Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Od redakcji: Rynek amerykański jest bardzo bogaty w różnego typu wiarygodne i aktualne badania na dużych grupach respondentów. Dodatkowo często trendy z tego rynku z czasem znajdują swoje odzwierciedlenie również na rynku europejskim. Dlatego wydaje się być wartościowym śledzenie tych doniesień, szczególnie jeśli są datowane 2017 rokiem.
Według ankiety przeprowadzonej przez IDFA (International Dairy Foods Association) wśród producentów i dostawców lodów w USA (zarówno członków IDFA jak i członków NICRS - National Ice Cream Retailers Association) najbardziej popularnym smakiem lodów okazał się być smak waniliowy, jednak smaki czekoladowe takie jak czekoladowy, czekoladowo-miętowy oraz ciasteczkowy z kawałkami czekolady zdominowały pierwszą piątkę najbardziej popularnych smaków lodów.
Zgodnie z wynikami ankiety najbardziej popularnymi smakami, były odpowiednio smak: waniliowy, czekoladowy, ciasteczkowo-kremowy, czekoladowo-miętowy oraz ciasteczkowy z kawałkami czekolady.
Według Cary’ego Frey’a, wice-dyrektora IDFA oraz eksperta w dziedzinie lodów i deserów mrożonych: „Lody o smaku waniliowym już od dłuższego czasu zajmują topowe miejsce, nie tylko ze względu na ich kremową konsystencję i wyśmienity smak, lecz również dzięki możliwości łączenia ich z innymi deserami i przekąskami. Smakują wyśmienicie zarówno z bitą śmietaną polaną sosem karmelowym, piwem korzennym (rodzaj napoju bezalkoholowego) oraz jako dodatek do kawałka szarlotki”
Ankietowani poproszeni zostali również o wymienienie najbardziej wyzywających i nowatorskich smaków lodów, wśród których znalazły się smaki takie jak: muffinowo-cytrynowy z posypką z makową, czarny sezam z Burbonem oraz mieszanka kofeinowo-alkoholowa nazwana „Wykończony Rodzic” (ang. Exhausted Parent).
Ankieta potwierdziła również, że wielu producentów i dostawców lodów na rynku amerykańskim to rodzinne biznesy działające od co najmniej 50 lat, którzy początkowo sprzedawali swoje produkty na rynkach lokalnych.
Rynek lodów w Ameryce
Rynek lodów w USA, włączając lokalnych wytwórców oraz producentów krajowych przynosi powyżej 39 miliardów dolarów zysków oraz tworzy ponad 188 000 miejsc pracy. Obszar Wielkich Jezior (Illinois, Indiana, Michigan, Ohio oraz Wisconsin) jest miejscem w którym producenci reklamujący swoje produkty odnieśli największy sukces marketingowy.
Dodatki do lodów
Większość ankietowanych zapytana o dodatki do lodów wskazała na orzeszki pekan (gatunek leszczyny) są najbardziej popularne wśród orzechów jak i przypraw dodawanych do lodów oraz truskawki, które są najbardziej popularnym owocem mrożonych smakołyków.
Spośród różnych rodzajów serwowania lodów największą popularnością cieszą się ocenione na równi wafle oraz rożki, podczas gdy „kanapki lodowe” cieszą się największą popularnością jako „nowość” na rynku – które wg. ankietowanych sprzedają się lepiej niż lody w kubeczkach, na patyku, w różkach czy w postaci batonów.
Źródła:
IFDA; Vanilla Reigns Supreme; Chocolate Flavors Dominate in Top Five Ice Cream Favorites Among Americans
Przeczytaj także
Obserwując trendy na rynku spożywczym z ubiegłych lat, niewątpliwie można stwierdzić, że nasz rodzimy rynek podąża za trendami płynącymi z Zachodu. Czy tak samo będzie w tym przypadku?
Na rynku spożywczym w sposób nieustający pojawiają się nowe wyzwania prawne i techniczne. Dotyczą one składników, oznakowania, kontroli zanieczyszczeń, jakości opakowań i wszystko to na ogół w opcji obowiązkowej dla producentów.
Przemysł spożywczy jest numerem jeden na świecie zarówno pod względem wielkości zatrudnienia, jak i obrotów finansowych w porównaniu z innymi sektorami gospodarki, będąc równocześnie mniej innowacyjnym...