Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ponad 15 tysięcy ton nielegalnych i zafałszowanych produktów żywnościowych i napojów o wartości około 54 mln EUR – operacja OPSON X

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W ramach operacji OPSON X władze 72 krajów miały na celu walkę z podrobioną, zafałszowaną i niespełniającą norm żywnością oraz napojami, co doprowadziło do zajęcia 15 451 ton nielegalnych produktów o wartości około 54 mln EUR.  Operacja koordynowana przez Europol i Interpol trwała od grudnia 2020 r. do czerwca 2021 r. i została wsparta również przez:  Europejski Urząd ds. Zwalczania Nadużyć Finansowych (OLAF), Dyrekcję Generalną ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (DG SANTE), Urząd Unii Europejskiej ds. Własności Intelektualnej (EUIPO), krajowe organy regulacyjne ds. żywności i partnerów z sektora prywatnego.

OPSON X w skrócie

Operacja OPSON to największa światowa operacja skoncentrowana na walce z zafałszowaną i podrobioną żywnością oraz napojami.

OPSON X w liczbach:

  • Przejęcie 15 451 ton nielegalnych produktów o wartości około 53,8 mln EUR
  • Około 68 000 kontroli
  • 663 nakazy aresztowania
  • 2 409 przeszukiwań
  • Likwidacja 42 grup przestępczych

Przykłady przypadków

Handel małżami nienadającymi się do spożycia przez ludzi: osiem aresztowań, 7 przedsiębiorstw objętych dochodzeniem, konfiskata 120 000 EUR, 25 pojazdów i 12 statków. Działania hiszpańskiej Gwardii Cywilnej (Guardia Civil) i portugalskiej Gwardii Narodowej (Guarda Nacional Republicana), wspierane przez Europol

Fałszowanie napojów alkoholowych - sieć przestępcza wykorzystywała barwniki do zmiany jakości napojów: 14 aresztowań, konfiskata 47 660 litrów whisky i 9 550 litrów alkoholu do wytwarzania oszukańczych produktów. Operacja prowadzona przez Guardia Civil i organy celne, wspierane przez Europol.

Podrabianie wina - operacja włoskich karabinierów (NAS Carabinieri), wspierana przez policję szwajcarską i Europol.

W trakcie OPSON X prowadzono kilka ukierunkowanych działań, dotyczących kontroli: miodu, alkoholi, mięsa końskiego.

Miód  – fałszowanie syropem kukurydzianym i trzciną cukrową

W ukierunkowanych działaniach dotyczących fałszowania miodu wzięły udział następujące kraje: Austria, Belgia, Bułgaria, Cypr, Czechy, Francja, Niemcy, Grecja, Włochy, Liechtenstein, Litwa, Portugalia, Serbia, Hiszpania, Szwajcaria, Wielka Brytania (Szkocja), Stany Zjednoczone.

Fałszywy miód jest w obiegu od lat 70-tych, kiedy to syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy stał się powszechnie dostępny. Aby zwiększyć ilość i nielegalne zyski, przestępcy dodają do prawdziwego miodu znacznie tańszy syrop kukurydziany i trzcinę cukrową. Działalność ta ma wpływ na rynek, który zostaje zalany podróbkami, których cena jest znacznie niższa niż cena produktu oryginalnego. W związku z tym pszczelarze zmuszeni są do stopniowego obniżania cen produktów oryginalnych. Może to zagrozić ich działalności, prowadząc do zmniejszenia produkcji i populacji pszczół, które utrzymują.

Wyspecjalizowane organy ds. bezpieczeństwa żywności przeprowadziły kontrole na rynkach wewnętrznych, w tym w zakresie bezpośredniej sprzedaży zwierząt gospodarskich, zbierania i przetwarzania produktów pszczelich, handlu hurtowego, dystrybutorów, depozytów, targowisk ulicznych, handlu detalicznego i produkcji żywności gotowej do spożycia. Organy te prowadziły głównie analizy ukierunkowane na wykrycie dodatku syropu cukrowego i kukurydzianego.

W rezultacie przeprowadzono 495 kontroli, a 7% produktów było niezgodnych, co oznacza około 51 000 kg zafałszowanego miodu.

Podrabianie alkoholu

W ukierunkowanych działaniach dotyczących podrabiania alkoholu i wina wzięły udział następujące kraje: Belgia, Bułgaria, Chorwacja, Czechy, Estonia, Francja, Niemcy, Grecja, Węgry, Irlandia, Włochy, Łotwa, Litwa, Luksemburg, Holandia, Macedonia Północna, Norwegia, Polska, Portugalia, Rumunia, Hiszpania, Wielka Brytania (Szkocja).

Podrabianie alkoholu pozostaje poważnym zagrożeniem dla konsumentów, a jednocześnie negatywnie wpływa na legalnych producentów. OLAF koordynował działania ukierunkowane na oszustwa związane z alkoholem i winem.

Wyniki:

  • Konfiskata 1,7 mln litrów wina, piwa i napojów alkoholowych
  • Większość naruszeń związanych z winem i wódką
  • Zgłaszano również oszustwa związane z bezpieczeństwem żywności i naruszenia podatkowe

Sprzedaż nielegalnego mięsa końskiego

Kraje uczestniczące: Belgia, Chorwacja, Dania, Francja, Irlandia, Włochy, Hiszpania.

W ramach operacji OPSON IX uruchomiono specjalny projekt wspierający władze krajowe w zwalczaniu nielegalnej sprzedaży koniny. Działania następcze podczas OPSON X doprowadziły do ​​wszczęcia trzech nowych dochodzeń w krajach UE.

Źródło: https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/15-000-tonnes-of-illegal-food-and-beverages-market

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.