Spotkania kodeksowe na początku 2021 roku
Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO zanotowała w 2020 roku istotne spowolnienie prac, spowodowane koniecznością uzgodnienia odstępstw od istniejących procedur w celu kontynuowania pracy bez możliwości fizycznych spotkań.
Od początku 2021 r. przyjęto ambitny harmonogram spotkań obejmujący nie tylko posiedzenia zaplanowane w 2021 roku, ale też część spośród sesji i innych wydarzeń odwołanych w 2020 roku.
W lutym 2021 roku odbyła się z sukcesem sesja Komitetu KKŻ do spraw Zasad Ogólnych.
W najbliższym czasie zaplanowano szereg następujących spotkań dodatkowych:
- 16 marca – webinarium na temat działań FAO i WHO w celu wsparcia monitoringu i nadzoru nad opornością na leki przeciwdrobnoustrojowe (AMR) związanej z produkcją żywności;
- 17 marca - webinarium na temat oceny ryzyka JECFA (JECFA - zespół ekspertów FAO i WHO ds. oceny ryzyka dla zanieczyszczeń żywności, dodatków do żywności i pozostałości leków weterynaryjnych w żywności) dla zanieczyszczeń czekolady i produktów kakaowych kadmem;
- 23 marca – posiedzenie fizycznej grupy roboczej KKŻ do spraw równoważności krajowych systemów kontroli żywności;
- 25 marca – webinarium na temat dobrowolnych systemów oceny przez stronę trzecią;
- 8 kwietnia – webinarium na temat prac Międzyrządowej Grupy Zadaniowej do spraw AMR w zakresie rewizji Kodeksu praktyki w celu przeciwdziałania AMR.
Pod koniec kwietnia odbędzie się sesja Komitetu do spraw Ziół i Przypraw Kulinarnych.
Szczegółowe informacje o sesjach Komitetów KKŻ FAO/WHO można znaleźć tu.
Zainteresowanych udziałem w zbliżających się spotkaniach zapraszamy do zgłaszania się do Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego kodeks@ijhars.gov.pl.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
-
19.03.2021
UE, Norwegia i Zjednoczone Królestwo przyjmują kluczowe porozumienia w sprawie połowów na Morzu Północnym
Podpisane trójstronne porozumienie między UE, Zjednoczonym Królestwem i Norwegią w sprawie wspólnie zarządzanych stad ryb w Morzu Północnym na rok 2021 określa całkowite dopuszczalne połowy (TAC) i podział kwot obejmujących ponad 636 000 ton ryb.
-
19.03.2021
„Premie dla młodych rolników” i „Restrukturyzacja małych gospodarstw” – korzystne zmiany w przepisach
Wnioski o przyznanie pomocy w ramach „Premii dla młodych rolników” i „Restrukturyzacji małych gospodarstw” można składać od 31 marca 2021 r. do 29 maja 2021 r.
-
18.03.2021
Znakowanie słonych przekąsek - kontrola IJHARS
IJHARS przeprowadziła kontrolę znakowania słonych przekąsek (typu chipsy, chrupki, paluszki, krakersy, orzeszki). Objęto nią łącznie 80 podmiotów, w tym 58 sklepów i 22 producentów.