Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zagrożenie:

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej.

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozm. L
Numer partii: POW12 20.11
Najlepiej spożyć przed: 20.11.2021
Kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Wyprodukowano przez: OVOVITA A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A Zakład Pakowania Jaj Prawda, kod zakładu pakowania: PL-10065901.

Zdjęcia produktu:

zdjęcie poglądowe - Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu - opakowanie

zdjęcie poglądowe - Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu - opakowanie

zdjęcie poglądowe - Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu - opakowanie

zdjęcie poglądowe - Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu - opakowanie

zdjęcie poglądowe - Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu - opakowanie

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:

Zakład pakowania Jaj PRAWDA natychmiast po otrzymaniu informacji o wykryciu Salmonella Enteritidis na powierzchni jaj rozpoczął wycofanie danej partii z obrotu oraz poinformował fermę, z której pochodziły jaja.

Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych.

Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zarówno zakład pakowania jaj jak i ferma jaj konsumpcyjnych, z której pochodzą przedmiotowe jaja są pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2

Źródło: GIS

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Wycofania z rynku

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn