Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowy raport Komisji Europejskiej nt. rolnictwa ekologicznego w UE

Kategoria: Biznes

W nowym raporcie Komisja Europejska podkreśla zalety rolnictwa ekologicznego w kontekście środowiska i gospodarki, wskazując jednocześnie, że na przestrzeni pięciu lat sprzedaż detaliczna żywności ekologicznej wzrosła w Unii Europejskiej blisko dwukrotnie.

W zgodzie z Europejskim Zielonym Ładem

Rolnictwo ekologiczne opiera się na produkcji żywności i pasz dla zwierząt z wykorzystaniem jak najbliższych naturze substancji i procesów. Komisja Europejska (KE) wspiera tego typu rozwiązania, ponieważ są one zgodne ze strategią Europejskiego Zielonego Ładu, która zakłada ograniczenie stosowania nawozów i środków ochrony roślin w krajach Unii. Jak pokazuje nowy raport KE, zatytułowany „Rolnictwo ekologiczne w UE – dekada ekologicznego rozwoju”, powierzchnia tego rodzaju upraw stanowi już 9,1% wszystkich obszarów rolnych Unii Europejskiej (UE).

Większe zyski w przeliczeniu na pracownika

W dokumencie przeczytać można m.in., że w państwach Wspólnoty średnia wielkość gospodarstw ekologicznych (41 ha) jest znacznie większa niż w przypadku rolnictwa konwencjonalnego (16 ha) i, choć są one mniej wydajne, sprzyjają wymianie pokoleniowej – średni wiek pracującego w systemie ekologicznym rolnika jest niższy w porównaniu z tradycyjnymi gospodarstwami. KE zaznacza również, że rolnictwo ekologiczne generuje podobne lub wyższe zyski w przeliczeniu na pracownika, co związane jest z wyższymi cenami rynkowymi wytwarzanych w ten sposób produktów oraz wsparciem w ramach Wspólnej Polityki Rolnej UE.

Dwukrotny wzrost sprzedaży detalicznej

Według opublikowanych przez Brukselę danych wartość światowego rynku żywności ekologicznej wynosiła w 2020 r. 120 miliardów euro, z czego 41% stanowiły udziały Stanów Zjednoczonych, 37% krajów UE, a za 8,5% odpowiadały Chiny. Mimo że zielony liść – logo unijnych produktów ekologicznych – znany jest jedynie 61% obywateli UE, między 2015 a 2020 r. sprzedaż detaliczna żywności ekologicznej wzrosła w Unii niemal dwukrotnie, przy czym powierzchnia tego typu upraw zwiększyła się w tym okresie o 41%.

Przewaga systemu ekologicznego?

W nowym raporcie KE zwraca też uwagę na kwestie zrównoważonego rozwoju, podkreślając, że w porównaniu z gospodarstwami konwencjonalnymi uprawy ekologiczne pozwalają zaoszczędzić od 75% do 100% kosztów związanych ze stosowaniem środków ochrony roślin i od 45% do 90% kosztów nawozów w przeliczeniu na jeden hektar. Eksperci Komisji zapewniają, że liczne badania naukowe potwierdzają przewagę systemu ekologicznego nad tradycyjnym rolnictwem w zakresie bioróżnorodności, zatrzymywania dwutlenku węgla, emisji gazów cieplarnianych, wykorzystania zasobów energetycznych, eutrofizacji czy utraty składników odżywczych i jakości biologicznej gleby.

Źródła:

  1. https://agriculture.ec.europa.eu/news/organic-farming-eu-decade-growth-2023-01-18_en?fbclid=IwAR0b5h6QNW72fT4HKJ_ovDlgdeMXuxHzAsOboPBbaAvwX0o5NOuLgCpEo7k
  2. https://efeagro.com/alimentos-ecologicos-encuentran-hueco-en-el-campo-y-los-hogares-europeos/
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Eko

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.