Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wzrasta liczba chorób wywołanych przez Salmonellę wśród niemowląt

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zakażenia we Francji

Liczba przypadków zachorowań w wyniku wybuchu epidemii Salmonelli powiązanych z mlekiem w proszku na bazie ryżu dla niemowląt wzrosła do 26 zakażeń we Francji.

Francuska Agencja Zdrowia Publicznego (Santé publique France) zgłosiła 12 potwierdzonych przypadków zatrucia Salmonellą Poona. Wszczęto również dochodzenie w 14 kolejnych sprawach. Powiązane przypadki wykryto również w Luksemburgu i Belgii.

26 przypadków zgłoszonych w okresie od sierpnia 2018 do stycznia 2019 dotyczyło dzieci w wieku od 2 miesięcy do 2 lat, w tym 18 chłopców i 8 dziewczynek. We wszystkich przypadkach symptomami była biegunka, w przypadku 13 pojawiła się krew w stolcu, a w 25 odnotowano gorączkę. 12 przypadków wymagało hospitalizacji. Zatrucia występowały w 10 różnych regionach Francji.

Źródłem zakażeń było mleko w proszku dla niemowląt Modilac wyprodukowane przez fabrykę w Hiszpanii. Firma Sodilac, odpowiedzialna za sprzedaż skażonych produktów we Francji wycofała je z obrotu pod koniec stycznia. W tym samym czasie firma Lactalis wycofała ponad 16 000 opakowań mleka dla niemowląt Picot AR, który powstał w tej samej hiszpańskiej fabryce.

Wstrzymanie produkcji i wycofania produktów

Nieco wcześniej, w tym miesiącu firma Laboratorios Ordesa S.A. jako trzecia firma, wycofała mleko w proszku dla niemowląt na bazie ryżu wyprodukowane w fabryce Industrias Lacteas Asturianas SA (ILAS) w Hiszpanii.

Wykonywane do tej pory wymazy z produktów i urządzeń były jak dotąd negatywne dla Salmonella Poona. Zawieszono produkcję w jednej z wież suszarniczych, a wszystkie wyprodukowane w niej produkty na bazie ryżu zostały wycofane.

Z oświadczenia Industrias Lacteas Asturianas możemy dowiedzieć się, że firma od samego początku była w kontakcie z francuskimi jednostkami nadzorującymi bezpieczeństwo żywności:

"Od samego początku firma rozpoczęła dochodzenie, aby dowiedzieć się, czy istnieje związek pomiędzy produktem, a przypadkami zatrucia, a jeśli tak, to jakie może być pochodzenie zanieczyszczeń. Dochodzenie jest w toku i prowadzona jest kontrola wszystkich produktów. Do tej pory żadne analizy przeprowadzone na produkcie ani kontrola środowiska produkcyjnego nie wykazały obecności Salmonelli.

Firma podjęła wszystkie możliwe środki kontroli i bezpieczeństwa ustanowione dla tych przypadków. Prewencyjnie, proces produkcji produktów na bazie ryżu, został zawieszony, a produkty zostały wycofane z rynku.

Od 2011 roku wyprodukowaliśmy ponad 70 milionów kilogramów produktu bez żadnych incydentów. Pracujemy z najlepszymi specjalistami w dziedzinie mikrobiologii, aby zagwarantować jakość naszych produktów."

Hiszpańska firma ILAS produkuje produkt na bazie ryżu wyłącznie dla dwóch firm, które już wydały oświadczenia o wycofaniu produktów z obrotu.

Rozprzestrzenianie się skażonego produktu

Peter K. Ben Embarek (INFOSAN) powiedział, że po pierwszych wycofaniach we Francji sprawdzono, czy produkt eksportowano do krajów spoza Europy. Dystrybucja w Europie prowadzona jest za pośrednictwem systemu RASFF.

Międzynarodowa Sieć Bezpieczeństwa Żywności (INFOSAN) jest zarządzana przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO).

W wyniku dochodzenia ustalono, że zakażone produkty w wyniku transakcji online mogły trafić do krajów takich jak: Belgia, Dania, Francja, Niemcy, Włochy, Libia, Luksemburg, Maroko, Holandia, Norwegia, Portugalia, Rumunia, Hiszpania, Szwajcaria, Syria, Tunezja, Wielka Brytania i Wietnam.

