Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
O pomoc finansową na „Tworzenie grup producentów i organizacji producentów” mogły się starać nowe grupy producentów rolnych, czyli te uznane od 1 grudnia 2021 r. na podstawie przepisów z 2000 roku. Grupy te muszą składać się z osób fizycznych i prowadzić działalność jako mikro-, małe lub średnie przedsiębiorstwa. O dofinansowanie mogły starać się również organizacje producentów, które uzyskały status uznania na podstawie przepisów z 2004 roku. Nabór wniosków nie był skierowany do producentów drobiu, wyrobów z mięsa drobiowego i jego podrobów oraz owoców i warzyw.
Wsparcie będzie realizowane w formie rocznych płatności przez okres pierwszych pięciu lat, następujących po dacie uznania grupy producentów rolnych lub organizacji producentów. Maksymalna kwota dofinansowania wynosi 100 tys. euro w każdym roku pięcioletniego okresu pomocy.
Zakończony nabór był dwunastym prowadzonym w ramach PROW 2014-2020. Do tej pory wpłynęło w nim 115 wniosków o przyznanie pomocy. Ostateczne dane mogą ulec zmianie, ponieważ trwa jeszcze proces rejestracji dokumentów. Agencja czeka na wnioski, które zostały wysłane za pośrednictwem poczty.
Źródło: ARiMR
Przeczytaj także
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej soków i nektarów oraz oznakowania syropów owocowych, którą objęto 91 podmiotów (57 sklepów i 34 producentów).
Wskazano jakie trendy nawozowe będą widoczne w przyszłym roku oraz jak biznes zamierza wspierać producentów żywności w realizacji celów zrównoważonego rozwoju.
W związku z potrzebą ograniczenia marnotrawstwa żywności i pomocy najbardziej potrzebującym grupom społecznym, pojawia się coraz więcej zarówno działań politycznych, jak i prywatnych inicjatywy dotyczące darowizn żywności. Jednak kilka kwestii zniechęca do stosowania tych praktyk. Organizacja SAFE (Safe Food Advocacy Europe) wzywa do wprowadzenia wspólnych zasad i zachęt w zakresie darowizn żywności.