Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kampania EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność” (#EUChooseSafeFood)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) rozpoczął kampanię informacyjną „Wybieraj Bezpieczną Żywność” #EUChooseSafeFood. Większość działań będzie realizowana w okresie letnim i wczesną jesienią. Celem kampanii jest uświadomienie konsumentom jak istotną rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności odgrywa nauka.

#EUChooseSafeFood

Celem nowej, ogólnoeuropejskiej kampanii EFSA jest zachęcenie Europejczyków do podejmowania świadomych wyborów dotyczących żywności poprzez wyjaśnienie kluczowej roli, jaką nauka i naukowcy odgrywają w bezpieczeństwie żywności. Kampania będzie oferować konsumentom praktyczne informacje, począwszy od pomocy w rozszyfrowaniu etykiet i zrozumieniu dodatków, aż po porady, dlaczego surowych ziemniaków nie należy przechowywać w lodówce.

Kampania poruszać będzie wiele obszarów związanych z bezpieczeństwem żywności, a wśród nich np.:

Zdrowe wybory żywieniowe – np. ile soli można dodawać do jedzenia?

Odszyfrowywanie etykiet – co oznaczają terminy „należy spożyć do” i „najlepiej spożyć przed”

Oświadczenia zdrowotne – czy oświadczenie, jak np. „może obniżyć poziom cholesterolu” na opakowaniu to tylko chwyt marketingowy?

Opakowania – czy substancje chemiczne przedostają się przez opakowanie do żywności?

Alergeny – jak sprawdzić czy w jedzeniu nie ma śladowych ilości alergenów?

Dodatki do żywności – czy konsumenci powinni obawiać się dodatków do żywności?

Choroby przenoszone przez żywność – podstawowe zasady higieny podczas przygotowywania żywności

Zdrowie pszczół – jak spadek liczebności pszczół wpłynie na naszą żywność?

Dobrostan zwierząt – zdrowe i zadbane zwierzęta to bezpieczna żywność

Higiena jedzenia – zasady higieny, przechowywania i przygotowywania żywności

Zanieczyszczenia – sposoby zmniejszania liczby zanieczyszczeń w żywności, np. akrylamidu, i ich destrukcyjnego wpływu na nasze zdrowie

Unijny system bezpieczeństwa żywności wytycza odpowiednie zasady i wymagania dla przedsiębiorców

Konsumenci w Unii Europejskiej należą do najlepiej chronionych i poinformowanych o zagrożeniach w łańcuchu żywnościowym obywateli na świecie. Unijny system bezpieczeństwa żywności wytycza odpowiednie zasady i wymagania dla przedsiębiorców, organów kontrolnych, jak również daje konsumentom prawo do dostępu do wiedzy dotyczącej bezpieczeństwa produkcji, przetwarzania, pakowania, etykietowania i sprzedaży żywności.

W ramach tego systemu niezależni eksperci EFSA przeprowadzają ocenę ryzyka na podstawie przeglądu danych naukowych i badań. EFSA współpracuje z krajowymi organami bezpieczeństwa żywności w całej Europie, z krajowymi partnerami, a także międzynarodowymi organizacjami, aby wymagania dot. bezpieczeństwa żywności opierały się na rzetelnych dowodach naukowych. Kluczowym przesłaniem kampanii jest zachęcenie obywateli do dokonywania świadomych i pewnych wyborów żywieniowych.

EFSA zachęca kraje UE do wsparcia kampanii w ramach lokalnych inicjatyw. Dlatego też w sierpniu br. Państwowa Inspekcja Sanitarna zainicjuje akcję edukacyjną wpisującą się tematyką w kampanię informacyjną „Wybieraj Bezpieczną Żywność”. Akcja edukacyjna będzie realizowana jesienią. Działania te będą skierowane głównie, ale nie jedynie, do rodziców dzieci szkolnych i przedszkolnych.

Przy realizacji działań kampanii EFSA Główny Inspektorat Sanitarny współpracuje z innymi organami urzędowej kontroli oraz jednostkami naukowymi w tym przede wszystkim Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego –PZH - Państwowym Instytutem Badawczym.

 

Źródło: GIS, EFSA

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.