"Stwierdzono, że produkt dotarł do pięciu krajów, spoza Europy: Maroko, Tunezja, Libia, Syria i Wietnam. Władze zagrożonych krajów zostały poinformowane o możliwym zakażeniu Salmonellą. Do tej pory cztery z nich dokonały lokalnych wycofań. Jedynym, w którym sytuacja nadal nie jest jasna, jest Syria, ponieważ jest tam nieco bardziej skomplikowana "- powiedział Embarek.

"Partie wyeksportowanych produktów były niewielkie, ponieważ produkt skierowany jest do dzieci cierpiących na alergie pokarmowe. Jak dotąd nie zgłoszono żadnych przypadków chorób, jednak wciąż dzielimy się informacjami z przypadków francuskich, aby inne kraje mogły porównać i sprawdzić czy nie pojawiają się podobne ogniska epidemii"

Szczep Salmonelli związany z epidemią z lat 2010-2011

Ben Embarek powiedział, że szczep bakterii wykryty w obecnych ogniskach choroby jest ściśle związany z incydentem z lat 2010-11. Przywołał również wspomnienia wybuchu zachorowań spowodowanych przez  Salmonella Agona w zeszłym roku przez produkty wyprodukowanych w fabrykach należących do Lactalis i Craon.

Pomiędzy 8 stycznia 2010, a 12 lipca 2011 szczep Salmonella Poona wywołał 289 przypadków zachorowań wśród 289 niemowląt w Hiszpanii. Zachorowania również przypisano spożyciu mleka w proszku. Źródłem epidemii sprzed 9 lat były produkty wytworzone w hiszpańskiej fabryce związanej z obecną epidemią. Odkryto, że szczepy Salmonella Poona w dwóch epidemiach są spokrewnione genetycznie.

Poprzednia epidemia rozprzestrzeniła się w ponad 80 krajach, skażonych zostało blisko 12 milinów opakowań. 38 przypadków odnotowano we Francji, dwa w Hiszpanii i jeden w Grecji.

Inne przypadki

Ten sam szczep, odpowiedzialny był za 141 zakażeń w 2005 roku, kiedy firma Craon była własnością Célia. Instytut Pasteura we Francji zidentyfikował 25 przypadków tego samego szczepu w latach 2006-2017.

"W fabryce powstaje szczep, który utrzymuje się przez długi czas, w tym przypadku do kilku lat, i powoduje z czasem różne epidemie, a także prawdopodobnie sporadyczne przypadki zachorowań, tak jak to było w przypadku produktów firmy Lactalis w zeszłym roku" – skomentował Embarek z INFOSAN.

Sekwencjonowanie genomu

"Nowa metoda sekwencjonowania całego genomu, pozwala nam tworzyć takie powiązania, które nie byłyby możliwe w przeszłości i otworzyć zupełnie nowy zakres zagadnień, które będziemy musieli rozwiązać, aby właściwie pozbyć się tego rodzaju patogenów, dla których normalne procedury czyszczenia i dezynfekcji są niewystarczające. "

Skala wycofania produktów Modilac

Produkty dla niemowląt Modilac były produkowane od lata ubiegłego roku, a więc różne partie miały różny czas ekspozycji na czynnik patogenny.

"W porównaniu do wycofania produktów firmy Lactalis, które objęło 16 000 opakowań, wycofano 400 000 sztuk produktów Modilac. Dlaczego nie ma przypadków powiązanych z tymi dwoma różnymi markami? To jest dobre pytanie, na które póki co jeszcze nie mamy odpowiedzi.Nie wiemy jeszcze, czy produkty zostały wyprodukowane na tej samej linii produkcyjnej, czy tylko w tej samej fabryce.

W najbliższym czasie może pojawić się jeszcze więcej przypadków zachorowań, ponieważ jest to produkt o długim okresie trwałości i konsumenci mogą nadal posiadać puszki skażonego produktu w domach, jednak mamy nadzieję, że informacja o wycofaniu produktu będzie mieć pozytywny wpływ i nie pojawi się kolejny gwałtowny wzrostu liczby przypadków" powiedział Embarek.

"Dotychczasowe powiązanie zostało nawiązane jedynie poprzez wywiady z rodzicami chorych dzieci związane z tym, jakie produkty, jakiej marki kupili. Niemowlęta są bardziej podatne na tego typu zakażania, ponieważ często mleko w proszku jest  jedynym składnikiem ich diety. "

Źródło:

https://www.foodsafetynews.com/2019/02/salmonella-infant-formula-illnesses-increase-strain-related-to-past-outbreak/

https://www.foodsafetynews.com/2019/01/lactalis-recalls-more-than-16000-boxes-of-baby-formula-for-salmonella/#more-180537

 

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.