Rząd Wielkiej Brytanii uruchamia „Good Food Cycle” – nową strategię przemiany systemu żywnościowego
15 lipca 2025 roku brytyjski rząd zaprezentował inicjatywę „Good Food Cycle” – kompleksowy program mający na celu a celu zainicjowanie pokoleniowej zmiany w podejściu narodu do żywności. To kluczowy krok w kierunku zrównoważonego, zdrowszego i bardziej odpornnego systemu spożywczego, który odpowiada na krytyczne wyzwania, takie jak rosnąca otyłość, bezpieczeństwo żywnościowe czy wpływ zmian klimatycznych na produkcję surowców.
10 priorytetowych celów dla przemiany sektora spożywczego
„Good Food Cycle” wyznacza dziesięć kluczowych rezultatów, niezbędnych do zbudowania prężnie rozwijającego się sektora żywnościowego, a jednocześnie stawia czoła wyzwaniom takim jak rosnący wskaźnik otyłości czy wpływ zmian klimatycznych na produkcję. Stanowi to kluczowy kamień milowy w pracach rządu nad opracowaniem kompleksowej strategii żywnościowej. Kluczowe rezultaty w tworzeniu dobrego cyklu żywnościowego obejmują:
- Lepsze środowisko żywnościowe wspierające zdrowszą i bardziej zrównoważoną ekologicznie sprzedaż żywności.
- Dostęp dla wszystkich do bezpiecznych, niedrogich, zdrowych, wygodnych i atrakcyjnych opcji żywieniowych.
- Warunki sprzyjające rozwojowi i zrównoważonemu rozwojowi sektora spożywczego, w tym inwestycje w innowacje i produktywność oraz bardziej sprawiedliwe i przejrzyste łańcuchy dostaw.
Ta strategia stanowi centrum rządowego „Planu Zmian” i jednocześnie odpowiada na wielowymiarowe wyzwania: buduje odporne lokalne łańcuchy dostaw, chroniące kraj przed zakłóceniami oraz wzmacnia bezpieczeństwo narodowe. Ponadto program koncentruje się na obniżeniu kosztów zdrowotnych związanych z niezdrowym odżywianiem, co ma wspomóc system opieki zdrowotnej (NHS) i zapewnić dzieciom optymalny start w edukacji i życiu niezależnie od ich pochodzenia społecznego.
Budowanie silniejszych i bardziej odpornych łańcuchów dostaw żywności ma chronić Wielką Brytanię przed potencjalnymi zakłóceniami i wzmacnia nasze bezpieczeństwo narodowe.
Podczas prezentacji nowej strategii w Bradford, Minister ds. Bezpieczeństwa Żywności Daniel Zeichnera podkreślił, że bezpieczeństwo żywności jest jednym z filarów bezpieczeństwa narodowego. Rząd deklaruje chęć ścisłej współpracy z branżą spożywczą, społecznościami lokalnymi oraz ekspertami, aby przeprowadzić tę transformację. Istotne jest też potencjalne wsparcie legislacyjne – rząd jest gotów rozważyć wprowadzenie nowych regulacji, jeśli będą one niezbędne do trwałego zakorzenienia celów programu.
Znaczenie „Good Food Cycle” dla rynku spożywczego
Inicjatywa jest również oczekiwana z wielkim zainteresowaniem przez środowiska rolnicze i branżę spożywczą, które zauważają potrzebę zrównoważonych rozwiązań oraz wsparcia innowacji i przejrzystości w łańcuchach dostaw. Program może przyczynić się do wzrostu lokalnych gospodarek oraz tworzenia nowych miejsc pracy, a jednocześnie zwiększyć dostępność i przystępność zdrowej żywności dla wszystkich mieszkańców Wielkiej Brytanii.
Program „Good Food Cycle” to przykład strategicznego i kompleksowego podejścia do przemiany systemu żywnościowego, które może stanowić inspirację również dla innych krajów, w tym Polski. Czas pokaże, jak efektywnie zostaną wdrożone cele tego ambitnego projektu i jakie przyniesie on efekty dla zdrowia społeczeństwa oraz ochrony środowiska.
Przeczytaj także
-
21.07.2025
"Our Food 2024" – Co raport brytyjskich agencji żywności mówi europejskim producentom?
Celem raportu jest transparentne informowanie opinii publicznej, biznesu i decydentów o stanie brytyjskiego systemu żywnościowego. Raport "Our Food 2024" to cenne źródło wiedzy dla wszystkich, którzy chcą eksportować żywność do Wielkiej Brytanii.
-
21.07.2025
Alergia na sezam: rosnące zagrożenie dla zdrowia i znaczenie odpowiedniego oznakowania produktów
Alergia na sezam to rosnące zagrożenie, które wymaga szczególnej uwagi ze strony producentów żywności, służb zdrowia i konsumentów. Zgodne z przepisami oznakowanie produktów oraz zapobieganie kontaminacji krzyżowej w procesie produkcji stanowi podstawę w ochronie osób uczulonych. Wdrożenie skutecznych rozwiązań do testowania alergenów jest kluczowe, aby zagwarantować bezpieczeństwo żywności i zminimalizować ryzyko reakcji alergicznych..
-
21.07.2025
„Mięsne” określenia zakazane w produkcji roślinnej? - projekt rozporządzenia Komisji
Oprócz zmian dotyczących nazewnictwa dotyczącego produktów mięsnych, nowelizacja ma wprowadzić także m.in. wzmocnienie wsparcia sektorów roślin strączkowych, doprecyzowanie przepisów dotyczących konopii oraz wprowadzania ich do obrotu, a także uaktualnienie standardów handlowych niektórych produktów