Jakość handlowa wyrobów sprzedawanych luzem przeznaczonych dla konsumenta finalnego
W 265 sklepach Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową różnego asortymentu produktów (nieopakowanych) sprzedawanych luzem lub pakowanych na życzenie konsumenta w miejscu sprzedaży. Produktami priorytetowymi były: pieczywo, ciasta i ciastka, mięso i wędliny, sery oraz ryby mrożone.
Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto łącznie 145 partii, w tym: 44 partie pieczywa, 14 partii ciast i ciastek, 40 partii mięsa i wędlin, 16 partii serów oraz 31 partii ryb mrożonych.
Zakwestionowano 5 partii (3,4% wszystkich skontrolowanych w tym zakresie partii), w tym: 1 partię mięsa (2,5% skontrolowanych partii), 1 partię sera (6,3% skontrolowanych partii) oraz 3 partie ryb mrożonych (9,7% skontrolowanych partii).
Stwierdzono:
- Oferowanie do sprzedaży filetu pojedynczego, podczas gdy w nazwie wskazano, że jest to filet podwójny – w przypadku mięsa.
- Brak spełnienia wymagań dla zadeklarowanej „Klasy I” w zakresie oczkowania, a także smaku i zapachu – w przypadku serów.
- Osłabioną teksturę po rozmrożeniu oraz głęboką wysuszkę – w przypadku ryb mrożonych.
Nie kwestionowano cech organoleptycznych pieczywa oraz ciast i ciastek.
Parametry fizykochemiczne
Badaniami laboratoryjnymi objęto 318 partii, w tym: 43 partie pieczywa, 13 partii ciast i ciastek, 129 partii mięsa, 58 partii serów oraz 75 partii ryb mrożonych.
Zakwestionowano 50 partii (15,7% skontrolowanych w tym zakresie partii), w tym: 1 partię pieczywa (2,3% skontrolowanych partii), 23 partie mięsa (17,8% skontrolowanych partii), 3 partie serów (5,2% skontrolowanych partii) oraz 23 partie ryb mrożonych (30,7% skontrolowanych partii).
Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
- Zawyżonej zawartości glutenu w pieczywie bezglutenowym.
- Zawyżonej zawartości wody wchłoniętej w mięsie drobiowym.
- Obecności tłuszczu obcego w serach.
- Zawyżonej zawartości glazury w rybach mrożonych.
Nie kwestionowano parametrów fizykochemicznych w przypadku ciast i ciastek.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 1 015 partii, w tym: 293 partii pieczywa, 141 partii ciast i ciastek, 340 partii mięsa i wędlin, 100 partii serów oraz 141 partii ryb mrożonych.
Nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 475 partii (46,8% skontrolowanych
w tym zakresie partii), w tym w: 135 partiach pieczywa (46,1% skontrolowanych partii), 73 partiach ciast i ciastek (51,8% skontrolowanych partii), 158 partiach mięsa i wędlin (46,5% skontrolowanych partii), 30 partiach serów (30,0% skontrolowanych partii) oraz 79 partiach ryb mrożonych (56,0% skontrolowanych partii).
Dotyczyły one m.in.:
- Stosowania jedynie nazwy „fantazyjnej” (np. „Banofee”, „bułka duża”, „kiełbasa krucha”) uniemożliwiającej rozpoznanie charakteru i właściwości wyrobu ze względu na rodzaj użytych składników.
- Braku pełnej nazwy środka spożywczego umożliwiającej konsumentowi poznanie jego rzeczywistego charakteru i odróżnienie go od innych produktów, np. brak gatunku mięsa, informacji, że ciasto zawiera nadzienie czy pełnego handlowego oznaczenia gatunku ryb mrożonych oraz obowiązkowych informacji towarzyszących ich nazwie (głęboko mrożony, glazurowany, z dodaną wodą).
- Użycia nazwy produktu nieadekwatnej do jego składu, np. „bułka maślana” w sytuacji, gdy zamiast masła użyto tłuszcz roślinny, „ciastko gryczane”, podczas gdy mąka gryczana była na drugim miejscu zaraz po mące ryżowej, „pączki twarogowe”, podczas gdy zamiast twarogu użyto maślanki.
- Stosowania niewłaściwej nazwy składnika, np. „śmietanka kokosowa" i „masło
orzechowe”, podczas gdy nazwy „śmietanka” oraz „masło" są zarezerwowane dla przetworów mlecznych.
- Podawania deklaracji typu „wiejski”, „swojski”, „domowy”, „tradycyjny” dla wyrobów zawierających dodatki do żywności lub wysoko przetworzone składniki.
- Braku uwidocznienia w miejscu sprzedaży dostępnym dla konsumenta finalnego wykazu składników (w tym alergenów).
- Stosowania rozbieżnego nazewnictwa oraz składu na wywieszce cenowej lub w katalogu udostępnionym konsumentowi w porównaniu z informacją wynikającą z przedstawionej dokumentacji lub informacji zamieszczonej na opakowaniu zbiorczym producenta (np. na wywieszce cenowej podano „ser….”, podczas gdy zgodnie z nazwą podaną przez producenta wyrób był produktem seropodobnym).
- Braku lub podania niewłaściwych informacji o ilości glazury w rybach mrożonych.
- Braku lub niewłaściwego określenia klasy jakości mięsa.
- Braku kraju pochodzenia i flagi na mięsie lub błędnego wskazania jego pochodzenia (np. jako kraj chowu i uboju wskazano „Polskę” wraz z grafiką przedstawiającą polską flagę zamiast miejsce chowu/miejsce uboju „Dania”).
- Braku wskazania w oznakowaniu ryb mrożonych metody produkcji („wyhodowane…” lub „złowione…”), rodzaju narzędzia połowowego oraz obszaru połowu lub hodowli.
- Braku masy jednostkowej pieczywa lub podania jej w nieprawidłowy sposób.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
-
12.08.2021
Rok 2021 - Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw
Owoce i warzywa oraz ich przetwory stanowią ważny element codziennej diety i fundament dobrego zdrowia. Ich uprawa to także istotny sektor gospodarki, zapewniający prace dużej części społeczeństwa. Nie dziwi więc fakt, że Zgromadzenie Ogólne Organizacji Narodów Zjednoczonych ogłosiło rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw (IYFV).
-
09.08.2021
Komisja przyjmuje środki mające zwiększyć przepływ środków pieniężnych do rolników
Środek ten będzie stanowił wsparcie i zwiększy przepływ środków pieniężnych dla rolników dotkniętych kryzysem COVID-19 oraz skutkami niekorzystnych warunków pogodowych w całej UE.
-
09.08.2021
Kampania EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność” (#EUChooseSafeFood)
EFSA rozpoczęła kampanię informacyjną #EUChooseSafeFood. Kampania będzie oferować konsumentom praktyczne informacje, począwszy od pomocy w rozszyfrowaniu etykiet i zrozumieniu dodatków, aż po porady, dlaczego surowych ziemniaków nie należy przechowywać w lodówce.