Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jakość handlowa wyrobów sprzedawanych luzem przeznaczonych dla konsumenta finalnego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W 265 sklepach Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową różnego asortymentu produktów (nieopakowanych) sprzedawanych luzem lub pakowanych na życzenie konsumenta w miejscu sprzedaży. Produktami priorytetowymi były: pieczywo, ciasta i ciastka, mięso i wędliny, sery oraz ryby mrożone.

Cechy organoleptyczne

Oceną organoleptyczną objęto łącznie 145 partii, w tym: 44 partie pieczywa, 14 partii ciast i ciastek, 40 partii mięsa i wędlin, 16 partii serów oraz 31 partii ryb mrożonych.

Zakwestionowano 5 partii (3,4% wszystkich skontrolowanych w tym zakresie partii), w tym: 1 partię mięsa (2,5% skontrolowanych partii), 1 partię sera (6,3% skontrolowanych partii) oraz 3 partie ryb mrożonych (9,7% skontrolowanych partii).

Stwierdzono:

  • Oferowanie do sprzedaży filetu pojedynczego, podczas gdy w nazwie wskazano, że jest to filet podwójny – w przypadku mięsa.
  • Brak spełnienia wymagań dla zadeklarowanej „Klasy I” w zakresie oczkowania, a także smaku i zapachu – w przypadku serów.
  • Osłabioną teksturę po rozmrożeniu oraz głęboką wysuszkę – w przypadku ryb mrożonych.

Nie kwestionowano cech organoleptycznych pieczywa oraz ciast i ciastek.

Parametry fizykochemiczne

Badaniami laboratoryjnymi objęto 318 partii, w tym: 43 partie pieczywa, 13 partii ciast i ciastek, 129 partii mięsa, 58 partii serów oraz 75 partii ryb mrożonych.

Zakwestionowano 50 partii (15,7% skontrolowanych w tym zakresie partii), w tym: 1 partię pieczywa (2,3% skontrolowanych partii), 23 partie mięsa (17,8% skontrolowanych partii), 3 partie serów (5,2% skontrolowanych partii) oraz 23 partie ryb mrożonych (30,7% skontrolowanych partii).

Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in.:

  • Zawyżonej zawartości glutenu w pieczywie bezglutenowym.
  • Zawyżonej zawartości wody wchłoniętej w mięsie drobiowym.
  • Obecności tłuszczu obcego w serach.
  • Zawyżonej zawartości glazury w rybach mrożonych.

Nie kwestionowano parametrów fizykochemicznych w przypadku ciast i ciastek.

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 1 015 partii, w tym: 293 partii pieczywa, 141 partii ciast i ciastek, 340 partii mięsa i wędlin, 100 partii serów oraz 141 partii ryb mrożonych.

Nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 475 partii (46,8% skontrolowanych

w tym zakresie partii), w tym w: 135 partiach pieczywa (46,1% skontrolowanych partii), 73 partiach ciast i ciastek (51,8% skontrolowanych partii), 158 partiach mięsa i wędlin (46,5% skontrolowanych partii), 30 partiach serów (30,0% skontrolowanych partii) oraz 79 partiach ryb mrożonych (56,0% skontrolowanych partii).

Dotyczyły one m.in.:

  • Stosowania jedynie nazwy „fantazyjnej” (np. „Banofee”, „bułka duża”, „kiełbasa krucha”) uniemożliwiającej rozpoznanie charakteru i właściwości wyrobu ze względu na rodzaj użytych składników.
  • Braku pełnej nazwy środka spożywczego umożliwiającej konsumentowi poznanie jego rzeczywistego charakteru i odróżnienie go od innych produktów, np. brak gatunku mięsa, informacji, że ciasto zawiera nadzienie czy pełnego handlowego oznaczenia gatunku ryb mrożonych oraz obowiązkowych informacji towarzyszących ich nazwie (głęboko mrożony, glazurowany, z dodaną wodą).
  • Użycia nazwy produktu nieadekwatnej do jego składu, np. „bułka maślana” w sytuacji, gdy zamiast masła użyto tłuszcz roślinny, „ciastko gryczane”, podczas gdy mąka gryczana była na drugim miejscu zaraz po mące ryżowej, „pączki twarogowe”, podczas gdy zamiast twarogu użyto maślanki.
  • Stosowania niewłaściwej nazwy składnika, np. „śmietanka kokosowa" i „masło

orzechowe”, podczas gdy nazwy „śmietanka” oraz „masło" są zarezerwowane dla przetworów mlecznych.

  • Podawania deklaracji typu „wiejski”, „swojski”, „domowy”, „tradycyjny” dla wyrobów zawierających dodatki do żywności lub wysoko przetworzone składniki.
  • Braku uwidocznienia w miejscu sprzedaży dostępnym dla konsumenta finalnego wykazu składników (w tym alergenów).
  • Stosowania rozbieżnego nazewnictwa oraz składu na wywieszce cenowej lub w katalogu udostępnionym konsumentowi w porównaniu z informacją wynikającą z przedstawionej dokumentacji lub informacji zamieszczonej na opakowaniu zbiorczym producenta (np. na wywieszce cenowej podano „ser….”, podczas gdy zgodnie z nazwą podaną przez producenta wyrób był produktem seropodobnym).
  • Braku lub podania niewłaściwych informacji o ilości glazury w rybach mrożonych.
  • Braku lub niewłaściwego określenia klasy jakości mięsa.
  • Braku kraju pochodzenia i flagi na mięsie lub błędnego wskazania jego pochodzenia (np. jako kraj chowu i uboju wskazano „Polskę” wraz z grafiką przedstawiającą polską flagę zamiast miejsce chowu/miejsce uboju „Dania”).
  • Braku wskazania w oznakowaniu ryb mrożonych metody produkcji („wyhodowane…” lub „złowione…”), rodzaju narzędzia połowowego oraz obszaru połowu lub hodowli.
  • Braku masy jednostkowej pieczywa lub podania jej w nieprawidłowy sposób.

 

Źródło: IJHARS

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny Przemysł piekarski Przemysł rybny

Autor: IJHARS

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.