Nowy raport Komisji Europejskiej nt. rolnictwa ekologicznego w UE
W nowym raporcie Komisja Europejska podkreśla zalety rolnictwa ekologicznego w kontekście środowiska i gospodarki, wskazując jednocześnie, że na przestrzeni pięciu lat sprzedaż detaliczna żywności ekologicznej wzrosła w Unii Europejskiej blisko dwukrotnie.
W zgodzie z Europejskim Zielonym Ładem
Rolnictwo ekologiczne opiera się na produkcji żywności i pasz dla zwierząt z wykorzystaniem jak najbliższych naturze substancji i procesów. Komisja Europejska (KE) wspiera tego typu rozwiązania, ponieważ są one zgodne ze strategią Europejskiego Zielonego Ładu, która zakłada ograniczenie stosowania nawozów i środków ochrony roślin w krajach Unii. Jak pokazuje nowy raport KE, zatytułowany „Rolnictwo ekologiczne w UE – dekada ekologicznego rozwoju”, powierzchnia tego rodzaju upraw stanowi już 9,1% wszystkich obszarów rolnych Unii Europejskiej (UE).
Większe zyski w przeliczeniu na pracownika
W dokumencie przeczytać można m.in., że w państwach Wspólnoty średnia wielkość gospodarstw ekologicznych (41 ha) jest znacznie większa niż w przypadku rolnictwa konwencjonalnego (16 ha) i, choć są one mniej wydajne, sprzyjają wymianie pokoleniowej – średni wiek pracującego w systemie ekologicznym rolnika jest niższy w porównaniu z tradycyjnymi gospodarstwami. KE zaznacza również, że rolnictwo ekologiczne generuje podobne lub wyższe zyski w przeliczeniu na pracownika, co związane jest z wyższymi cenami rynkowymi wytwarzanych w ten sposób produktów oraz wsparciem w ramach Wspólnej Polityki Rolnej UE.
Dwukrotny wzrost sprzedaży detalicznej
Według opublikowanych przez Brukselę danych wartość światowego rynku żywności ekologicznej wynosiła w 2020 r. 120 miliardów euro, z czego 41% stanowiły udziały Stanów Zjednoczonych, 37% krajów UE, a za 8,5% odpowiadały Chiny. Mimo że zielony liść – logo unijnych produktów ekologicznych – znany jest jedynie 61% obywateli UE, między 2015 a 2020 r. sprzedaż detaliczna żywności ekologicznej wzrosła w Unii niemal dwukrotnie, przy czym powierzchnia tego typu upraw zwiększyła się w tym okresie o 41%.
Przewaga systemu ekologicznego?
W nowym raporcie KE zwraca też uwagę na kwestie zrównoważonego rozwoju, podkreślając, że w porównaniu z gospodarstwami konwencjonalnymi uprawy ekologiczne pozwalają zaoszczędzić od 75% do 100% kosztów związanych ze stosowaniem środków ochrony roślin i od 45% do 90% kosztów nawozów w przeliczeniu na jeden hektar. Eksperci Komisji zapewniają, że liczne badania naukowe potwierdzają przewagę systemu ekologicznego nad tradycyjnym rolnictwem w zakresie bioróżnorodności, zatrzymywania dwutlenku węgla, emisji gazów cieplarnianych, wykorzystania zasobów energetycznych, eutrofizacji czy utraty składników odżywczych i jakości biologicznej gleby.
Źródła:
Przeczytaj także
-
12.01.2023
Trendy w opakowaniach do żywności i napojów
Wysoki wzrost w światowym przemyśle spożywczym i napojów będzie napędzał popyt na materiały opakowaniowe. Troska o środowisko – w tym zrównoważony rozwój, produkty przyjazne dla klimatu i składniki pochodzące z recyklingu – to atrybuty produktów i marek.
-
05.01.2023
Rezolucja PE w sprawie planu działania UE na rzecz rolnictwa ekologicznego
Opublikowano rezolucję Parlamentu Europejskiego dotycząca planu działań na rzecz rozwoju produkcji ekologicznej w postaci m.in. zwiększenia do 2030 r. w UE części użytków rolnych przeznaczonych na bio uprawy
-
23.11.2022
Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna (ISO) opublikowała wytyczne dla firm dotyczące zeroemisyjności
ISO udostępniła narzędzie dla wszystkich, którzy pracują na rzecz zerowej emisji gazów cieplarnianych netto dla swojej firmy, grupy lub kraju.