszkodzony – zabrudzone lub pęknięte egzemplarze należy wyrzucić. Jaja warto traktować jak surowe mięso i za każdym razem dokładnie myć ręce po ich obróbce”.
Objawy salmonellozy
Osoby, które spożyły żywność zakażoną Salmonellą mogą doświadczyć objawów infekcji już po 8 godzinach, jednak czas wylęgania choroby może wydłużyć się do 72 godzin. Symptomy utrzymują się zazwyczaj przez 3 do 7 dni i obejmują gorączkę, biegunkę, wymioty, bóle głowy, skurcze żołądka oraz utratę apetytu. Salmonelloza jest szczególnie groźna w przypadku małych dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży oraz osób o obniżonej odporności.
Źródła:
Przeczytaj także
-
04.03.2019
Skażony Salmonellą majonez z Wielkiej Brytanii eksportowano również do Polski
Brytyjskie organy kontrolne badają obecnie przypadki zatruć wywołanych prawdopodobnie majonezem na bazie oleju z awokado. Poszlaki wskazują, że zbyt niska kwasowość wyrobu, spowodowana błędem w procesie produkcyjnym, w wyniku którego nie dodano octu, mogła przyczynić się do rozwoju pleśni i bakterii patogennych w produkcie.
-
27.02.2019
Wzrasta liczba chorób wywołanych przez Salmonellę wśród niemowląt
Liczba przypadków zachorowań w wyniku wybuchu epidemii Salmonelli powiązanych z mlekiem w proszku na bazie ryżu dla niemowląt wzrosła do 26 zakażeń we Francji. Francuska Agencja Zdrowia Publicznego (Santé publique France) zgłosiła 12 potwierdzonych przypadków zatrucia Salmonellą Poona. Wszczęto również dochodzenie w 14 kolejnych sprawach.
-
12.07.2017
5 sposobów, aby Salmonella nie znalazła się w Twoim produkcie
Czy kiedykolwiek ucierpiałeś z powodu zakażenia bakterią Salmonella na linii produkcyjnej, w surowcach lub Twoich produktach? Jeśli tak, na pewno doświadczyłeś, że bakteria ta lubi powracać i ciężko się jest jej pozbyć. Salmonella jest...