Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Salmonella w Europie – ogniska zakażeń związane z kiełkami. Nowy raport ECDC i EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W latach 2023–2025 Europa zmagała się z wielonarodowym wybuchem zakażeń salmonellą, obejmującym różne serotypy bakterii. Źródłem problemu okazały się skażone nasiona używane do produkcji kiełków. Najwięcej przypadków odnotowano w Niemczech, Danii, Holandii i Szwecji, jednak problem mógł dotknąć także innych krajów. Sytuacja ta doprowadziła do intensywnych analiz i badań epidemiologicznych, które umożliwiły ustalenie wspólnego mianownika w tych zakażeniach.

Przyczyny i źródło skażenia

Skażenie przypisano nasionom dostarczanym przez włoskiego producenta. W raporcie wskazano, że kontaminacja mogła nastąpić na różnych etapach – począwszy od uprawy, przez magazynowanie, aż po produkcję kiełków. Wymaga to dokładniejszych procedur kontroli, ponieważ procesy na tych etapach są podatne na wprowadzenie i rozprzestrzenianie się patogenów.

Skala problemu

Zakażenia salmonellą spowodowały liczne przypadki hospitalizacji, a w niektórych sytuacjach wystąpiły poważne komplikacje zdrowotne. Analiza danych epidemiologicznych wykazała wspólne źródło w partii nasion, które były szeroko dystrybuowane w Europie. Władze sanitarno-epidemiologiczne szybko zidentyfikowały problem i rozpoczęły działania mające na celu wycofanie skażonych produktów z rynku.

W okresie od stycznia 2023 r. do stycznia 2025 r. zidentyfikowano 509 potwierdzonych przypadków salmonellozy spełniających europejską definicję przypadku w dziewięciu krajach Unii Europejskiej/Europejskiego Obszaru Gospodarczego (UE/EOG): Belgii (1), Danii (4), Estonii (1), Finlandii (94), Francji (3), Niemczech (30), Holandii (9), Norwegii (257) i Szwecji (110). Jeden przypadek zgłoszono również w Wielkiej Brytanii. Epidemia obejmuje osiem serotypów Salmonella, z których kilka jest rzadko zgłaszanych w UE/EOG. Kiełki zidentyfikowano jako nośnik zakażenia w wielu krajowych dochodzeniach, co zostało potwierdzone przez scentralizowaną analizę sekwencjonowania całego genomu (WGS) w UE.

Udostępnianie danych epidemiologicznych, identyfikowalności i WGS między krajami w sektorach zdrowia publicznego i bezpieczeństwa żywności było kluczowe w powiązaniu siedmiu krajowych ognisk w Finlandii, Niemczech, Norwegii i Szwecji ze wspólnym dostawcą nasion we Włoszech. Dalsze badania żywności powiązały wspólnego dostawcę z trzema producentami nasion zlokalizowanymi w tym samym obszarze geograficznym Włoch. Rola środowiska w zanieczyszczeniu nasion na poziomie producenta oraz zanieczyszczeń krzyżowych w łańcuchu dostaw nasion przyczyniających się do występowania wielu szczepów powinna zostać zbadana dalej.

Wnioski i zalecenia

Władze ds. bezpieczeństwa żywności w zainteresowanych krajach wdrożyły środki kontroli, w tym wycofanie i wycofanie badanych partii. To znacznie zmniejszyło liczbę powiadomień o przypadkach. Jednak kilka krajów wykryło nowe przypadki, co wskazuje, że zanieczyszczone partie nasion mogą nadal znajdować się w obiegu i konieczne są dalsze interwencje. Przypadki mogą nadal występować, dopóki nie zostanie zidentyfikowany punkt(y), w których nasiona zostały zanieczyszczone Salmonellą , i nie zostaną odpowiednio kontrolowane. Producenci nasion powinni stosować wszystkie niezbędne procedury (np. Dobre Praktyki Rolnicze (GAP)) w celu zapobiegania zanieczyszczeniu mikrobiologicznemu nasion przeznaczonych do kiełkowania, a producenci kiełków powinni wdrożyć odpowiednie systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności, aby zapewnić, że na rynek trafiają tylko bezpieczne produkty.

W opracowaniu podkreślono, że wybuch ten ujawnia potrzebę zwiększenia kontroli w całym łańcuchu dostaw nasion i kiełków. Zalecenia obejmują:

- Regularne badania mikrobiologiczne nasion przed ich wysiewem.

- Wprowadzenie rygorystycznych procedur higienicznych na każdym etapie produkcji.

- Szkolenia dla producentów i dystrybutorów dotyczące zarządzania ryzykiem kontaminacji.

Pełny raport można znaleźć tutaj: https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/2025-03/roa-9315.pdf

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/supporting/pub/en-9315

 

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.