Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Znakowanie słonych przekąsek - kontrola IJHARS

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania słonych przekąsek (typu chipsy, chrupki, paluszki, krakersy, orzeszki). Objęto nią łącznie 80 podmiotów, w tym 58 sklepów i 22 producentów.

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 178 partii, z czego w 36 stwierdzono nieprawidłowości (20,2%). Dotyczyły one m.in.:

 

  • Zastosowania nieprawdziwej lub nieprecyzyjnej nazwy składnika (np. „ziarno kukurydzy” zamiast „kaszka kukurydziana gruba”, „masło w proszku” – składnik , którego z technologicznego punktu widzenia nie da się wyprodukować, „mleko pełne w proszku” dla proszku mlecznego piekarniczego).
  • Braku wyszczególnienia wszystkich składników, w tym wchodzących w skład stosowanych składników złożonych (np. nie podano składu posypki paprykowej, proszku do pieczenia, cukru wanilinowego, margaryny).
  • Braku wyróżnienia alergenów w wykazie składników.
  • Braku procentowej zawartości składnika występującego w nazwie środka spożywczego oraz podkreślonego słowno-graficznie na opakowaniu (np. soli w produkcie o nazwie „…. z solą”).
  • Podawania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości i wartości odżywczej.

 

Źródło: IJHARS

Wybierz obszar: Inspekcje Państwowe Przemysł piekarski Znakowanie żywności

Autor: IJHARS

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.