Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Trendy na rynku lodów (USA)

Kategoria: Biznes

Od redakcji: Rynek amerykański jest bardzo bogaty w różnego typu wiarygodne i aktualne badania na dużych grupach respondentów. Dodatkowo często trendy z tego rynku z czasem znajdują swoje odzwierciedlenie również na rynku europejskim. Dlatego wydaje się być wartościowym śledzenie tych doniesień, szczególnie jeśli są datowane 2017 rokiem.

Według ankiety przeprowadzonej przez IDFA (International Dairy Foods Association) wśród producentów i dostawców lodów w USA (zarówno członków IDFA jak i członków NICRS - National Ice Cream Retailers Association) najbardziej popularnym smakiem lodów okazał się być smak waniliowy, jednak smaki czekoladowe takie jak czekoladowy, czekoladowo-miętowy oraz ciasteczkowy z kawałkami czekolady zdominowały pierwszą piątkę najbardziej popularnych smaków lodów.

Zgodnie z wynikami ankiety najbardziej popularnymi smakami, były odpowiednio smak: waniliowy, czekoladowy, ciasteczkowo-kremowy, czekoladowo-miętowy oraz ciasteczkowy z kawałkami czekolady.

Według Cary’ego Frey’a, wice-dyrektora IDFA oraz eksperta w dziedzinie lodów i deserów mrożonych: „Lody o smaku waniliowym już od dłuższego czasu zajmują topowe miejsce, nie tylko ze względu na ich kremową konsystencję i wyśmienity smak, lecz również dzięki możliwości łączenia ich z innymi deserami i przekąskami. Smakują wyśmienicie zarówno z bitą śmietaną polaną sosem karmelowym, piwem korzennym (rodzaj napoju bezalkoholowego) oraz jako dodatek do kawałka szarlotki” 

Ankietowani poproszeni zostali również o wymienienie najbardziej wyzywających i nowatorskich smaków lodów, wśród których znalazły się smaki takie jak: muffinowo-cytrynowy z posypką z makową, czarny sezam z Burbonem oraz mieszanka kofeinowo-alkoholowa nazwana „Wykończony Rodzic” (ang. Exhausted Parent).

Ankieta potwierdziła również, że wielu producentów i dostawców lodów na rynku amerykańskim to rodzinne biznesy działające od co najmniej 50 lat, którzy początkowo sprzedawali swoje produkty na rynkach lokalnych.

Rynek lodów w Ameryce

Rynek lodów w USA, włączając lokalnych wytwórców oraz producentów krajowych przynosi powyżej 39 miliardów dolarów zysków oraz tworzy ponad 188 000 miejsc pracy. Obszar Wielkich Jezior (Illinois, Indiana, Michigan, Ohio oraz Wisconsin) jest miejscem w którym producenci reklamujący swoje produkty odnieśli największy sukces marketingowy.

Dodatki do lodów

Większość ankietowanych zapytana o dodatki do lodów wskazała na orzeszki pekan (gatunek leszczyny) są najbardziej popularne wśród orzechów jak i przypraw dodawanych do lodów oraz truskawki, które są najbardziej popularnym owocem mrożonych smakołyków.

Spośród różnych rodzajów serwowania lodów największą popularnością cieszą się ocenione na równi wafle oraz rożki, podczas gdy „kanapki lodowe”  cieszą się największą popularnością jako „nowość” na rynku – które wg. ankietowanych sprzedają się lepiej niż lody w kubeczkach, na patyku, w różkach czy w postaci batonów. 

Źródła:

IFDA; Vanilla Reigns Supreme; Chocolate Flavors Dominate in Top Five Ice Cream Favorites Among Americans

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.