Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rząd Wielkiej Brytanii uruchamia „Good Food Cycle” – nową strategię przemiany systemu żywnościowego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

15 lipca 2025 roku brytyjski rząd zaprezentował inicjatywę „Good Food Cycle” – kompleksowy program mający na celu a celu zainicjowanie pokoleniowej zmiany w podejściu narodu do żywności.   To kluczowy krok w kierunku zrównoważonego, zdrowszego i bardziej odpornnego systemu spożywczego, który odpowiada na krytyczne wyzwania, takie jak rosnąca otyłość, bezpieczeństwo żywnościowe czy wpływ zmian klimatycznych na produkcję surowców.

10 priorytetowych celów dla przemiany sektora spożywczego

„Good Food Cycle” wyznacza dziesięć kluczowych rezultatów, niezbędnych do zbudowania prężnie rozwijającego się sektora żywnościowego, a jednocześnie stawia czoła wyzwaniom takim jak rosnący wskaźnik otyłości czy wpływ zmian klimatycznych na produkcję. Stanowi to kluczowy kamień milowy w pracach rządu nad opracowaniem kompleksowej strategii żywnościowej. Kluczowe rezultaty w tworzeniu dobrego cyklu żywnościowego obejmują:

  • Lepsze środowisko żywnościowe wspierające zdrowszą i bardziej zrównoważoną ekologicznie sprzedaż żywności.
  • Dostęp dla wszystkich do bezpiecznych, niedrogich, zdrowych, wygodnych i atrakcyjnych opcji żywieniowych.
  • Warunki sprzyjające rozwojowi i zrównoważonemu rozwojowi sektora spożywczego, w tym inwestycje w innowacje i produktywność oraz bardziej sprawiedliwe i przejrzyste łańcuchy dostaw.

Ta strategia stanowi centrum rządowego „Planu Zmian” i jednocześnie odpowiada na wielowymiarowe wyzwania: buduje odporne lokalne łańcuchy dostaw, chroniące kraj przed zakłóceniami oraz wzmacnia bezpieczeństwo narodowe. Ponadto program koncentruje się na obniżeniu kosztów zdrowotnych związanych z niezdrowym odżywianiem, co ma wspomóc system opieki zdrowotnej (NHS) i zapewnić dzieciom optymalny start w edukacji i życiu niezależnie od ich pochodzenia społecznego.

Budowanie silniejszych i bardziej odpornych łańcuchów dostaw żywności ma chronić Wielką Brytanię przed potencjalnymi zakłóceniami i wzmacnia nasze bezpieczeństwo narodowe.

Podczas prezentacji nowej strategii w Bradford, Minister ds. Bezpieczeństwa Żywności Daniel Zeichnera podkreślił, że bezpieczeństwo żywności jest jednym z filarów bezpieczeństwa narodowego. Rząd deklaruje chęć ścisłej współpracy z branżą spożywczą, społecznościami lokalnymi oraz ekspertami, aby przeprowadzić tę transformację. Istotne jest też potencjalne wsparcie legislacyjne – rząd jest gotów rozważyć wprowadzenie nowych regulacji, jeśli będą one niezbędne do trwałego zakorzenienia celów programu.

Znaczenie „Good Food Cycle” dla rynku spożywczego

Inicjatywa jest również oczekiwana z wielkim zainteresowaniem przez środowiska rolnicze i branżę spożywczą, które zauważają potrzebę zrównoważonych rozwiązań oraz wsparcia innowacji i przejrzystości w łańcuchach dostaw. Program może przyczynić się do wzrostu lokalnych gospodarek oraz tworzenia nowych miejsc pracy, a jednocześnie zwiększyć dostępność i przystępność zdrowej żywności dla wszystkich mieszkańców Wielkiej Brytanii.

Program „Good Food Cycle” to przykład strategicznego i kompleksowego podejścia do przemiany systemu żywnościowego, które może stanowić inspirację również dla innych krajów, w tym Polski. Czas pokaże, jak efektywnie zostaną wdrożone cele tego ambitnego projektu i jakie przyniesie on efekty dla zdrowia społeczeństwa oraz ochrony środowiska.

Źródło: https://www.gov.uk/government/news/government-launches-good-food-cycle-to-transform-britains-food-system

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.