Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Skażony Salmonellą majonez z Wielkiej Brytanii eksportowano również do Polski

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Majonez z awokado Hunter and Gather

Brytyjskie organy kontrolne badają obecnie przypadki zatruć wywołanych prawdopodobnie majonezem na bazie oleju z awokado. Poszlaki wskazują, że zbyt niska kwasowość wyrobu, spowodowana błędem w procesie produkcyjnym, w wyniku którego nie dodano octu, mogła przyczynić się do rozwoju pleśni i bakterii patogennych w produkcie. W Wielkiej Brytanii wycofano z rynku majonez z awokado marki Hunter and Gather sprzedawany w 250-gramowych szklanych słoikach.

Błąd recepturowy

W nocie informującej o wycofaniu produktu firma z Chichester stwierdziła, że ze względu na błąd w recepturze może on być skażony pleśnią oraz Salmonellą. Majonez oznaczony jest numerem partii 25/09/2019, a jego termin ważności to 25 września 2019. Brytyjska Agencja ds. Norm Żywnościowych (ang. Food Standards Agency, FSA) poinformowała konsumentów, by nie spożywali wyrobu – należy oddać go do sklepu, w którym został zakupiony i poprosić o zwrot pieniędzy. W chwili obecnej nic nie wskazuje, by inne produkty marki Hunter and Gather mogły również ulec zanieczyszczeniu patogenami.

Potencjalnie zagrożone kraje

Potencjalnie zagrożeni są jednak nie tylko mieszkańcy Wysp Brytyjskich. Trefny majonez eksportowano także do innych krajów europejskich, w tym Polski, Niemiec i Słowenii, której władze otrzymały już informacje od firmy ININ d.o.o. z miasta Celje, że sprzedawany on-line majonez został wycofany z rynku.

Skutki zatrucia

Objawy zatrucia Salmonellą pojawiają się zazwyczaj od 8 do 72 godzin po spożyciu zakażonej żywności. Typowe symptomy obejmują gorączkę, ból brzucha, biegunkę, nudności oraz wymioty. Utrzymują się one zazwyczaj przez okres od 4 do 7 dni, po czym u większości osób choroba ustępuje samoistnie. Szczególna ostrożność wskazana jest jednak w przypadku dzieci i osób starszych, u których towarzyszące salmonellozie odwodnienie może mieć groźne konsekwencje, a nawet być niebezpieczne dla życia.

Źródła:

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.