Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Największa na świecie fabryka Nutelli zamknięta

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Problemy z jakością

Zgodnie z informacją włoskiej firmy Ferrero, fabryka produkująca Nutellę we Francji została zapobiegawczo zamknięta po tym, jak wykryto problemy związane z jakością w próbkach popularnego czekoladowo-orzechowego kremu do smarowania, a także w batonikach Kinder Bueno.

Fabryka w Villers-Ecalles w Normandii we Francji generuje blisko 25% światowej produkcji Nutelli, czyli około 600 000 słoików dziennie. Po wykryciu nieokreślonego problemu z jakością jednego z półproduktów, produkcja została tymczasowo wstrzymana na potrzeby dochodzeń, które powinny zakończyć się do końca tego tygodnia. 

Komentarz Ferrero

"Wada jednego z półproduktów wykorzystywanych do produkcji Nutelli i Kinder Bueno nie spełnia naszych standardów jakości, więc podjęliśmy decyzję o czasowym zawieszeniu produkcji. W chwili obecnej możemy potwierdzić, że sytuacja nie wpływa na żaden produkt obecny na rynku, a dostawy do naszych klientów pozostaną nieprzerwane", dowiadujemy się z z oświadczenia Ferrero.

Przywiązanie konsumentów do Nutelli

Ludzie bardzo poważnie podchodzą do produktu jakim jest Nutella. Z lokalnych raportów wynika, że konsumenci we Francji spożywają około 100 milionów słoików każdego roku. Ferrero ma 22 fabryki zatrudniające 30 000 osób na całym świecie, a w ostatnich latach podwoiło sprzedaż do ponad 10 miliardów euro (11,4 miliarda dolarów). W styczniu 70 procentowe promocje na Nutellę doprowadziły do ​​zamieszek we francuskich supermarketach.

Źródło:

 

Autor: Jakub Ostaszewski

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn