Skażony Salmonellą majonez z Wielkiej Brytanii eksportowano również do Polski
Majonez z awokado Hunter and Gather
Brytyjskie organy kontrolne badają obecnie przypadki zatruć wywołanych prawdopodobnie majonezem na bazie oleju z awokado. Poszlaki wskazują, że zbyt niska kwasowość wyrobu, spowodowana błędem w procesie produkcyjnym, w wyniku którego nie dodano octu, mogła przyczynić się do rozwoju pleśni i bakterii patogennych w produkcie. W Wielkiej Brytanii wycofano z rynku majonez z awokado marki Hunter and Gather sprzedawany w 250-gramowych szklanych słoikach.
Błąd recepturowy
W nocie informującej o wycofaniu produktu firma z Chichester stwierdziła, że ze względu na błąd w recepturze może on być skażony pleśnią oraz Salmonellą. Majonez oznaczony jest numerem partii 25/09/2019, a jego termin ważności to 25 września 2019. Brytyjska Agencja ds. Norm Żywnościowych (ang. Food Standards Agency, FSA) poinformowała konsumentów, by nie spożywali wyrobu – należy oddać go do sklepu, w którym został zakupiony i poprosić o zwrot pieniędzy. W chwili obecnej nic nie wskazuje, by inne produkty marki Hunter and Gather mogły również ulec zanieczyszczeniu patogenami.
Potencjalnie zagrożone kraje
Potencjalnie zagrożeni są jednak nie tylko mieszkańcy Wysp Brytyjskich. Trefny majonez eksportowano także do innych krajów europejskich, w tym Polski, Niemiec i Słowenii, której władze otrzymały już informacje od firmy ININ d.o.o. z miasta Celje, że sprzedawany on-line majonez został wycofany z rynku.
Skutki zatrucia
Objawy zatrucia Salmonellą pojawiają się zazwyczaj od 8 do 72 godzin po spożyciu zakażonej żywności. Typowe symptomy obejmują gorączkę, ból brzucha, biegunkę, nudności oraz wymioty. Utrzymują się one zazwyczaj przez okres od 4 do 7 dni, po czym u większości osób choroba ustępuje samoistnie. Szczególna ostrożność wskazana jest jednak w przypadku dzieci i osób starszych, u których towarzyszące salmonellozie odwodnienie może mieć groźne konsekwencje, a nawet być niebezpieczne dla życia.
Źródła:
Przeczytaj także
-
27.02.2019
Wzrasta liczba chorób wywołanych przez Salmonellę wśród niemowląt
Liczba przypadków zachorowań w wyniku wybuchu epidemii Salmonelli powiązanych z mlekiem w proszku na bazie ryżu dla niemowląt wzrosła do 26 zakażeń we Francji. Francuska Agencja Zdrowia Publicznego (Santé publique France) zgłosiła 12 potwierdzonych przypadków zatrucia Salmonellą Poona. Wszczęto również dochodzenie w 14 kolejnych sprawach.
-
27.02.2019
Kolejne przypadki skażonej wołowiny z Polski w Czechach?
Jak informuje Telewizja Czeska (CT), więcej polskiej wołowiny zakażonej salmonellą trafiło do Czech. Nowo wykryte przypadki pochodziły z tej samej partii, co wykryte w zeszłym tygodniu zainfekowane mięso, o którym pisaliśmy w poprzednim artykule...
-
22.02.2019
Największa na świecie fabryka Nutelli zamknięta
Zgodnie z informacją włoskiej firmy Ferrero, fabryka produkująca Nutellę we Francji została zapobiegawczo zamknięta po tym, jak wykryto problemy związane z jakością w próbkach popularnego czekoladowo-orzechowego kremu do smarowania, a także w batonikach Kinder Bueno.