Ukazał się raport o stanie globalnej zdolności fermentacji mikrobiologicznej
Właśnie opublikowano raport pt. “State of Global Fermentation Capacity”. Powstał on na podstawie danych pozyskanych z Capacitor.bio. A jest to bezpłatna baza danych mająca stanowić pomoc dla firm zajmujących się biologią syntetyczną w łatwym znalezieniu dostępnej zdolności obiektów fermentacyjnej mikrobiologicnej, która obejmuje obiekty, sprzęt i usługi wykorzystywane do produkcji bioproduktów.
Baza koncentruje się na obiektach obsługujących cały łańcuch wartości bioproduktów wytwarzanych w drodze fermentacji mikrobiologicznej.
Raport został przygotowany przez Synonym Bio we współpracy z Blue Horizon, the Good Food Institute oraz Material Innovation Initiative. Dostarcza informacji na temat stanu zdolności bioprodukcyjnych na całym świecie. Zasoby bazy - 1000 zarejestrowanych użytkowników, 150 obiektów w ponad 30 krajach i ponad 20 wymaganych specyfikacji dla każdego obiektu, poddano analizie, aby zrozumieć aktualną podaż i zapotrzebowanie na wydajność fermentacji mikrobiologicznej według położenia geograficznego, rozmiarów bioreaktorów, wiedzy o produktach i nie tylko.
Niektóre z kluczowych ustaleń raportu obejmują:
- Wiele różnych sektorów przemysłu poszukuje możliwości fermentacyjnych, a ponad połowa z nich znajduje się poza Ameryką Północną.
- Na świecie jest sporo możliwości fermentacji, ale prawie wszystkie są na mniejszą skalę.
- Aktywnie poszukiwane są obiekty na większą skalę, ale są trudności z ich pozyskaniem.
Raport wskazuje główne luki w infrastrukturze, które muszą zostać pokonane, aby bioprodukcja stała się potężnym elementem składowym bardziej ekologicznej gospodarki światowej.
Zapoznaj się z treścią raportu
Źródło: https://www.capacitor.bio/trends
Przeczytaj także
-
20.02.2023
Nowy raport Komisji Europejskiej nt. rolnictwa ekologicznego w UE
W nowym raporcie Komisja Europejska podkreśla zalety rolnictwa ekologicznego w kontekście środowiska i gospodarki, wskazując jednocześnie, że na przestrzeni pięciu lat sprzedaż detaliczna żywności ekologicznej wzrosła w Unii Europejskiej blisko dwukrotnie.
-
17.02.2023
Wzrost eksportu produktów rolno-spożywczych w 2022 r.
W 2022 r. wartość eksportu ogółem towarów rolno-spożywczych z Polski wyniosła 47,6 mld EUR (223 mld zł) i była o 26,7% wyższa niż w roku 2021.
-
16.02.2023
Zawieszenie IFS (International Featured Standards) utrzymane
Na stronach GFSI ukazał się komunikat informujący o utrzymaniu zawieszenia. Komisja Odwoławcza GFSI spotkała się 13 lutego, aby rozpatrzyć odwołanie od IFS zgodnie z należytym procesem.