Salmonella w mięsie z Polski
W dniu 11.07.2019 zgłoszono obecność Salmonella w mięsie drobiowym oraz wieprzowo-wołowym. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
Zgłoszony produkt: chłodzone, mielone mięso wieprzowe i wołowe
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Infantis (obecność /25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Słowacja
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: brak dalszej dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania: brak produktu na stanie
Data zgłoszenia: 11.07.2019
Link: RASFF
Zgłoszony produkt: mięso drobiowe
Powód zgłoszenia: Salmonella enterica ser. Enteritidis (obecność /25g)
Ocena ryzyka: poważne
Kraj zgłaszający: Polska
Kraj pochodzenia: Polska
Status dystrybucji: produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania: wycofanie z rynku
Data zgłoszenia: 11.07.2019
Link: RASFF