Kolejne przypadki skażonej wołowiny z Polski w Czechach?
Jak informuje Telewizja Czeska (CT), więcej polskiej wołowiny zakażonej salmonellą trafiło do Czech. Nowo wykryte przypadki pochodziły z tej samej partii, co wykryte w zeszłym tygodniu zainfekowane mięso, o którym pisaliśmy w poprzednim artykule (czytaj - Salmonella w wołowinie z Polski...)
Dyrektor Państwowej Administracji Weterynaryjnej (SVS) potwierdził, że partia 1164 kg zainfekowanej wołowiny znaleziona została w magazynie Alda Foods w Ritce niedaleko Pragi.
Mięso zostało rozdystrybuowane w całym kraju, a większość trafiła w ręce konsumentów. Pozostała skażona wołowina zgodnie z informacją podaną przez SVS, została zniszczona.
Ważne: Przypadek nie jest jeszcze uwidoczniony w systemie RASFF
Źródło:
http://praguemonitor.com/2019/02/26/more-infected-polish-beef-found
Przeczytaj także
-
21.02.2019
Salmonella znaleziona w wołowinie z Polski - dodatkowe kontrole w Czechach
W związku z wykryciem około 700 kg polskiego mięsa wołowego, zawierającego ślady bakterii Salmonella, władze Czech wymagać będą, aby cała wołowina przywożona z Polski była poddawana specjalnym inspekcjom począwszy od czwartku 21 lutego 2019.
-
12.07.2017
5 sposobów, aby Salmonella nie znalazła się w Twoim produkcie
Czy kiedykolwiek ucierpiałeś z powodu zakażenia bakterią Salmonella na linii produkcyjnej, w surowcach lub Twoich produktach? Jeśli tak, na pewno doświadczyłeś, że bakteria ta lubi powracać i ciężko się jest jej pozbyć. Salmonella jest...