Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Szwedzka firma opracowała pierwszy prototyp odpowiednika masła na bazie grzybów

Kategoria: Procesy i Technologie

Po 6-8 miesiącach intensywnych badań szwedzki producent mykoprotein Mycorena opracował prototyp substytutu masła na bazie grzybów. Dzięki temu opracowaniu rozwój umożliwił przejście do zastosowań wysokotłuszczowych zastosowań odpowiedników nabiału.

Nowa metoda wymaga niewielkiej ilości składników i może być nawet wytwarzana bez dodatków powszechnie stosowanych w alternatywnych produktach mlecznych pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Wykorzystując grzybnię, start-up wykorzystuje jego biomasę, która wytworzyła się w trakcie fermentacji. Grzyby same w sobie nie zawierają zbytnio tłuszczu. Przedsiębiorstwo odpowiada, że grzyby używane są jako emulgator, by utworzyć w zamienniku masła odpowiednią teksturę. Grzyby emulgowane są roślinnymi olejami, których zadaniem jest działanie jako stabilizator. Według firmy mogą być użyte różne oleje np. rzepakowy, kokosowy.

Firma zwraca szczególną uwagę na alternatywę masła ze względu na wartości odżywcze. Masło tradycyjne ma bardzo dużą zawartość tłuszczu, przez co jest bogaty w cholesterol. Alternatywa masła na bazie grzybów nie zawiera cholesterolu i ma bardzo obniżoną zawartość tłuszczów nasyconych. Jednocześnie składnik tłuszczu mykoproteinowego zwiększa zawartość białka w produkcie.

Na rynku istnieje już wiele roślinnych alternatyw dla wysokotłuszczowych produktów mlecznych, ale ich konsystencja jest ograniczona do konsystencji stałego źródła tłuszczu zastosowanego w produkcie. Większość dostępnych na rynku produktów zawiera olej palmowy lub kokosowy, oba związane z tym, że są niezrównoważone z perspektywy środowiskowej lub społecznej. Nowy proces opracowany przez przedsiębiorstwo wykorzystuje unikalne właściwości grzybów do strukturyzowania ich zastosowań opartych na tłuszczach, umożliwiając im pracę z lokalnie pozyskiwanymi tłuszczami, takimi jak olej rzepakowy.

 

Źródło: Mycorena

Autor:Joanna Markwas
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Nowości rynkowe Plant-based

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.