Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Po 6-8 miesiącach intensywnych badań szwedzki producent mykoprotein Mycorena opracował prototyp substytutu masła na bazie grzybów. Dzięki temu opracowaniu rozwój umożliwił przejście do zastosowań wysokotłuszczowych zastosowań odpowiedników nabiału.
Nowa metoda wymaga niewielkiej ilości składników i może być nawet wytwarzana bez dodatków powszechnie stosowanych w alternatywnych produktach mlecznych pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Wykorzystując grzybnię, start-up wykorzystuje jego biomasę, która wytworzyła się w trakcie fermentacji. Grzyby same w sobie nie zawierają zbytnio tłuszczu. Przedsiębiorstwo odpowiada, że grzyby używane są jako emulgator, by utworzyć w zamienniku masła odpowiednią teksturę. Grzyby emulgowane są roślinnymi olejami, których zadaniem jest działanie jako stabilizator. Według firmy mogą być użyte różne oleje np. rzepakowy, kokosowy.
Firma zwraca szczególną uwagę na alternatywę masła ze względu na wartości odżywcze. Masło tradycyjne ma bardzo dużą zawartość tłuszczu, przez co jest bogaty w cholesterol. Alternatywa masła na bazie grzybów nie zawiera cholesterolu i ma bardzo obniżoną zawartość tłuszczów nasyconych. Jednocześnie składnik tłuszczu mykoproteinowego zwiększa zawartość białka w produkcie.
Na rynku istnieje już wiele roślinnych alternatyw dla wysokotłuszczowych produktów mlecznych, ale ich konsystencja jest ograniczona do konsystencji stałego źródła tłuszczu zastosowanego w produkcie. Większość dostępnych na rynku produktów zawiera olej palmowy lub kokosowy, oba związane z tym, że są niezrównoważone z perspektywy środowiskowej lub społecznej. Nowy proces opracowany przez przedsiębiorstwo wykorzystuje unikalne właściwości grzybów do strukturyzowania ich zastosowań opartych na tłuszczach, umożliwiając im pracę z lokalnie pozyskiwanymi tłuszczami, takimi jak olej rzepakowy.
Źródło: Mycorena
Przeczytaj także
Lecytyna owsiana może być stosowana w wyrobach kakaowych i czekoladowych. Jakie są warunki jej stosowania?
Jest to pierwsza w branży formuła dla niemowląt, w której ponad połowa (60%) białka pochodzi z roślin. Danone wierzy, że opierając się na większej ilości składników pochodzenia roślinnego, może mieć spory wpływ na zmniejszenie śladu węglowego swoich produktów.
JBS SA przejęło największą hiszpańską firmę zajmującą się uprawą mięsa hodowlanego, a tym samym inwestuje w nowy zakład produkcyjny w Hiszpanii. A w Brazylii rozpoczyna budowę biotechnologicznego centrum R&D.