Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Komisja ogranicza zawartość rakotwórczych zanieczyszczeń w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

Komisja ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy kadmu i ołowiu w szerokiej gamie produktów spożywczych. Środki te mają na celu dalsze ograniczenie obecności rakotwórczych zanieczyszczeń w żywności oraz zwiększenie dostępności zdrowej żywności. Wynika to ze zobowiązań podjętych w Europejskim Planie Walki z Rakiem.

Środki te będą stosowane od dnia 30 sierpnia w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu ołowiu oraz od dnia 31 sierpnia w odniesieniu do kadmu. Stella Kyriakides, komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności, powiedziała: "Wiemy, że niezdrowa dieta zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Dzisiejsza decyzja ma na celu postawienie konsumentów na pierwszym miejscu poprzez uczynienie naszej żywności bezpieczniejszą i zdrowszą, do czego zobowiązaliśmy się w ramach unijnego planu walki z rakiem. Jest to również kolejny krok w kierunku wzmocnienia już i tak wysokich i światowej klasy standardów UE w łańcuchu żywnościowym UE oraz zapewnienia naszym obywatelom bezpieczniejszej, zdrowszej i bardziej zrównoważonej żywności.".

Maksymalne poziomy kadmu, rakotwórczego zanieczyszczenia środowiska, potencjalnie zawartego w środkach spożywczych takich jak owoce, warzywa, zboża i nasiona oleiste, zostaną obniżone w przypadku niektórych z tych środków spożywczych. Niektóre towary również będą musiały spełniać ten wymóg od daty wejścia w życie nowego rozporządzenia. Zwiększy to bezpieczeństwo żywności sprzedawanej i spożywanej w UE i pomoże usunąć z rynku produkty żywnościowe o najwyższym poziomie kadmu. Ponadto obniżone zostaną maksymalne poziomy ołowiu w wielu produktach spożywczych, w tym w żywności dla niemowląt i małych dzieci. Nowe maksymalne poziomy ołowiu zostaną również ustalone dla kilku środków spożywczych, takich jak dziko rosnące grzyby, przyprawy i sól.

Decyzje te są wynikiem wielu lat ciągłych prac Komisji, państw członkowskich i Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, a także konsultacji z przemysłem spożywczym. Kadm jest toksycznym metalem ciężkim występującym w środowisku naturalnym, zarówno w sposób naturalny, jak i w wyniku działalności rolniczej i przemysłowej. Głównym źródłem narażenia na kadm dla osób niepalących jest żywność. Ponieważ ołów jest również naturalnie występującym zanieczyszczeniem w środowisku, głównym źródłem narażenia człowieka na działanie ołowiu jest żywność.

Źródło: KE

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Inspekcje Państwowe Owoce i warzywa Przemysł piekarski

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn