Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Traceability w sektorze owoców i warzyw - dlaczego jest tak szczególnie ważne?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Pobierz materiały

Specyfika rynku owocowo-warzywnego zmusza wszystkie podmioty – producentów, grupy producenckie, przetwórców, importerów, eksporterów, hurtowników – do sprostania wymaganiom jakościowym i ilościowym. Klienci finalni – w praktyce sieci spożywcze – kładą coraz większy nacisk na identyfikowalność produktów i kontrolę jakości na każdym etapie łańcucha logistycznego. Oprogramowanie ERP AKANEA dostarcza odpowiednich narzędzi, które gwarantują zachowanie traceability towarów i dokumentów, przy jednoczesnym potwierdzeniu najwyższej jakości produktu.

Przedstawiciele rynku owoców i warzyw muszą stawiać czoła konkretnym wymaganiom: zarządzać ogromną ilością referencji, związaną z liczbą gatunków i odmian, zwielokrotnionym wyborem opakowań, klasami produktu, różnymi kalibrami, przetwarzaniem produktu, i uwzględniać zmieniającą się cenę zakupu, często zdeterminowaną ceną sprzedaży. Muszą zagwarantować odpowiednią jakość towaru. Nasze oprogramowanie realizuje te oczekiwania branży, oferując skuteczne rozwiązania informatyczne oparte na traceability.

Traceability

Traceability, a inaczej identyfikowalność - jest jednym z głównych wyzwań sektora rolno-spożywczego. Między surowymi przepisami a potrzebą przejrzystości konsumenckiej profesjonaliści z branży nie mogą się bez niej obejść. Identyfikowalność dotyczy monitorowania produktów przeznaczonych do spożycia. Ten monitoring jest prowadzony na różnych etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji.

Dzięki traceability profesjonalista z branży może udowodnić pochodzenie sprzedawanego produktu (na ogół w odniesieniu do partii), niezależnie od tego czy produkt pochodzi bezpośrednio spoza firmy (handel bezpośredni), czy też jest wynikiem przekształcenia (w tym w przypadku produkcji). W skrócie, identyfikowalność umożliwia identyfikację pochodzenia i odtworzenie drogi produktu od pola poprzez produkcję do dystrybucji.

Pełne traceability z AKANEA

System informatyczny AKANEA pozwala śledzić „drogę” owoców lub warzyw od momentu przyjęcia towaru aż do ostatecznego ogniwa, jakim jest detalista. Gwarantuje pełną identyfikowalność towarów i czynności z nimi związanych, i pomaga klientowi spełnić wymagania wielu jednostek certyfikujących w zakresie bezpieczeństwa żywności (np. IFS, BRC, GlobalG.A.P., TESCO NATURE’S CHOICE).

Traceability potwierdzana jest w firmie na każdej etykiecie: przy wstępnej rejestracji owoców lub warzyw w sadzie lub na polu, w momencie przyjęcia do magazynu, skierowania towaru do chłodni, na sortownię lub na linię produkcyjną, w momencie pakowania, przy załadunku i wysyłce towaru i finalnie w momencie dostawy do odbiorcy.

Dzięki naszemu programowi pracownicy wiedzą dokładnie, ile towaru jest na stanie, w jakiej lokalizacji, w jakich opakowaniach, jakie jest ich pochodzenie, dla jakiego klienta są przeznaczone, a dodatkowo mają kontrolę nad wszystkimi kosztami związanymi z każdą partią. Informacje, które są natychmiast wprowadzane do bazy danych klienta to m.in.: producent, gatunek, odmiana, pochodzenie, ilość, waga, opakowanie, data zbioru itp. Etykiety paletowe z kodem kreskowym, automatycznie tworzone przez program i odczytywane za pomocą skanera, pozwalają na identyfikację produktu na każdym etapie procesu produkcyjnego.

Konkretna korzyść

Należy podkreślić fakt, że dzięki zachowaniu pełnego traceability możliwa jest natychmiastowa reakcja w przypadku reklamacji jakościowej. Na podstawie informacji od klienta (kod kreskowy, numer WZ, numer palety, numer partii z etykiety na kartonie) można bez problemu odnaleźć kwestionowane partie (np. źródło potencjalnego skażenia), a następnie łatwo i szybko odnaleźć wszystkich odbiorców, których dotyczy potencjalny problem.

Oprócz traceability na poziomie towarów, oprogramowanie AKANEA gwarantuje również pełne traceability na poziomie dokumentów. Dzięki zintegrowanym programom - do zarządzania handlem i do zarządzania produkcją oraz magazynem - wszystkie dokumenty (sprzedażowe, zakupowe, produkcyjne, magazynowe, księgowe) są tworzone automatycznie, dostępne w czasie rzeczywistym i powiązane ze sobą.

Podsumowując, oprogramowanie AKANEA, oparte na traceability towarów i dokumentów, to:

  • optymalizacja produkcji
  • kontrola stanów magazynowych
  • przepływ informacji w czasie rzeczywistym
  • zwiększona wydajność
  • gwarancja jakości!

Specjalistyczne oprogramowanie dla branży owocowo warzywnej

Partner do rozmowy, który w pełni rozumie Twoje potrzeby? Tak, 30 lat doświadczenia Akanea w systemach ERP w branży agro czyni nas partnerem godnym zaufania, a ponad 10-letnia obecność na polskim rynku owocowo-warzywnym pozwala realnie zrozumieć Wasze oczekiwania i potrzeby. Nasze specjalistyczne oprogramowanie, tworzone i rozwijane wyłącznie dla sektora owoców i warzyw z powodzeniem działa u prawie 200 klientów we Francji, Polsce i Maroku, przyczyniając się do wzrostu ich produktywności i optymalizacji kosztów oraz poprawy konkurencyjności. Dwa zintegrowane programy obejmują swoim zasięgiem wszystkie procesy w przedsiębiorstwie. Pozwalają zarządzać handlem, kwaterami, produkcją, magazynem i logistyką zgodnie ze specyfiką branży.

Innowacje na usługach produktywności

Nasze oprogramowanie jest stale ulepszane i aktualizowane, dopasowane do potrzeb klientów i uwzględniające najnowsze trendy. Oferuje szereg rozwiązań zwiększających produktywność w firmie i gwarantuje poprawę jakości przez dostosowanie do wymagań klientów. Etykiety zgodne z europejskimi normami EAN 128 i SSCC GS1 (z możliwością dostosowania etykiety do wymagań każdego klienta), elektroniczna wymiana informacji z innymi producentami, dostawcami, klientami lub z członkami grupy producenckiej (EDI), to tylko rozwiązania bazowe. Dostęp do oprogramowania poprzez Internet i liczne interfejsy z wyposażeniem produkcyjnym (z sortownicą, wagami, liniami pakującymi, paletyzatorami) pozwalają wyeliminować błędy ręcznego wprowadzania danych i automatycznie rejestrować i uaktualniać zebrane informacje.

Aby dowiedzieć się więcej o naszych rozwiązaniach informatycznych, skontaktuj się z naszym działem handlowym: kontakt@akanea.com

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Owoce i warzywa Procesy i Technologie

Autor: AKANEA POLSKA

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Wypełnij formularz w celu pobrania materiałów

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

  • * - pole obowiązkowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.