Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

System kontroli rentgenowskiej od Ishida gwarancją bezpieczeństwa i jakości, na które postawił portugalski producent

Kategoria: Procesy i Technologie

Centralrest, Ltd, będąca częścią Irmãos Monteiro SA, jednego z wiodących portugalskich przetwórców mięsa, specjalizuje się w produkcji szerokiej gamy chłodzonych i mrożonych posiłków, makaronów i sosów sprzedawanych pod marką Prato do Dia.

Początkowo, instalując system kontroli rentgenowskiej Ishida IX-EN, producent miał na celu sprawdzenie produktów pakowanych na aluminiowych tackach, głównie pod kątem potencjalnych zanieczyszczeń metalami, ponieważ nie mogły być kontrolowane z pomocą tradycyjnego wykrywacza metali. Okazało się jednak, że możliwości maszyny rentgenowskiej – do wykrywania różnych innych ciał obcych, w tym szkła czy gęstego plastiku – sprawiły, że opakowane produkty kontrolowane są również pod kątem innych niepożądanych materiałów.

Inną godną uwagi zaletą modelu IX-EN jest jego znacznie większa czułość w porównaniu do wykrywacza metalu. Jak wyjaśnił Vítor Melo z Centralrest:

 „Dzięki Ishida X-ray możliwe jest wykrycie fragmentów o znacznie mniejszych wymiarach w porównaniu z wykrywaczem metalu. Daje nam to większą pewność co do bezpieczeństwa naszych produktów”.

„Zdolność do wykrywania zarówno metalowych, jak i niemetalowych ciał obcych o bardzo małych rozmiarach, pozwoliła nam praktycznie wyeliminować tego rodzaju reklamacje, a tym samym zwiększyło się zaufanie konsumentów do jakości naszych produktów” — powiedział Vítor Melo.

Maszyny rentgenowskie mogą być wykorzystywane do uzyskania lepszych wyników niż istniejące systemy wykrywaczy metali. Technologia rentgenowska działa na zasadzie wytwarzania fal rentgenowskich z przewodu generatora, które przechodzą przez produkt, który ma być kontrolowany, na czujnik liniowy. System czujników liniowych przekształca padające promienie rentgenowskie na obraz w skali szarości, który jest dalej przetwarzany i ostatecznie wyświetlany na ekranie. Im ciemniejszy obszar obrazu, tym wyższa gęstość, co pozwala wykryć ciała obce, które są gęstsze od produktu.

Zdolność ta sprawia, że system X-ray pozwala dostrzec wiele dodatkowych, niemetalicznych ciał obcych, w tym gumę, kamienie, fragmenty skorupy i kości. Ponadto systemy kontroli rentgenowskiej Ishida są przystosowane do wykrywania wad opakowań, brakujących produktów w paczkach lub produktów uszkodzonych, zapewniając spójność jakości i prezencji produktów e całej linii produkcji żywności.

Za skutecznością urządzenia stoi również unikalna technologia samouczącego się algorytmu genetycznego (GA) firmy Ishida. Dzięki użyciu analizy danych obrazu w wielu próbach, maszyna rentgenowska skupia się na wyszukiwaniu trudnych do wykrycia zanieczyszczeń z dużą dokładnością, nawet przy dużej wydajności. Ponieważ w produkcji żywności często powtarzają się podobne problemy związane z zanieczyszczeniem, rejestrowanie danych umożliwia tworzenie bardziej precyzyjnego protokołu kalibracji, którego czujność rośnie z każdą próbą. Umożliwia to łatwą identyfikację trwałych lub powtarzających się wad podczas procesu kontroli.

Doskonała czułość Ishida X-ray oznacza, że ​​jest on w stanie wykryć zanieczyszczenia o wielkości do 0,3 mm, a miejsce zanieczyszczenia również może być dokładnie określone.

W Centralrest model IX-EN pracuje codziennie przez około sześć godzin. Jak informuje firma, maszyna jest wyjątkowo niezawodna, a system jest niezwykle intuicyjny i łatwy w obsłudze, z możliwością szybkich przełączeń dokonywanych między produktami.

„Model IX-EN jest dobrym przykładem niezawodności sprzętu oferowanego przez Ishida, w dodatku jest dostosowany do potrzeb i wymagań różnych branż”, skomentował Vítor Melo.

IX-EN został dostarczony i zainstalowany przez portugalskiego dystrybutora Ishida Diverembal/Divertec.

„Diverembal/Divertec zapewniła nam doskonałą obsługę, w tym szkolenia dla operatorów i inżynierów”, podsumował Vítor Melo. „Dzięki systemowi kontroli rentgenowskiej od Ishida oferujemy bezpieczniejsze produkty, mogąc skuteczniej zapobiegać występowaniu wszelkiego rodzaju ciał obcych, co pomaga utrzymać i wzmocnić renomę firmy”.

Założona ponad 40 lat temu firma Irmãos Monteiro’s jest liderem w sektorze przetwórstwa i dystrybucji mięsa. Misją firmy jest łączenie doskonałości z bezpieczeństwem, poprzez zapewnienie zróżnicowanych, świeżych, wysokiej jakości produktów.

Źródło: https://www.ishidaeurope.com/pl 

Autor:Ishida Europe
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Procesy i Technologie

Dystrybutorem urządzeń Ishida jest:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.