Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO zanotowała w 2020 roku istotne spowolnienie prac, spowodowane koniecznością uzgodnienia odstępstw od istniejących procedur w celu kontynuowania pracy bez możliwości fizycznych spotkań.
Od początku 2021 r. przyjęto ambitny harmonogram spotkań obejmujący nie tylko posiedzenia zaplanowane w 2021 roku, ale też część spośród sesji i innych wydarzeń odwołanych w 2020 roku.
W lutym 2021 roku odbyła się z sukcesem sesja Komitetu KKŻ do spraw Zasad Ogólnych.
W najbliższym czasie zaplanowano szereg następujących spotkań dodatkowych:
Pod koniec kwietnia odbędzie się sesja Komitetu do spraw Ziół i Przypraw Kulinarnych.
Szczegółowe informacje o sesjach Komitetów KKŻ FAO/WHO można znaleźć tu.
Zainteresowanych udziałem w zbliżających się spotkaniach zapraszamy do zgłaszania się do Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego kodeks@ijhars.gov.pl.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Podpisane trójstronne porozumienie między UE, Zjednoczonym Królestwem i Norwegią w sprawie wspólnie zarządzanych stad ryb w Morzu Północnym na rok 2021 określa całkowite dopuszczalne połowy (TAC) i podział kwot obejmujących ponad 636 000 ton ryb.
Wnioski o przyznanie pomocy w ramach „Premii dla młodych rolników” i „Restrukturyzacji małych gospodarstw” można składać od 31 marca 2021 r. do 29 maja 2021 r.
IJHARS przeprowadziła kontrolę znakowania słonych przekąsek (typu chipsy, chrupki, paluszki, krakersy, orzeszki). Objęto nią łącznie 80 podmiotów, w tym 58 sklepów i 22 producentów.