Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Owoce i warzywa oraz ich przetwory stanowią ważny element codziennej diety i fundament dobrego zdrowia. Ich uprawa to także istotny sektor gospodarki, zapewniający prace dużej części społeczeństwa. Nie dziwi więc fakt, że Zgromadzenie Ogólne Organizacji Narodów Zjednoczonych ogłosiło rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw (IYFV).
Sekretarz Generalny ONZ Antonio Guterres w swoim przemówieniu inaugurującym obchody zwrócił uwagę na potrzebę podnoszenia świadomości na temat roli owoców i warzyw w żywieniu człowieka i podkreślił konieczność bardziej holistycznego podejścia do produkcji i konsumpcji, uwzględniającego cele zrównoważonego rozwoju.
Mając na uwadze powyższe, Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) rozpoczęła wzmożoną akcję zachęcającą rządy państw do prowadzenia edukacji w zakresie korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania owoców i warzyw. Powyższe działania powinny zwrócić również naszą uwagę, ze względu na mało optymistyczne statystki dotyczące udziału tych produktów w codziennej diecie, także u mieszkańców Europy. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i FAO zalecają, aby każda dorosła osoba codziennie spożywała około 400 g owoców i warzyw, przy czym przeciętny Europejczyk dziennie spożywa ich około 340 g, a statystyczny Polak już tylko 280 g. Korzystając z możliwości jakie daje nam lato i obecnie trwający szczyt sezonu na wiele świeżych owoców i warzyw, warto poprawić nasz krajowy wynik dotyczący spożycia.
Międzynarodowy Rok Owoców i Warzyw to także okazja to dyskusji na temat przeciwdziałania marnotrawieniu żywności i ograniczania strat oraz odpadów, a także dobry moment na promowanie inwestycji w innowacje i rozwój infrastruktury, czy wsparcie technologiczne dla rolników z krajów rozwijających się.
Zachęcamy do zapoznania się z przewodnikiem po obchodach tego wydarzenia oraz do odwiedzenia dedykowanej podstrony FAO.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Środek ten będzie stanowił wsparcie i zwiększy przepływ środków pieniężnych dla rolników dotkniętych kryzysem COVID-19 oraz skutkami niekorzystnych warunków pogodowych w całej UE.
EFSA rozpoczęła kampanię informacyjną #EUChooseSafeFood. Kampania będzie oferować konsumentom praktyczne informacje, począwszy od pomocy w rozszyfrowaniu etykiet i zrozumieniu dodatków, aż po porady, dlaczego surowych ziemniaków nie należy przechowywać w lodówce.
Komisja zatwierdziła rejestrację "Őrségi tökmagolaj" (CHOG), "Tuzséri alma" (CHNP), "Bayerischer Bärwurz" (CHOG), "Olio di Roma" (CHOG), "Muškat momjanski/Moscato di Momiano" (CHNP) w unijnym rejestrze oznaczeń geograficznych.