Stosowanie środków ochrony roślin a strategia „Od pola do stołu”
Przyjęta przez Komisję Europejską Strategia „Od pola do stołu” zakłada ograniczenie do 2030 r. stosowania środków ochrony roślin i ryzyka związanego z ich aplikacją o 50%. Jednocześnie, o 50% powinno zostać ograniczone stosowanie środków ochrony roślin, z których użyciem wiąże się największe potencjalne ryzyko.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Instytutami naukowymi rozpoczęło przegląd metodyk integrowanej produkcji, w szczególności w zakresie „List obligatoryjnych czynności i zabiegów w systemie integrowanej produkcji”. Do tej pory przygotowane zostały propozycje zmian do list kontrolnych metodyk integrowanej produkcji jabłoni (załącznik poniżej). Sukcesywnie będą udostępniane także kolejne listy kontrolne.
Zachęcamy do zgłaszania uwag do proponowanych zmian, w terminie do 5 marca 2021 r., na adres e-mail: konsultacje-kor@minrol.gov.pl.
W ramach projektu Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej przewidziano wsparcie dla uczestnictwa w systemach jakości żywności ukierunkowanych na ograniczenie stosowania chemicznych środków produkcji rolnej, w tym dla systemu Integrowanej produkcji roślin. Uczestnictwu w ramach systemu Integrowanej produkcji roślin poświęcony został przede wszystkim odrębny ekoschemat.
Aby uczestnictwo w systemie Integrowanej produkcji roślin mogło efektywnie przybliżać do osiągniecia powyższych celów strategii „Od pola do stołu”, konieczne jest zrewidowanie wymagań w ramach metodyk integrowanej produkcji roślin, w zakresie:
1) wprowadzenia obligatoryjnego stosowania niechemicznych metod ochrony roślin (biologicznych, agrotechnicznych);
2) wprowadzenia obligatoryjnego podejmowania działań związanych z utrzymaniem bioróżnorodności.
Źródło: MRiRW
Przeczytaj także
-
22.02.2021
Komunikat w sprawie badań zawartości azotynów i azotanów w żywności pochodzenia zwierzęcego
Główny Lekarz Weterynarii informuje, że jedynie wyniki badań uzyskane za pomocą zwalidowanych metod analitycznych mogą być wiarygodnym źródłem danych dotyczących zawartości azotanów i azotynów w środkach spożywczych.
-
22.02.2021
Możliwość eksportu oleju rybnego do Serbii
W dniu 17 lutego 2021 r. służby weterynaryjne Polski i Serbii uzgodniły wzór świadectwa zdrowia dla oleju rybnego...
-
19.02.2021
Brexit a prawo żywnościowe w Irlandii – opracowanie Q&A od FSAI
FSAI (irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) opublikował dokument w formie pytań i odpowiedzi dotyczący brexitu i jego wpływu na prawo żywnościowe w Irlandii. Z dniem 1 stycznia 2021 r. zakończył się okres przejściowy po opuszczeniu przez Zjednoczone Królestwo w dn. 1 lutego 2020 r. Wspólnoty Europejskiej.