Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W lipcu Komisja Europejska, wraz z zainteresowanymi stronami z branży rolno-spożywczej, oficjalnie ogłosiła unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności i wprowadzania jej do obrotu. Kodeks jest elementem realizacji założeń strategii "Od pola do stołu", przyjętej w ubiegłym roku.
Nowy dokument jest istotną częścią wysiłków Unii Europejskiej na rzecz zwiększenia dostępności zdrowej i zrównoważonej żywności, która przyczynia się do zmniejszenia naszego ogólnego wpływu na środowisko. Został on opracowany przez służby Komisji Europejskiej we współpracy ze stowarzyszeniami i przedsiębiorstwami z UE, przy aktywnym udziale organizacji międzynarodowych, organizacji pozarządowych, związków zawodowych i stowarzyszeń branżowych.
Komisja Europejska aktualnie kieruje kilkoma dobrowolnymi, pozalegislacyjnymi inicjatywami, mającymi na celu wspieranie „zielonej transformacji”, przy jednoczesnym zapewnieniu konsumentom dostępu do zrównoważonych produktów na rynku Unii Europejskiej oraz niezbędnych informacji umożliwiających dokonywanie świadomych wyborów.
Biorąc pod uwagę kluczową rolę, jaką odgrywają podmioty działające na różnych etapach łańcucha żywnościowego, zdaniem Komisji niezbędne jest uzupełnienie wniosków ustawodawczych dobrowolnymi, nieregulacyjnymi projektami skierowanymi do przedstawicieli branży, którzy pragną sprzyjać „zielonej transformacji”.
Kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności określa zatem fakultatywne działania, które mogą zadeklarować podmioty funkcjonujące "między polem a stołem" - producenci żywności, operatorzy usług gastronomicznych, detaliści i dystrybutorzy. Dokument jest narzędziem umożliwiającym podmiotom prywatnym podjęcie działań wspierających przejście na zrównoważony system żywnościowy. Uwzględnia on różne aspekty, w tym potrzebę odbudowy i wzmocnienie odporności gospodarczej - w kontekście kryzysu spowodowanego COVID19 - oraz inne wyzwania ekonomiczne, środowiskowe i społeczne.
Kodeks postępowania zawiera zestaw 7 - tak zwanych - aspiracyjnych celów, każdy z konkretnymi celami cząstkowymi i listą proponowanych, namacalnych i mierzalnych działań, które faktycznie przyczyniają się do tworzenia środowiska żywnościowego ułatwiającego dokonywanie zdrowych i zrównoważonych wyborów żywieniowych.
Główne Cele zaprezentowane w Kodeksie, inspirowane w dużej mierze Celami Zrównoważonego Rozwoju Organizacji Narodów Zjednoczonych, to:
W dniu inauguracji Kodeksu 65 sygnatariuszy stało się pierwszymi firmami i stowarzyszeniami - wśród nich znalazło się 26 producentów żywności, 14 detalistów spożywczych, 1 przedstawiciel sektora gastronomicznego i 24 stowarzyszenia.
Komisja Europejska zamierza przedstawić unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności i wprowadzania jej do obrotu na Szczycie Systemów Żywnościowych ONZ 2021, który odbędzie się w drugiej połowie września. Kodeks postępowania - zdaniem Komisji - to początek dynamicznego procesu opartego na dialogu, który może służyć jako model globalnej transformacji systemów żywnościowych.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Komisja ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy kadmu i ołowiu w szerokiej gamie produktów spożywczych. Środki te mają na celu dalsze ograniczenie obecności rakotwórczych zanieczyszczeń w żywności oraz zwiększenie dostępności zdrowej żywności. Wynika to ze zobowiązań podjętych w Europejskim Planie Walki z Rakiem.
Od września 2020 r. urzędowe laboratoria służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności w państwach członkowskich oraz laboratoria kontrolne działające na rzecz producentów żywności zaczęły wykrywać obecność tlenku etylenu początkowo w ziarnie sezamu importowanym z Indii, a następnie w różnych innych produktach pochodzących przede wszystkim z tego regionu, takich jak przyprawy, substancje dodatkowe do żywności (mączka drzewa świętojańskiego – E410, guma guar – E-412) czy suplementy diety.
W 265 sklepach IJHARS sprawdziła jakość handlową różnego asortymentu produktów (nieopakowanych) sprzedawanych luzem lub pakowanych na życzenie konsumenta w miejscu sprzedaży. Produktami priorytetowymi były: pieczywo, ciasta i ciastka, mięso i wędliny, sery oraz ryby mrożone.