Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komisja ogranicza zawartość rakotwórczych zanieczyszczeń w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Komisja ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy kadmu i ołowiu w szerokiej gamie produktów spożywczych. Środki te mają na celu dalsze ograniczenie obecności rakotwórczych zanieczyszczeń w żywności oraz zwiększenie dostępności zdrowej żywności. Wynika to ze zobowiązań podjętych w Europejskim Planie Walki z Rakiem.

Środki te będą stosowane od dnia 30 sierpnia w odniesieniu do najwyższego dopuszczalnego poziomu ołowiu oraz od dnia 31 sierpnia w odniesieniu do kadmu. Stella Kyriakides, komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności, powiedziała: "Wiemy, że niezdrowa dieta zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Dzisiejsza decyzja ma na celu postawienie konsumentów na pierwszym miejscu poprzez uczynienie naszej żywności bezpieczniejszą i zdrowszą, do czego zobowiązaliśmy się w ramach unijnego planu walki z rakiem. Jest to również kolejny krok w kierunku wzmocnienia już i tak wysokich i światowej klasy standardów UE w łańcuchu żywnościowym UE oraz zapewnienia naszym obywatelom bezpieczniejszej, zdrowszej i bardziej zrównoważonej żywności.".

Maksymalne poziomy kadmu, rakotwórczego zanieczyszczenia środowiska, potencjalnie zawartego w środkach spożywczych takich jak owoce, warzywa, zboża i nasiona oleiste, zostaną obniżone w przypadku niektórych z tych środków spożywczych. Niektóre towary również będą musiały spełniać ten wymóg od daty wejścia w życie nowego rozporządzenia. Zwiększy to bezpieczeństwo żywności sprzedawanej i spożywanej w UE i pomoże usunąć z rynku produkty żywnościowe o najwyższym poziomie kadmu. Ponadto obniżone zostaną maksymalne poziomy ołowiu w wielu produktach spożywczych, w tym w żywności dla niemowląt i małych dzieci. Nowe maksymalne poziomy ołowiu zostaną również ustalone dla kilku środków spożywczych, takich jak dziko rosnące grzyby, przyprawy i sól.

Decyzje te są wynikiem wielu lat ciągłych prac Komisji, państw członkowskich i Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, a także konsultacji z przemysłem spożywczym. Kadm jest toksycznym metalem ciężkim występującym w środowisku naturalnym, zarówno w sposób naturalny, jak i w wyniku działalności rolniczej i przemysłowej. Głównym źródłem narażenia na kadm dla osób niepalących jest żywność. Ponieważ ołów jest również naturalnie występującym zanieczyszczeniem w środowisku, głównym źródłem narażenia człowieka na działanie ołowiu jest żywność.

Źródło: KE

Autor:Komisja Europejska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Inspekcje Państwowe Owoce i warzywa Przemysł piekarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.