Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Skażony Salmonellą majonez z Wielkiej Brytanii eksportowano również do Polski

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Majonez z awokado Hunter and Gather

Brytyjskie organy kontrolne badają obecnie przypadki zatruć wywołanych prawdopodobnie majonezem na bazie oleju z awokado. Poszlaki wskazują, że zbyt niska kwasowość wyrobu, spowodowana błędem w procesie produkcyjnym, w wyniku którego nie dodano octu, mogła przyczynić się do rozwoju pleśni i bakterii patogennych w produkcie. W Wielkiej Brytanii wycofano z rynku majonez z awokado marki Hunter and Gather sprzedawany w 250-gramowych szklanych słoikach.

Błąd recepturowy

W nocie informującej o wycofaniu produktu firma z Chichester stwierdziła, że ze względu na błąd w recepturze może on być skażony pleśnią oraz Salmonellą. Majonez oznaczony jest numerem partii 25/09/2019, a jego termin ważności to 25 września 2019. Brytyjska Agencja ds. Norm Żywnościowych (ang. Food Standards Agency, FSA) poinformowała konsumentów, by nie spożywali wyrobu – należy oddać go do sklepu, w którym został zakupiony i poprosić o zwrot pieniędzy. W chwili obecnej nic nie wskazuje, by inne produkty marki Hunter and Gather mogły również ulec zanieczyszczeniu patogenami.

Potencjalnie zagrożone kraje

Potencjalnie zagrożeni są jednak nie tylko mieszkańcy Wysp Brytyjskich. Trefny majonez eksportowano także do innych krajów europejskich, w tym Polski, Niemiec i Słowenii, której władze otrzymały już informacje od firmy ININ d.o.o. z miasta Celje, że sprzedawany on-line majonez został wycofany z rynku.

Skutki zatrucia

Objawy zatrucia Salmonellą pojawiają się zazwyczaj od 8 do 72 godzin po spożyciu zakażonej żywności. Typowe symptomy obejmują gorączkę, ból brzucha, biegunkę, nudności oraz wymioty. Utrzymują się one zazwyczaj przez okres od 4 do 7 dni, po czym u większości osób choroba ustępuje samoistnie. Szczególna ostrożność wskazana jest jednak w przypadku dzieci i osób starszych, u których towarzyszące salmonellozie odwodnienie może mieć groźne konsekwencje, a nawet być niebezpieczne dla życia.

Źródła:

Wybierz obszar: Mikrobiologia żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.