Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Prawo Żywnościowe

W lipcu Komisja Europejska, wraz z zainteresowanymi stronami z branży rolno-spożywczej, oficjalnie ogłosiła unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności i wprowadzania jej do obrotu. Kodeks jest elementem realizacji założeń strategii "Od pola do stołu", przyjętej w ubiegłym roku.

Nowy dokument jest istotną częścią wysiłków Unii Europejskiej na rzecz zwiększenia dostępności  zdrowej i zrównoważonej żywności, która przyczynia się do zmniejszenia naszego ogólnego wpływu na środowisko. Został on opracowany przez służby Komisji Europejskiej we współpracy ze stowarzyszeniami i przedsiębiorstwami z UE, przy aktywnym udziale organizacji międzynarodowych, organizacji pozarządowych, związków zawodowych i stowarzyszeń branżowych.

Komisja Europejska aktualnie kieruje kilkoma dobrowolnymi, pozalegislacyjnymi inicjatywami, mającymi na celu wspieranie „zielonej transformacji”, przy jednoczesnym zapewnieniu konsumentom dostępu do zrównoważonych produktów na rynku Unii Europejskiej oraz niezbędnych informacji umożliwiających dokonywanie świadomych wyborów.

Biorąc pod uwagę kluczową rolę, jaką odgrywają podmioty działające na różnych etapach łańcucha żywnościowego, zdaniem Komisji niezbędne jest uzupełnienie wniosków ustawodawczych dobrowolnymi, nieregulacyjnymi projektami skierowanymi do przedstawicieli branży, którzy pragną sprzyjać „zielonej transformacji”.

Kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności określa zatem fakultatywne działania, które mogą zadeklarować podmioty funkcjonujące "między polem a stołem" - producenci żywności, operatorzy usług gastronomicznych, detaliści i dystrybutorzy. Dokument jest narzędziem umożliwiającym podmiotom prywatnym podjęcie działań wspierających przejście na zrównoważony system żywnościowy. Uwzględnia on różne aspekty, w tym potrzebę odbudowy i wzmocnienie odporności gospodarczej - w kontekście kryzysu spowodowanego COVID19 - oraz inne wyzwania ekonomiczne, środowiskowe i społeczne.

Kodeks postępowania zawiera zestaw 7 - tak zwanych - aspiracyjnych celów, każdy z konkretnymi celami cząstkowymi i listą proponowanych, namacalnych i mierzalnych działań, które faktycznie przyczyniają się do tworzenia środowiska żywnościowego ułatwiającego dokonywanie zdrowych i zrównoważonych wyborów żywieniowych.

Główne Cele zaprezentowane w Kodeksie, inspirowane w dużej mierze Celami Zrównoważonego Rozwoju Organizacji Narodów Zjednoczonych, to:

  1. Zdrowa, zbilansowana i zrównoważona dieta dla wszystkich europejskich konsumentów;
  2. Zapobieganie i ograniczanie strat oraz marnowania żywności;
  3. Neutralny dla klimatu łańcuch żywnościowy w Europie do 2050 roku;
  4. Zoptymalizowany łańcuch żywnościowy o obiegu zamkniętym w Europie;
  5. Zrównoważony, zapobiegający wykluczeniu społecznemu wzrost gospodarczy oraz zatrudnienie i godna praca dla wszystkich;
  6. Kreowanie zrównoważonych wartości w europejskim łańcuchu dostaw żywności, poprzez partnerstwo;
  7. Zrównoważone pozyskiwanie zasobów dla łańcuchów dostaw żywności.

W dniu inauguracji Kodeksu 65 sygnatariuszy stało się pierwszymi firmami i stowarzyszeniami - wśród nich znalazło się 26 producentów żywności, 14 detalistów spożywczych, 1 przedstawiciel sektora gastronomicznego i 24 stowarzyszenia.

Komisja Europejska zamierza przedstawić unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności i wprowadzania jej do obrotu na Szczycie Systemów Żywnościowych ONZ 2021, który odbędzie się w drugiej połowie września. Kodeks postępowania - zdaniem Komisji - to początek dynamicznego procesu opartego na dialogu, który może służyć jako model globalnej transformacji systemów żywnościowych.

 

Źródło: IJHARS

Autor:IJHARS
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Opakowania Owoce i warzywa Przemysł mięsny Przemysł mleczarski Przemysł napojowy Przemysł piekarski Przemysł rybny

  • 16.08.2021

    Komisja ogranicza zawartość rakotwórczych zanieczyszczeń w żywności

    Komisja ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy kadmu i ołowiu w szerokiej gamie produktów spożywczych. Środki te mają na celu dalsze ograniczenie obecności rakotwórczych zanieczyszczeń w żywności oraz zwiększenie dostępności zdrowej żywności. Wynika to ze zobowiązań podjętych w Europejskim Planie Walki z Rakiem.

     

    Czytaj więcej
  • 16.08.2021

    Tlenek etylenu w żywności

    Od września 2020 r. urzędowe laboratoria służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności w państwach członkowskich oraz laboratoria kontrolne działające na rzecz producentów żywności zaczęły wykrywać obecność tlenku etylenu początkowo w ziarnie sezamu importowanym z Indii, a następnie w różnych innych produktach pochodzących przede wszystkim z tego regionu, takich jak przyprawy, substancje dodatkowe do żywności (mączka drzewa świętojańskiego – E410, guma guar – E-412) czy suplementy diety.

    Czytaj więcej
  • 13.08.2021

    Jakość handlowa wyrobów sprzedawanych luzem przeznaczonych dla konsumenta finalnego

    W 265 sklepach IJHARS sprawdziła jakość handlową różnego asortymentu produktów (nieopakowanych) sprzedawanych luzem lub pakowanych na życzenie konsumenta w miejscu sprzedaży. Produktami priorytetowymi były: pieczywo, ciasta i ciastka, mięso i wędliny, sery oraz ryby mrożone.

     

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.